Spar meg til jul

Det gjelder å ikke bli lei jula før den er her.

DA JEG GIKK HJEM fra byen en kveld for tre uker siden, gjennom overpyntede gater som luktet svinefett og skjelvende fisk, måtte jeg flere steder passe på å ikke tråkke i konsekvensene av gratis akevitt, jeg ble tilsunget på det groveste av tre funksjonærdamer i førtiåra som sikkert er snille som lam resten av året - og da jeg endelig fikk praiet en drosjebil, ble jeg knuffet ut igjen av en tykk direktør i nissedrakt og en yngre medarbeider som sikkert ble svært skuffet og fylt av selvforakt når hun oppdaget at hun likevel ikke fikk den lønnsøkningen hun ble forespeilet tidligere på kvelden. Jeg ble stående igjen på gata, dirrende av sinne. Og jeg ropte av mine lungers fulle kraft, jeg bælja så det kunne høres helt til Nordpolen (jeg var muligens litt pussa, jeg også): «Hva er det med dere! Det er da faen ikke jul ennå! Se i kalenderne deres hvis dere ikke tror meg!»Men ingen ville høre. Fra en leilighet i nærheten kunne jeg høre skråling og musikk. Noen åpnet et vindu for å kaste opp, og jeg kunne høre hvilken sang det var som ble spilt: «Deilig er jorden.» Det var en helt uakseptabel situasjon. Men hva skulle jeg gjøre? Kan man i det hele tatt gjøre noe for å forhindre prematur fødselsfering? I NOVEMBER 2000 ble en rekke butikker i Montreal vandalisert. Julepynten ble revet ned, og utstillingsvinduene ble tilgriset. I begynnelsen trodde politiet at det dreide seg om noen rampete ungdommer, men etter hvert ble det klart at dette var noe mer enn tilfeldig hærverk. Alle de fjorten vandaliserte butikkene hadde mottatt trusselbrev fra ei gruppe som kalte seg L\'A.N.A.L.T. (L\'Anti-Noël Avant Le Temps {ndash} Motstanderne av jul før tida.)Trusselbrevene er god lesning, med en glassklar logikk som sjelden blir tydelig nok formulert:«Halloween er over. Før Halloween var det høst, og etter Halloween fortsetter høsten. Er dere enige? Bladene ligger strødd over marka, atmosfæren er rolig og romantisk, det er den døde årstida og vi er mange som fryder oss. Ikke sant? Det er en del av ei årstid, ei vakker årstid, som ikke offisielt tar slutt før 21. desember. Hører dere etter? Vinteren er langt unna, og jula eksisterer ikke utenfor vinteren. Jul = vinter. Høst = stillhet og sjelefred. Skjønner dere hva vi sikter til?Vi er ei gruppe som nekter å la dere ødelegge høsten bare fordi dere vil tjene litt penger. Alle skjønner at jula kommer! Vi krever at dere straks tar ned juledekorasjonene. Hvis ikke vil vi aksjonere på nytt. NB! Vi mener ALVOR!» DE SISTE UKENE har jeg stort sett holdt meg hjemme. Ikke bare er jeg en stuegris som liker meg aller best i den varme leiligheten min, jeg har vært oppriktig engstelig for at fortsatt eksponering for all førjulskremmeriets bjelleklang og fylleforferdelighet kunne framprovosere kanadiske tilstander hos denne ellers fredelige gutten. Og jeg har vært redd for å ødelegge det som tross alt kan være ei god tid. Hvis jula begynner sju uker før termin, klarer jeg ikke å ønske den velkommen når den omsider kommer.Men når jeg nå har bladd meg fram til kalenderens siste ark, er jeg klar. For nå i desember kjenner jeg at jeg gleder meg til å drikke gløgg, handle, pynte, åpne pakker og til å gå i en uendelig lang rekke familieselskaper. Og jeg gleder meg til å spise gris {ndash} til ribbe og medisterpølse, mat jeg ikke har smakt på over elleve måneder. MEDISTERKAKERMedisterkaker er ikke og bør ikke være gourmetmat, men hvis du lager dem selv, blir det noe annet enn den sedvanlige smaksløsheten. Jeg fyller medisterkakene med en blanding av svisker og salvie. Det er en tradisjonell måte å tilberede medisterkakene på, men en som ble mindre vanlig i etterkrigstida, da målet på god mat var at den skulle smake lite. Nok til 6:1 kilo medisterfarse2 ts salt2-4 ss potetmel1/2 ts nymalt muskat1 ts malt ingefær2-3 dl melk12 svisker1 eple2 ts karve, hele frø, knust med baksida av en kniv1-2 ts karripulver1 ss finhakket frisk salvie2-3 ss smørBland medisterfarse, salt, potetmel, muskat, ingefær og melk. Bland det sammen med hendene til du har en tjukk, jevn blanding. Hakk sviskene. Skrell eplet, fjern kjernehuset og hakk. Ha svisker, eple, karve, karripulver og 1 dl vann i ei lita gryte. Kok opp over lav varme til vannet har fordampet og du har en tjukk blanding. La kjølne noen minutter. Del kjøttblandingen i 15 biter. Klem en og en bit med ei skje til den er om lag 5 cm i diameter. Plasser ei teskje av sviskeblandingen i midten av kjøttblandingen, og brett den sammen til du har en mer eller mindre rund ball. Fortsett til du har brukt opp alt kjøttet.Varm smør i ei panne over middels varme. Stek så mange medisterkaker du får plass til uten at det blir trengsel. Stek kjøttkakene i 8 til 10 minutter, til kakene er stekt. SYRLIG RØDBETSALAT Dette er mitt favoritttilbehør til medisterkaker og andre svineretter. Rødbeter er kraftige nok til at de ikke føles puslete sammen med det feite svinekjøttet, og har en kraftig krydret smak uten å forråde sin klare nordeuropeiske opprinnelse. 200 gram rødbeter på glass50 gram sylteagurker1 grønt eple1 ss revet pepperrot (gjerne fra tube)3 ss rømmeEplesider eller eddik Salt og pepperFinhakk rødbeter og sylteagurk. Skrell eplet, fjern kjernehuset og finhakk. Bland alle ingrediensene unntatt eplesider og rømme. Smak til med eplesider, rømme, salt og pepper. MEDISTERPØLSE MED ROSINJeg har alltid likt uttrykket «rosinen i pølsa», men det tok lang tid før jeg forsto hva det innebar, og enda lengre tid før jeg faktisk fikk smake det selv. Når jeg av og til lager min egen medisterpølse, fyller jeg den med mange gode ting, blant annet rosiner. Salvien følger også med fra oppskriften over, dessuten synes jeg at litt hvitløk også er godt. Du trenger kroktarm eller svinenett for å lage egne pølser (prøv slakteren). Får du ikke tak i det, kan du bruke denne oppskriften til å lage noen gode kjøttkaker. Pass på at hvitløken ikke har noen grønne skudd. Nok til 4-6: 1 kilo medisterfarse3 ss potetmel100 gram rosiner2 ss finhakket, frisk salvie4 fedd hvitløk, finhakket2 ts salt 1 ts pepper1 ts ingefær1 ts allehånde1 ts nymalt nellik5 dl vann eller melk5 meter kroktarm eller svinenettEv. litt finrevet appelsinskallLitt smørBland alle ingrediensene unntatt kroktarmen. Varm smør i ei panne og stek omtrent ei teskje av blandingen. Hvis du vil ha mer smak, ha i mer krydder og ev. litt appelsinskall. Fyll kroktarmen med farsen. Bruker du svinenett, form farsen til en pølseform og rull svinenetter rundt. Kok pølsene i 20 minutter, eller stek dem omtrent like lenge (avhenger av tykkelse). andreas.viestad@dagbladet.no Meninger om mat? Bli med i debatten!

<HLF>Tilbehør:</HLF> Rødbeter er kraftige nok til at de ikke føles puslete sammen med det feite svinekjøttet.
<HLF>Julemat:</HLF> Medisterkaker fylt med en blanding av svisker og salvie.