Spionmammaen

Hun hadde den perfekte fasaden, naboene ante ingenting. Men så ble det krig i Irak, og idealmamma Valerie Wilson ble avslørt som CIA-agent. To journalister er stevnet i arbeidet for å finne kilden som lekket identiteten hennes.

URAN-TALEN. I sin tale om rikets tilstand 28. januar i fjor tok president Bush med et par setninger han burde ha utelatt.

Bush fortalte om bevisene de hadde for at Saddam Hussein jaktet på uran i det vest-afrikanske landet Niger for å lage masseødeleggelsesvåpen. Den amerikanske diplomaten Joseph Wilson hadde på forhånd advart. Det var allerede gått et helt år siden han sa at dette ikke stemte.

I et frustrert avisinnlegg i New York Times 6. juli 2003 fortsatte han kritikken. Han mente informasjonen i talen til Bush var tatt med for å argumentere for krig mot Irak selv om de visste dette var galt. Det var nemlig ham som på oppdrag fra CIA hadde reist til Niger for å undersøke påstanden om at Irak hadde kjøpt uran der.

Det hvite hus måtte, via CIA-direktør George Tenet, gå ut og innrømme at de 16 ordene til Bush slett ikke skulle vært med i talen. Det var det mange som ikke likte.

IMENS LAGET HUN MAT OG LEKTE MED BARNA. På dette tidspunktet var Josephs kone Valerie E. Wilson (41), født Plame, lykkelig mor mest av alt, gift på femte året med sin erfarne ambassadørmann (54).

Joseph Wilson har hatt høye stillinger i flere afrikanske land og i Irak. Sammen har de tvillingene på 4 år.

I et ulastelig nabolag, i et vakkert hus med sin klassiske garderobe, det lyse, halvlange håret og mange milde smil kunne hun ha jobbet med hva som helst, men hun var antakeligvis ikke hvem som helst.

Kanskje var hun dataingeniør, eiendomsmegler eller programleder i radio? Ingen ante noe, svært få kjente til hennes egentlige yrke. Men i fjor sommer skulle det bli avslørt at hun allerede som 22 åring gikk inn i CIA.

I nesten 20 år har hun har reist verden rundt på hemmelige og farlige oppdrag, hun er spion for CIA.

Det finnes svært få bilder av Valerie. Navnene på de ansatte i CIA er også hemmelige. Det er en føderal forbrytelse i USA å avsløre agentene, som utsettes for nok fare i jobben som det er. Slike avsløringer kan straffes med inntil 10 års fengsel og store bøter. Men det skjedde likevel.

MANNEN KALLER HENNE JANE BOND. Navnet hennes ble lekket til flere journalister, antakeligvis fra kilder i Det hvite hus. En av dem, den konservative journalisten Robert Novak, avslørte i en artikkel som ble trykket i en rekke aviser 14. juli i fjor at Valerie jobbet med masseødeleggelsesvåpen som agent for CIA.

Dette kom en drøy uke etter at hennes mann hadde skrevet kritisk om regjeringen i sitt avisinnlegg i New York Times. Nå ble det ble hevdet at ektemannen var sendt til Niger for å sjekke ut uran-påstandene av sin frue i egen person. Novak mente mannen hadde fått jobben fordi kona hans jobbet med våpenspørsmål for CIA.

Alt dette benektet Valerie. Hun hevdet at det slett ikke er hennes jobb å sette folk på slike oppdrag, arbeidsgiver CIA sier det samme.

Hun har lagt til at hun heller ikke setter pris på at mannen drar ut på lange reiser når barna fortsatt er så små. Han opplyser på sin side at han ikke fikk betalt for oppdraget, annet enn at utgiftene ble dekket.

VILLE DE HJELPE BUSH? Novak er ikke den største syndebukken i denne saken, som journalist er han beskyttet av det første grunnlovstillegget, ytringsfrihetsparagrafen, han kan ikke straffes for å ha offentliggjort CIA-agentens navn.

Spørsmålet er hvem som lekket opplysningene til ham om Valeries jobb, og hvorfor. Var det for å sverte ektemannen som hadde kommet med de ubehagelige avsløringene om feilene i Bush sin tale?

Novak sier at det var «to høytstående tjenestemenn i administrasjonen» som var hans kilder. Han nekter å si hvem de var. Han sier også at han ikke tror de lekket saken med hensikt.

Det er mange uenige med ham i. Det er ansatte i Det hvite hus mistankene går mot, og sannsynligvis noen høyt på strå, nær presidenten.

Wilson selv tror lekkasjen ble gjort for å skremme andre fra å stå fram. De fleste tror det er krigstilhengerne som har plapret, for å hevne seg på mannen som kritiserte regjeringens Irak-politikk.

Noen lurer på om Bush selv kjente til saken, og varslet raskt en ny Watergateskandale.

Mange mente det var en av Bush nærmeste støttespillere som lekket informasjonen til fordel for sin egen sjef. Navnet som sto øverst på listen over mistenkte har vært Karl Rove, presidentens norsk-ættede fortrolige. Han har selvfølgelig nektet på det.

De eller den som sto bak lekkasjen kan ha hatt som mål å få fram at Wilsons reise til Niger ikke var av særlig betydningsfull. Ved å antyde at kona hadde fått turen i stand kunne det hevdes at den ikke var et seriøst forsøkt fra byrået om å få uran-fakta på bordet. 

HAR DE NØKKELEN? Nå er to amerikanske jouralister innstevnet av en føderal storjury. Der skal de avgi sitt vitnemål og fortelle om det var Det hvite hus som lekket Valeries identitet.

De to er Tim Russert fra NBCs «Meet the Press» og Matthew Cooper som skriver i magasinet Time.

Advokatene til de to mektige organisasjonene i amerikansk media kjemper imot. NBC sier stevningen kan gjøre det vanskelig å rapportere fra denne saken framover.

- Kilder kommer simpelthen til å slutte å snakke med pressen om de frykter at det de sier blir offentlig, sier NBC-sjef Neal Shapiro.

Robin Bierstedt i Time sier at de beskytter sine kilder. - Et løfte om konfidensialitet er av og til nødvendig for å få informasjon som ellers vil være utilgjengelig, sier han. 

Også flere journalister kan være stevnet. Novak sier ingenting, og henviser alle til sin advokat.

ET FARLIG SPILL.I CIA raste Valeries kolleger. De føler seg forrådt.- Vi føler oss som bønder med fakler og høygafler, sa Larry Johnson, som var i det samme offiserkullet som Valerie i 1985 og 1986. Agentene er redde for å bli avslørt.

- Alle de som har hatt helt vanlige lunsjer med henne i utlandet, de som har shoppet eller spilt tennis sammen med henne. Jeg er sikker på at de har hjerteinfarkt akkurat nå, sa en av Valeries klassekamerater som har samarbeidet med henne på flere hemmelige oppdrag. - Jeg ville ha gjemt meg nå om jeg var dem, fortsatte agenten.

SUPERSPIONEN. Forsatt er lite kjent om Valerie. CIA nekter å si noe om henne. Selv har hun avslått alle intervjuforepørsler. Mannen hennes har imildertid vært aktiv den siste tida. 

Kona er født i Anchorage hvor faren Samuel Plame var stasjonert i luftvåpenet. Mora var lærer. Valerie begynte på skolen i en forstad til Philadelphia. Hun har en stebror, Robert er 16 år eldre.

Raskt etter at hun var uteksaminert fra Pennsylvania State University ble hun rekruttert av CIA. Senere har hun tatt to mastergrader, fra LSE i London og Brugge i Belgia.

Hun ble trenet opp på et sted som kalles «The Farm», i nærheten av Williamsburg. Som en del av opplæringa ble hun tatt som gissel. Hun fikk lære hvordan man koder beskjeder i mikropunkt. Hun øvde seg opp til å bli en ekspert med AK-47.

Valerie kan også det som bør kunnes om å sprenge biler i småbiter og kjøre gjennom flammehav. Alt dette måtte hun gjennom for å vise at hun var barsk nok til å jobbe undercover for CIAs operasjonsdirektorat, OD.

Bortsett fra opplæring i overlevelse, kuler og krutt, er Valerie også trenet i mer subtil konservasjonskunst. Agenten er øvet på å rekruttere utlendinger som spioner.

Hun kan jakte ned mistenkte og slippe unna dem som jakter henne, folk som kan se like uskyldige ut som hun selv. Årene hun hadde i utlandet er fortsatt hemmeligstemplet.

Valerie er i toppsjiktet blant spionene, en av de aller beste. Hun ble en såkalt «noc», tjenestekvinne under «non-official»-dekke. «Nocs» har hemmelige oppdrag utenfor diplomatiet. De jobber i forretningsverdenen og infiltrerer sosiale sammenkomster, kanskje under dekke av å være forskere, sekretærer eller student.

Om de arresteres av fremmede myndigheter har de ingen diplomastisk beskyttelse eller rettigheter. De er rett og slett på egen hånd. Ikke en gang kollegene vet hvor de oppholder seg. De er bare de sterkeste og smarteste som plukkes ut til slike oppdrag. Blant disse var Valerie.

KARRIEREN ER OVER Det nytter ikke å jobbe som agent etter forrige sommers sommerers krumspring i mediene. De siste åra jobbet Valerie med masseødeleggelsesvåpen. Til naboer, venner og til og med til flere CIA-kolleger fortalte hun at hun var «energi-rådgiver».

I 1999 oppga hun firmaet Brewster-Jennings & Associates som sin arbeidsgiver da hun bidro med 1000 dollar til Al Gores presidentkampanje. Bare det at dette selskapets navn har kommet ut viser hvor stor skade saken har gjort. Nå kunne alle som har hatt kontakt med firmaet mistenktes for å arbeide for CIA.

EN UKJENT SIDE. Naboer og venner kjente Valerie Wilson som en rådgiver som ofte reiste utenlands. Hun beskrives som sjarmerende, smart og diskret.

- Hun diskuterte ikke politikk, sier Victoria Tillotson, 59, som ofte har vært sammen med naboene i sosiale sammenhenger. - Jeg trodde hun arbeidet med risikovurderinger for et internasjonalt inversteringsselskap, aldri i verden dette, sier psykiater Ralph Wittenberg som leder en ideell organisasjon som Valerie har sittet i styret for.

Her har agenten de siste åra jobbet frivillig med støttegrupper for kvinner som lider av fødselsdepresjon, noe hun selv fikk etter at hun fødte tvillingene i 2000. Wilsons foreldre visste hvem arbeidsgiveren var, det var klarert med CIA. De var bekymret for all reisevirksomheten, men spurte henne aldri om detaljer.

- Vi ville ikke vite det, og hun sa aldri noe, sier Diane Plame, 74. Hun forteller at datteren helt siden videregående har ønsket å gjøre noe med verdi for andre, og det følte hun at hun oppnådde i arbeidet sitt.

RAMMER BUSH Om lekkasjen var en velment gest overfor Bush, ble den en mare for ham. Den har siden i fjor vært under etterforskning av FBI og i tillegg gransket Justisdepartementet saken etter krav fra CIA.

Alle ansatte i Det hvite hus fikk ordre fra presidenten om å samarbeide med FBI og utlevere all e-post, interne notater, telefonlister og annet materiale som kunne bidra til å oppklare hvem som lekket informasjonen.

En rekke fremstående personer har blitt innstevnet og gitt sitt vitnemål, foreløpig uten å kunne servere løsningen på gåten.

- Jeg vil vite sannheten, sa Bush, som lovde fullt samarbeid, men innrømmet samtidig at de muligens aldri vil finne kilden til lekkasjen.

Joseph Wilson kom ut med sin bok om hendelsen i april i år. Der lister han opp flere navn han tror står bak lekkasjen. Det dreier seg om en gruppe menn nær visepresidenten.

Og han tror Dick Cheneys sjefsrådgiver Lewis Libby er den med mest ansvar. - Dette er ikke bare en teori. En rekke kilder har fortalt meg at det kommer fra visepresidentens kontor, sier Wilson.

Saken har selvfølgelig fått sitt eget navn. De kaller den Leakgate.

<B>KOLLEGAEN: Agenter som Wilson har ingen diplomatiske rettigheter eller beskyttelse. Blir de tatt til fange på oppdrag står de helt alene. Bildet viser alle kvinnelige spioners forbilde Mata Hari. Glamorøse Mata ble henrettet av Frankrike i 1917 for spionasje for Tyskland under den første verdenskrigen. <br>Foto: AP
EKTEMANNEN: Joseph Wilson kritiserte Bushadministrasjonen for gal informasjon om Irak. Rett etterpå ble kona avslørt som CIA-agent. Mange, inkludert Wilson selv, mener det dreier seg om en hevnaksjon fra Det hvite hus. <br>Foto: AP
JOURNALISTEN: Den konservative journalisten Robert Novak ble tipset om at Wilsons kone var CIA-agent. Hans avsløring kom på trykk i flere aviser. Det er forbudt å avsløre agenters identitet i USA. Selv føler Novak seg misforstått. Han sier at det ikke var meningen å sette Valerie Wilsons liv i fare og mener det var vel kjent hvem hun var allerede. <br>Foto: AP
PRESIDENTEN: George Bush beordret full gransking for å finne ut hvem som lekker i Det hvite hus. Å innstevne journalister som dermed kan stå i fare for å blåse kildene sine ses på som aller siste utvei for å komme til bunns i saken. <br>Foto: AP
INNSTEVNET: Her intervjuer NBCs Tim Russert presidenten. Han er nå innstevnet for å fortelle om kilden som lekket saken. Joseph Wilson ble intervjuet av Russert samme dag som han hadde sin kritiske artikkel på trykk i New York Times. <BR>Foto: AP Photo/The White House, Eric Draper
DET ENESTE BILDET: Ekteparet Wilson stilte opp i Vanity Fair etter fjorårets avsløring. Dette er det eneste bildet Valerie har godkjent brukt av seg selv. Og hun er godt tildekket med briller og skaut.
KILDEN? Novak kan ikke straffes for å ha å ha blåst Valeries fasade. Det alle spør seg om er hvem som er hans kilde. En av de mistenkte er Bush nære støttespiller Karl Rove, mannen på bildet. Han benekter alt. <br>Foto: AP
KILDEN? Joseph Wilson tror det er Lewis Libby, visepresidentens rågiver som ses helt til høyre i bildet, som er kilden. <br>Foto: AP Photo/The White House