- Spis opp, Røkke!

Vil fange nr 4151 bli tvunget til å spise opp maten sin, sånn som Dagbladet.nos journalist måtte?

Les også: Røkke har startet soninga


- HVOR SKAL DU
med den? spør fengselsbetjenten. Jeg ser ned på laksen som drukner i lunken fløte.

- Jeg hadde tenkt å kaste den. Jeg liker ikke laks, svarer jeg.

- Her spiser vi opp alt vi har tatt på tallerkenen. Sett deg ned på plassen og spis, kommandere mannen i blå uniform. Han blir stående ved bordet helt til jeg har klart å tyne ned den siste laksebiten.

KJELL INGE RØKKE liker sikkert laks, men jeg vil likevel komme med ett råd: Ikke ta for mye på tallerken før du er sikker på at du liker maten. På Hof er de strengere enn mor.

Mandag 23. juni 1997 skulle alle mine venner dra til Fjærholmen for å feire sommerens lengste dag. Jeg vinket til far og lillebror gjennom gitrene. Med en gråtkvalt mamma friskt i minne.

Jeg skulle sone en ukes dom etter å ha lenket meg fast til en bulldoser for å stoppe nye E 18 for å redde miljøet. Noe som har resultert i at folk fortsatt ringer meg for å fortelle hvor fin veien er blitt, før de ler rått og legger på.

- HER KAN DU ikke sitte. Vi har faste plasser, sier en eldre mann bryskt. Jeg er i ferd med å lære min første fengselsregel: I matsalen har alle faste plasser.

Etter å ha gått spissrotgang mellom bordene, får jeg til slutt lov til å sitte sammen de som er nederst på stigen – en gjeng med voldsforbrytere fra Holmestrand.

- Spis opp, Røkke!

På Hof spiser du til faste tidspunkter: 07.00 er det frokost, 10.45 er det lunsj, 15.15 er det middag, 20.30 er det kveldsmat.

Hvis ingenting har forandret seg, er det av en eller merkelig grunn bare lov til å spise rødt og gult syltetøy som kveldsmat. Hvis du blir sulten mellom måltidene har du et problem -da jeg satt inne ble en person kastet på isolat fordi han forsøkte å smugle et egg ut av matsalen.

DE SISTE DAGENE delte jeg rom med en sliten sandefjording som hadde tunge rusproblemer. Han lå og ristet i køysenga hele natta. Etter at en på naborommet ble banket opp fordi han snorket for høyt, forsøkte jeg alltid å sovne i fosterstilling.

Men jeg ser ikke for meg at du er like redd for Ray som meg, Kjell Inge.

Det var bare de eldste og mest respekterte fangene som fikk lov til å bruke spikermaskinen, så jeg måtte nøye meg med hammeren. Jeg har aldri vært på et sted hvor rusmidler har vært så lett tilgjengelig, så flere av mine arbeidskolleger virkelig koste seg mens de hamret løs i amfetaminrus. 

DAGEN JEG forlot fengslet tok jeg buss inn til Tønsberg. Solen skinte, og fuglene kvitret - og for første gang forsto jeg hva Forbundet Mot Rusgift snakker om når de sier at de er «rusa på livet».

Der og da bestemte jeg meg for å ikke ta militærtjenesten. «Ingen skal lenger tvinge meg til å spise kokt laks», tenkte jeg. 

Har du sittet inn på Hoff? Send oss din historie her!

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

HOF FENGSEL: Her skal Røkke sone, og han må sannsynligvis spise opp maten sin. Da Dagbladet.nos journalist satt inne, ble en person satt på isolat fordi han forsøkte å smugle et egg ut av matsalen.
SATT PÅ HOF: Journalist Gunnar Thorenfeldt forteller om hvordan oppholdet artet seg.
HJALP IKKE: Røkke hadde en av Norges skarpeste forsvarsadvokater i båtsertifikat-saken, Ellen Holager Andenes. Han ble dømt likevel.
JULI 2005: Røkke ble dømt i tingretten i Oslo.
LYKKELIGE TIDER: Kjell Inge Røkke på fiskebåten sin på Aker Brygge. Det blir 30 dager til neste gang han kan nyte livet i frihet.