Spiser levende mat

Viestad setter til livs en østers.

Østers er temmelig spesiell spise, ettersom det er blant de få ikke-vegetabilske matvarene vi spiser mens de fortsatt lever. Det er derfor et poeng at østersene ikke bare er ferske – de bør også være nyåpnede. Det betyr at du må kunne åpne østers for å kunne servere det.

Du bør ha en østerskniv. Det finnes to hovedmodeller av østerskniver, en med bredt blad og en med smalt blad. Jeg foretrekker den med smalt blad, men denne kan være litt vanskeligere å bruke – muligheten for å kutte seg er større.

Hvis du ikke har østerskniv, finnes det en redning – du kan bruke et skrujern, helst et litt eldre, kraftig skrujern som er litt sløvt i kantene. Dette er ikke mer enn en halvbra løsning på det beste, og forutsetter at du er både veldig bestemt og kraftig i bevegelsene, og samtidig veldig forsiktig så du ikke skjærer deg.

Etter operasjonen Slik ser en østers ut etter Viestads inngripen.
Før operasjonen Er dette mat?
Etter inntak Slik ser en lykkelig kokk ut.