Svinaktig godt: Mens alle er opptatt av ribbe før jul, er det lett å glemme den fabelaktige svinekammen. Server gjerne med noe søtt og syrlig, som norske epler.
Svinaktig godt: Mens alle er opptatt av ribbe før jul, er det lett å glemme den fabelaktige svinekammen. Server gjerne med noe søtt og syrlig, som norske epler.Vis mer

Sprø familie

Du skal ikke rette ribbe for kam

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Alt på grisen er godt. Men vi vil ikke ha alt. Litt avhengig av sesong og hva som er på mote, er det stor variasjon i etterspørselen etter ulike stykningsdeler. I flere år har det vært — en for meg mystisk — tendens til å nesten utelukkende bruke magert svinekjøtt, selv om grisen først og fremst er en tjukkas med dyrerikets beste fett.

Så kommer heldigvis jula, når vi føler at vi kan unne oss noe godt. Men også da skal alle ha én og samme ting. Derfor blir det ribbemangel, mens store berg av annet — like godt eller bedre — kjøtt hoper seg opp. Det er vår skyld. Likevel krever vi at myndighetene rydder opp, og vi anklager bøndene for å ikke gjøre jobben sin, som om man simpelthen kunne forlenge grisen til ribbesulten vår ble stilt.Et av stykkene som kommer i skyggen nå i oppløpet til jula, er svinekammen. Kammen er et praktstykke, som kombinerer grisens beste egenskaper. Her er både rikelig med kjøtt, og et deilig lag med fett utenpå. Fra tid til annen dukker kammen opp i lett forkledd form, som familieribbe eller midtribbe.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn