Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Soveguide for flygende

Vil du spare noen hundrelapper i Barcelona, eller mistet siste fly i Bodø? Her er nettsida som vurderer sovekvaliteten på flyplasser verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAR DU NOEN gang tilbrakt natta på en flyplass? For alt du vet kan nettopp ditt fly bli forsinket eller kansellert i sommer. I noen tilfeller er flyplassen det eneste - og desidert billigste - alternativet til din egen seng. I slike tilfeller er hjelpen kun et tastetrykk unna. På nettsida «The Budget Traveller\'s Guide to Sleeping in Airports» har nesten 2000 sovende vurdert flyplassene i 520 byer i hele verden. - MANGE FLYPLASSER er faktisk bedre enn lokal innkvartering. Og på toppen av det hele: Det er gratis!. Slik innbyr nettsida til å innta horisontalen på verdens flyplasser. For de som har lyst å prøve, kan sida tipse om sikkerhet, komfort, støynivå og hygiene. Her kan du for eksempel lese at Changi-flyplassen i Singapore kåres til verdens aller beste for de som vil sove der:

    «Den er alle flyplassers regjerende mor, som alle som sover på flyplasser simpelthen besøke.»
Bodø Lufthavn er også populær - ifølge Kirsty Valleyparty er den veldig komfortabel. Skryt får også Londons Heathrow, mens en flyplassansatt tipser om at Terminal B er stedet å overnatte i Barcelona. HORISONTALE flypassasjerer er ikke like glade i Borispyl i Ukrainas hovedstad Kiev: - Du kan glemme å få deg noe søvn. Ha med ei god bok, en CD-spiller og vann. Og vær sikker på at du har med deg toalettpapir. Den absloutt verste flyplassen å sove på, er likevel Port Moresby på Papua Ny Guinea. En av innskriverne mener toalettene der får «svarte hull i Calcutta» til å framstå som Hotell Ritz:
    «Jeg antar dette stedet var tryggere da amerikanere og japanere bombet det under Andre Verdenskrig.»
LILLE NORGE ER sterkt representert på lista over europeiske flyplasser. Sovesyke har sjekket inn på både Gardermoen, Flesland, Bodø Lufthavn, Alta, Hammerfest, Kjevik i Kristiansand og Mosjøen. Ifølge nettstedet har de opplevd en voldsom økning i antallet norske besøkende og innlegg den siste uka. Spesielt godt ut kommer Gardermoen: - Bedre enn de fleste hoteller jeg har sovet på. Jeg fikk til og med en «blow job» (slang for oralsex, journ.anm.)! skriver «Alex». Dette har også webansvarlig fått med seg: - Innsenderen forteller ikke om så mange detaljer fra Oslo Lufthavn, bortsett fra at oralsex var inne i bildet. Jeg bare lurer: Får alle reisende tilbud om dette? Eller kanskje det er inkludert i flyplassavgiften? KANADISKE DONNA McSherry (29) er kvinnen bak nettsida. Hun har brukt de siste ni åra på å sove seg rundt i verden. Siden 1996 har hun invitert alle med sove-erfaring fra flyplasser til å si sin mening på nettsida si. Ideen fikk hun da hun som blakk 20-åring måtte overnatte i en avganshall i Dublin. - Det var rolig, skjønt og bekvemt. Jeg sov hele natta, og så har man jo alltid noe å prate om etterpå, sa Donna i et intervju med svenske Aftonbladet. Når McSherry selv skal inn for landing på en flyplass, ser hun alltid etter et stille bønnerom. For henne er det rammen rundt en perfekt flyplassnatt.

<HLF>Sovende i Miami:</HLF> Finske Alex Ervasti tok en strekk i «soverommet» sitt på Miami internasjonale flyplass i mars 1999. Eventyreren og turisten Ervasti slo seg ned her i terminalen i åtte uker, før han flyttet til flyplassen i Fort Lauderdale. Arkivfoto: Scanpix/AP
<HLF>Sovende på Gardermoen:</HLF> Noen ganger er flyplassen eneste overnattingsalternativ. Da kan det være godt med en velfylt taxfree-pose. Arkivfoto: Scanpix
<HLF>Sovende i København:</HLF> <LINK http://www.sleepinginairports.net/europe/copenhagen.htm>Kastrup Lufthavn</LINK> har tidligere fått veldig god kritikk av sovepanelet på «Budget Traveller\'s Guide to Sleeping in Airports». Men etter <LINK http://www.dagbladet.no/dinside/2003/01/08/358074.html>flymarerittet</LINK> i januar, der 300 avganger ble kansellert, må flyplassen finne seg i å bli slaktet i et innlegg: <QL><KUR>«Det var virkelig en fær opplevelse, og jeg anbefaler ikke denne flyplassen om vinteren. Den har en historie for dærlig vær, og for å takle det dårlig.»</UL></KUR> <QL>Arkivfoto: Scanpix