Du leser nå Dagbladet Pluss

Spilleavhengig, jeg?

Etter å ha brukt femti tusen kroner - minst - på Lotto, må jeg se sannheten i øynene, mener Eirik Alver.

Fristende: Noen lurer på hvorfor det er så mange spilleavhengige i Norge. Det er vel mer påfallende å undre på hvorfor det ikke er flere. (Foto: Jørn H. Moen).
Fristende: Noen lurer på hvorfor det er så mange spilleavhengige i Norge. Det er vel mer påfallende å undre på hvorfor det ikke er flere. (Foto: Jørn H. Moen).Vis mer

Skiltet var ikke lett å få øye på. Men det hang der, i lobbyen på Hotel Cosmopolitan i Las Vegas, slik alle hoteller i gambling-staten Nevada er pliktig til. En diskret, innrammet plansje med opplysning om hvor man kunne få hjelp. Hvis man var i ferd med, eller allerede hadde spilt bort lønn, kassakreditt, forskudd på arv, barnas skolepenger, neste års husholdningsbudsjett, hus, gård og grunn, kunne man ringe 1-800-522-4700. Gratis, naturligvis.

«Stakkars folk», tenkte jeg. «Det må være forferdelig å være spilleavhengig.» Så snudde jeg meg og lot meg flyte med strømmen som beveget seg sakte, men sikkert mot de blinkende, fristende spilleautomatene inne i kasinoet.

Det er ikke bare i USA spilleavhengighet er et problem. Plasseringen av spilleautomater her hjemme har vært usedvanlig liberal, men heldigvis er de fleste av de stygge maskinene nå sendt til opphogging, eller i det minste fjernet fra kafeer, barer, butikker og kjøpesentre. Om det hindrer en spilleglad nordmann i å få utløp for sine behov? Særlig. Og da tenker jeg ikke på illegale spillebuler i skyggefulle strøk, eller tvilsomme pokerlag i røykfylte kjellerlokaler. Gambling kan utføres i fullt dagslys — med statens velsignelse. Du kan spille Lotto, Vikinglotto, Joker, Keno, Liveoddsen, Langoddsen, Tipping, Extra, Oddsbomben og Eurojackpot. I tillegg til dette kommer de utallige forskjellige skrapeloddene og diverse trav-varianter. At noen lurer på hvorfor det er så mange som blir spilleavhengige, er fullstendig uforståelig. Det er mer betimelig å spørre hvorfor ikke mange flere blir det.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.