Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Stalin var en stor teoretiker

Et år etter at RV skifta navn til Rødt er det full krangel på ytterste venstre fløy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE HAR DEKKNAVN, på grunn av «historiske erfaringer». Medlemmene i den lille marxist-leninistiske gruppa Tjen Folket synes Stalin var en stor teoretiker. De sier de er maoister. TFTF (Taggere for Tjen Folket) tagger Stalin-portrettet på vegger i Bergen.

De mener væpna revolusjon må til. Og vi snakker altså om 2008. Er ikke det litt rart?

- Jeg syns ikke det egentlig. Vi har jo blant annet fått maoister i Nepal. Det er ikke så spesielt i 2008, sier Tjen Folkets talsmann Henrik Ormåsen (34) til Dagbladet.no.

DEN BITTELILLE GRUPPERINGEN har fått oppmerksomhet den siste tida fordi de skaper trøbbel innad i Rødt. I Bergens-laget har ni medlemmer meldt seg ut, og debatten har rast i avisa Klassekampen. Det er alvorlig for et parti som ikke har så mange å miste.

I forrige uke fornærmet dessuten Ormåsen partimedlemmene da han påsto at Rød Ungdom er «ultrahøyre». 

- Tjen Folket består trolig av noen få gamle AKP-veteraner, antagelig sammen med noen yngre personer fra Internasjonale Sosialister, Rød Ungdom eller lignende. Gruppen har gjeninnført AKPs gamle sikkerhetspolitikk, blant annet med hemmelige medlemmer, slik at det er vanskelig å si med sikkerhet hvem og hvor mange de er. Gruppen brøt ut av AKP i 1998, ledet av AKP-veteraner som syntes AKP var blitt for soft og borgerlig, sier historiker Nic Brandal til Dagbladet.no.

Han jobber med forskning på ml-bevegelser i Kaderprosjektet (og kalles forøvrig en «borgerlig historiker» på nettsidene til Tjen Folket).

NOEN TRODDE NOK at avisa Klassekampen hadde blitt bitt på den årvisse pressebløffen som Westerdals-studentene står bak, da forfatter og journalist Hans Petter Sjøli i forrige uke siterte Ormåsen på følgende:

- PREGET AV BORGERLIG HISTORIESKRIVING: Tjen Folkets talsmann mener historiskriverne stadig underkjenner Stalins bedrifter, for eksempel satsning på tungindustrien. De mener han er en stor teoretiker, selv om han nok drepte litt for mange. Foto: SCANPIX
- PREGET AV BORGERLIG HISTORIESKRIVING: Tjen Folkets talsmann mener historiskriverne stadig underkjenner Stalins bedrifter, for eksempel satsning på tungindustrien. De mener han er en stor teoretiker, selv om han nok drepte litt for mange. Foto: SCANPIX Vis mer

- (...) innenfor den nye revolusjonære bevegelsen i Norge kan disse (red. anm: Rød Ungdom) trygt plasseres på ytterste høyre fløy. Etter det jeg kjenner til, er det nye prinsipprogrammet til RU til høyre for SUs program, sa Ormåsen, som helt riktig er broren til Idol-Gaute. Ormåsen opererer forøvrig uten dekknavn fordi han er partiets talsmann. Han ble ekskludert fra AKP og RU i 1997 etter interne konflikter.

Sjøli vil ikke utbrodere saken, men den garvede ml-eksperten som har skrevet bok om bevegelsen, bekrefter at han skjønte at Taggere for Tjen Folket er alvor.

Ormåsen sa videre i Klassekampen at moderpartiet Rødt er et sosialdemokratisk parti.

- Ultrahøyre er ettergivende overfor borgerlig kritikk av marxismen, sier Ormåsen til Dagbladet.no. Han forklarer at de er til høyre på venstresida, altså relativt sett.

Han forteller at gruppa i hovedsak står for det AKP sto for fra 1976 og framover. Unntatt homoskepsisen og høyreglidninga i AKP på 80-tallet.

- Væpna revolusjon er ikke noe å hisse seg opp over. Det er selvsagt at om folket skal ta makta må de ha våpen. Det er en forutsetning for å få en mest mulig fredelig revolusjon, sier Ormåsen.

TJEN FOLKET JOBBER med å lage et nytt kommunistparti i Norge basert på Lenins partimodell, og vil bruke Rødt som rekrutteringsplattform. De synes Rødt burde fungere som en valgallianse, som tidligere, og ikke som et politisk parti.

- Min kvalifiserte gjetning er at gruppa består av mellom 10 og 20 personer, mest trolig nærmere 10 enn 20, sier Brandal. Han betegner dem ikke som noen sekt, men heller en slags sosial sammenslutning.

- Det finnes slike små restgrupperinger fra 1970-tallet her og der i Europa, levende opptatt av å dyrke det som for utenforstående fremstår som mikroskopiske forskjeller på ytterste venstre fløy, og de fleste er omtrent like ubetydelige som Tjen Folket i Norge. Det kan minne mye om for eksempel de norske supporterklubbene til Accrington Stanley eller Exeter, som heier på revolusjonen i stedet for på en fotballklubb, sier Brandal.

- Vi vil veldig gjerne understreke at dette er et politisk syn Rødt og Rød Ungdom ikke står inne for og at vi vil ta sterk avstand fra Tjen Folket og de politiske meningene de ytrer, sier Mari Eifring, leder i Rød Ungdom, til Dagbladet.no.

Hun forteller at de nå har satt igang med en eksklusjonsprosess.

- Tjen Folket-medlemskap er uforenelig med medlemskap i RU, de er skadelig for oss, sier Eifring.

- Tjen Folket har ingen påvirkning på Rødts politikk. Vi avviser ethvert forsøk på kobling mellom TF og Rødt, sier Rødts leder Torstein Dahle til Dagbladet.no.


SMÅ GRUPPER KAN
få mye gjort, viser de venstreekstremistiske sektenes historie. Blekingegadebanden i Danmark var bare en håndfull individer, men de endte som kriminelle drapsmenn som sendte penger til palestinske terrorister. Det samme gjelder Bader Meinhof i Tyskland og Weatherman i USA.


- Her må forskas meir, Brandal?

- Vi får se, jeg tror ikke vi vil gå veldig nøye inn på Tjen Folket. Det kan selvsagt være et interessant etterord. At de fortsatt forsvarer Stalin og står på AKPs 1976-program viser i alle fall det humoristiske potensialet som lå i det som danskene kalte for mlmzt (marxismen-leninismen mao zedongs tenkning) også på 70-tallet. For de involverte er det selvsagt nå som da blodig alvor. Men når man har det på avstand kan det være svært så underholdende å følge med på - en såpeopera fra virkeligheten, sier Brandal.

- Driver dere med våpentrening, Ormåsen?

 - Nei, nei. Vi jobber med å bygge organisasjon, studier og praktisk frontarbeid for å gjøre nyttig arbeid for fattigfolk og arbeiderklassen, forklarer Ormåsen, som ikke vil oppgi hvor mange medlemmer de har eller hvem som er lederen.

- Hvorfor bruker dere dekknavn?

- Det er sikkerhetspolitikk. Det er kommunistisk tradisjon å holde medlemmene skjult for å hindre overvåking, sier Ormåsen.

MEDLEMMENE I RØDT synes ikke Tjen Folket er like stas. Noen misliker at Tjen Folket holder på med noe de selv syns de ble ferdige med for 15 år siden: Stalin-digging, Mao-opphøyning og drømmer om proletariatets diktatur.

Flere mener ledelsen i partiet burde ekskludere Tjen Folket. Andre mener at det ikke er Tjen Folket som er problemet, men at ledelsen i Rødt ligner det gamle AKP og har tilsvarende lav takhøyde. Fraksjonene i det bittelille partiet er mange. Selv mener Tjen Folket at Rødt er for snevert. De sier imidlertid at gamle AKP-medlemmer i partiet er sympatisk innstilt til dem.

Rødts leder Torstein Dahle har foreløpig ikke bestemt seg, men synes spraymaling av gamle kommunisthelter er utilbørlig. Aslak Sira Myhre mener Tjen Folket er en parodi på AKP på sitt verste.

- Det er selvsagt litt trist at ledere i Rødt mener at det ikke er plass til oss. Vi er overrasket over at det er blitt en kampanje for å bli kvitt oss, sier Ormåsen, som avviser at Taggere for Tjen Folket er med i Tjen Folket. Han sier han ikke vet hvem taggerne er, selv om de har store bidrag på nettsidene til gruppa.

RØD UNGDOM har sagt internt at man må velge Tjen Folket eller dem. Før RUs landsmøte tidligere i april hadde Bergens Tidene fått tak i et skriv som så ut til å være et referat fra et møte i Tjen Folket. Alle navnene var dekknavn. I referatet står det blant annet:

- Me las helsinga frå Oswald høgt. Applaus og roping av kommunistiske slagord og namnet på ulike kommunistiske leiarar opp gjennom historia.

Rød Ungdom omtales som «Paprika». Det oppgis også at Tjen Folket har base i noe som kalles «Smørbukk». Antakelig er det SOS Rasisme det henvises til. Dagens Næringsliv avslørte i 2006 at SOS Rasisme, som er Norges største ungdomsorganisasjon, domineres av Tjen Folket-medlemmer.

HVEM SOM LEDER TJEN FOLKET er ikke klart. Ormåsen sier de ikke har noen leder. Partiet er bare registrert på en postboksadresse i Haugesund, i hjembyen til den gamle AKPeren Kjell-Gunnar Larsen. Han går for å være en av forgrunnsfigurene og grunnleggerne i Tjen Folket. AKP ved Hydro Aluminium på Karmøy var i gamle dager kjent for å være militant, og flere som holdt til i Rogalandsområdet har fortalt om et ekstra hardt miljø i AKP her.

- Dogmatiske og sekteriske, sier Brandal.

Hvem Tjen Folket har som ledestjerner er det ingen tvil om.

- Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao. Vi pleier ofte å kalle det marxismenleninismenmaoismen med forkortelsen mlm, fordi de tre var viktigst i hver sin epoke, sier Ormåsen, som har trua:

- Kommunisme kommer i bølger. Vi merker en økende interesse for kommunisme i dag.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

<B>TAGG I GJØVIK:</B> Her har taggere for Tjen Folket vært på ferde i Gjøvik. Tjen Folket kaller det på sine nettsider hærverk, og skriver at det var statlige institusjoner og storkapitalister som var målet denne gangen.
TJEN FOLKETS PLAKAT: Denne nye plakaten ber Tjen Folket om hjelp til å spre.
<B>DE FEM STORE ER TILBAKE:</B> Tjen Folket digger de fem store: Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao, som på dette bilder henger på veggen bak AKP\'erne Pål Steigan og Sigurd Allern i 1975.
SLO SEG SAMMEN:</B> Med 128 stemmer mot 71 ble det i mars 2007 bestemt at AKP, RV og Rød Ungdom skulle slå seg sammen til Rødt. Et år etter et det fullt kaos.
<B>TAR AVSTAND:</B> Rød Ungdoms leder Mari Eifring har ikke sansen for Tjen Folket.
DE FEM STORE:</B> Taggere for Tjen Folket med reklame for nettsidene sammen med grafitti av Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao.
TAGGET PÅ HØYRES DØR I BERGEN:</B> - Venner av oss i Bergen har vist sin støtte med graffiti, skriver Tjen Folket på sine nettsider da denne taggen dukket opp på Høyres dør i januar i år.
<B>TALSMANN:</B> Tjen Folkets talsmann Henrik Ormåsen er den ene av to medlemmer som ikke bruker dekknavn. Gruppa har også et åpent medlem i Trondheim.
<B>SELGER T-SKJORTER MED LENIN PÅ:</B> På nettsidene til Tjen Folket kan du også kjøpe Mao-skjorter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!