Spiseskip i stampesjø

Alt ser fristende og innbydende ut på D/S Louise. Synd det butter allerede før man klapper til bords.

- D/S Louise er en av få Aker Brygge-virksomheter som har vært her helt siden bydelen åpnet i 1986. Vi snakker om en virkelig stayer, sa Robinson og pekte innover i den store, maritimt innredede restauranten i det som en gang var Verkstedhallen til skipsverftet Akers mek.

- Fint med tradisjoner, sa Fredag.

- Men hvor blir det av hovmesteren? Riktignok er klokka bare fem og gjestene ytterst få, men likevel? Nå har vi ventet på å få anvist bord såpass lenge at jeg begynner å føle meg som en litt ubeleilig gjest. Den servitøren som gjorde seg så opptatt ved nærmeste bord, og forsvant som et lyn uten så mye som et nikk, virket heller ikke spesielt imøtekommende. Vet du, dette kaller jeg rett og slett en dårlig start.

- Enig. Du kan pusse og polere både teak og skipsimage så mye du vil, men en vennlig velkomst betyr mer, sa Robinson.

De fikk omsider bord, og ble tatt hånd om av en servitør som med vennlighet, påpasselighet og hjelpsomhet gjennom hele måltidet rettet opp noe av inntrykket. Men en iherdig pågående oppdekking av de nærmeste bordene gjorde første del av opplevelsen mer urolig enn godt var.

- Sånt skal være unnagjort før gjestene ankommer, sa Fredag, og søkte trøst i en andeleverforrett (kr 148) der den milde mektigheten i terrinen og den ristede leveren ble fint balansert av en frisk mango/chilichutney. Robinson hadde heller ingenting å utsette på sin oksecarpaccio (kr 138), og servitørens vin-på-glass-anbefalinger - en Alsace-riesling (Hunawihr, kr 79) til andeleveren, og en enkel, men rund og god Barbera d’Alba (kr 92) til carpaccioen - falt også bokstavelig talt i smak.

- Det kommer seg, mente Fredag.

- Hvis vi er like heldige med hovedrettene, bærer ikke dette så galt av sted likevel - selv om jeg ikke klarer å bli helt fortrolig med dimensjonene her. Med plass til 600 gjester er ikke D/S Louise først og fremst stedet for den romantiske, intime middagen for to. Her skader det ikke å være flere i selskapet.

Historisk hus: D/S Louise ligger i den gamle Verkstedhallen, og er det eneste gjenværende bygget fra Akers Mek. Verksteds bygninger mot havna og Akershus festning. Akers mek. startet driften her i 1854, D/S Louise i 1986 -samme år som Aker Brygge ble åpnet.
Historisk hus: D/S Louise ligger i den gamle Verkstedhallen, og er det eneste gjenværende bygget fra Akers Mek. Verksteds bygninger mot havna og Akershus festning. Akers mek. startet driften her i 1854, D/S Louise i 1986 -samme år som Aker Brygge ble åpnet. Vis mer

«Duett av lam og perlehøne» (kr 278) lød det lyrisk klingende navnet på Robinsons hovedrett. Fredag ga etter for lysten til å prøve stekt kongekrabbe (kr 265). Etter et par munnfuller og enda noen til, møttes to spørrende blikk over bordet.

- Det var ikke veldig mye smak i verken perlehøna eller lammekjøttet. Men røstipotetene, den syrlige auberginepureen og de sauterte brekkbønnene var veldig gode, åpnet Robinson. Fredag nikket bifallende.

- Kongekrabben var også sånn nestenvellykket. Mye krabbekjøtt, men i konsistens og smak er og blir vanlig krabbe bedre enn kongevarianten. Aiolien kunne godt hatt litt mer hvitløksting og salatdressingen smakte mer av vanlig eddik enn balsamico.

Det ville seg ikke helt med dessertene heller. Historien gjentok seg: Rettene var fristende på menyen og så pene ut på tallerkenen, men var lite spennende på tunga. Fredags appelsinpanacotta (kr 115) kom uten det forespeilte mandelbakverket, og Robinsons Tobleronemousse (kr 110) hadde fått følge av en safransaus som smakte som likblek vaniljesaus.

- Jeg kan ikke si at vi har spist dårlig. Men spør du meg, skal hovedretter til over 250 kroner gi en litt mer interessant kulinarisk opplevelse enn dette, sa Fredag til sist.

- D/S Louise, med sin berømte fiskesuppe og flotte beliggenhet, er en langvarig suksess, men mersmaken etter dette besøket skal jeg klare å tøyle.

- Tiltredes. Det gjenstår et lite skippertak før denne skuta får opp dampen for alvor. Måtte det komme før kjøkkenet grunnstøter, sa Robinson.■

robinson& fredag@dagbladet.no