- Stalin var en stor teoretiker

Et år etter at RV skifta navn til Rødt er det full krangel på ytterste venstre fløy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE HAR DEKKNAVN, på grunn av «historiske erfaringer». Medlemmene i den lille marxist-leninistiske gruppa Tjen Folket synes Stalin var en stor teoretiker. De sier de er maoister. TFTF (Taggere for Tjen Folket) tagger Stalin-portrettet på vegger i Bergen.

De mener væpna revolusjon må til. Og vi snakker altså om 2008. Er ikke det litt rart?

- Jeg syns ikke det egentlig. Vi har jo blant annet fått maoister i Nepal. Det er ikke så spesielt i 2008, sier Tjen Folkets talsmann Henrik Ormåsen (34) til Dagbladet.no.

DEN BITTELILLE GRUPPERINGEN har fått oppmerksomhet den siste tida fordi de skaper trøbbel innad i Rødt. I Bergens-laget har ni medlemmer meldt seg ut, og debatten har rast i avisa Klassekampen. Det er alvorlig for et parti som ikke har så mange å miste.

I forrige uke fornærmet dessuten Ormåsen partimedlemmene da han påsto at Rød Ungdom er «ultrahøyre». 

- Tjen Folket består trolig av noen få gamle AKP-veteraner, antagelig sammen med noen yngre personer fra Internasjonale Sosialister, Rød Ungdom eller lignende. Gruppen har gjeninnført AKPs gamle sikkerhetspolitikk, blant annet med hemmelige medlemmer, slik at det er vanskelig å si med sikkerhet hvem og hvor mange de er. Gruppen brøt ut av AKP i 1998, ledet av AKP-veteraner som syntes AKP var blitt for soft og borgerlig, sier historiker Nic Brandal til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.