Statene som har brutt sammen

Her er verdens verste land. Se lista!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR TREDJE ÅR på rad har tidsskriftet Foreign Policy (FP) publisert sin oversikt over verdens mest ustabile og utsatte stater.

The Failed States Index

er utarbeidet i samarbeid med tankesmien The Fund for Peace, og er en motsatt topprangering: Jo høyere landet er på lista, jo nærmere katastrofen er landet.

Lista over de 60 verste statene kan du se her.


VERDENS MEST
ustabile land i år som i fjor heter Sudan og ligger øst i Afrika. Konflikten i Darfur-provinsen nordvest i landet er hovedgrunnen til Sudans tragiske bunnotering. Minst 200 000 mennesker, kanskje så mange som 400 000, er drept av den regjeringsfinansierte Janjaweed-militsen bare de siste fire årene. I tillegg er 5 millioner - nesten 14 prosent av befolkningen - på flukt i eget land, i følge norske

Internal Displacements Monitoring Centre

.

Tidligere i sommer gikk FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ut og sa at verdenssamfunnets forsøk på å bedre sikkerheten i Sudans Darfur-region har vært helt mislykket.

SIDEN 2002 HAR mellom 2 og 3 millioner sudanere flyktet til nabolandene Tsjad og Den sentralafrikanske republikk. Flukten kan dessverre beskrives som å løpe ut av et brennende hus for å ende opp i et annet. De to nabolandene i vest innehar nemlig 5. og 10. plassen på oversikten, og er også blant verdens aller farligste områder. Flyktningstrømmen fra Sudan har intensivert den negative utviklingen i de to nabolandene, og illustrerer hvordan ustabile stater blør på tvers av grensene.

- Ustabiliteten i Sudan er et grusomt paradoks, sier forsker Anita Haslie ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Hun ga tidligere i år ut rapporten International Engagement in Sudan after the CPA sammen med Axel Borchgrevink.

- Militærregimet er veldig sterkt og sitter med enormt mye makt. Likevel makter ikke regimet å etablere stabilitet og sikkerhet for sine borgere. Regimet har verken klart å etablere voldsmonopol eller få kontroll på sine egne grenser, forteller Haslie.

SPØRSMÅLET ER ikke til å komme utenom: Hvorfor kalles de 60 statene Foreign Policy lister opp for «failed». Er de mislykkede?

Statene som har brutt sammen

Fraværet av statlig voldsmonopol er nettopp en av indikatorene som betegner en «failed state». I følge sosiologen Max Webers klassiske definisjon, er en stat nettopp den institusjonen som har monopol på legitim bruk av vold innenfor et avgrenset område. Statskollapsen inntreffer når myndighetene ikke kan garantere for folks sikkerhet, eller regimet mangler legitimitet hos befolkningen.

I tillegg kjennetegnes statene med høy poengsum av utbredt korrupsjon, rettsløshet, graverende etniske eller religiøse spenninger og hensynsløse eliter som har sittet med tilnærmet absolutt makt over lengre tid. Tre av de fem statene som kommer dårligst ut, Tsjad, Sudan og Zimbabwe, har alle statsledere som har sittet ved makten i mer enn 15 år. Robert Mugabe har for eksempel sittet ved makten i Zimbabwe i tre tiår.

Majoriteten av statene i oversikten er imidlertid ikke mislykkede. Oversikten måler også landets sårbarhet for naturkatastrofer, voldelige konflikter og økonomisk stagnasjon. Indeksen må leses som en oversikt over risiko, og ikke en gravtale over stater som allerede har feilet. Ustabile eller falleferdige stater er derfor et riktigere begrep enn det direkte oversatte «mislykkede».

Av de 60 landene er det kun tilstanden i de 20 første på listen som er kritisk. De resterende er i faresonen eller på grensen til å fortjene betegnelsen «failed state».

BEGREPET «FAILED STATES» er imidlertid kontroversielt, og termen brukes for eksempel ikke i FN.

- Begrepet assosieres med vestlige verdier. Vi slår fast at en stat har feilet, framfor å peke på hvilken risiko landet for å feile. Dessuten spør kritikerne seg hvem som definerer hva «failed» er. Modellene bygger ofte på vestlige liberale modeller, sa forsker Laila Bokhari fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.no

i forbindelse med fjorårets indeks

.

IRAK OG AFGHANISTAN befinner seg på plass nummer to og åtte på oversikten over landene med mørkest utsikter. Irak er landet i verden med mest presserende konflikt mellom etniske og religiøse grupper, men også landet med relativt størst del av befolkningen på flukt. Afghanistan er blant de tre landene med mest omfattende ekstern militær tilstedeværelse.

- De to landene illustrerer begge hvordan milliarder av dollar i utviklings- og sikkerhetshjelp ikke klarer å bøte på en voldsspiral som meget gjerne kan ende med statskollaps, heter det i artikkelen som akkompagnerer den mollstemte indeksen.

I fjor lå Irak som land nummer fire, og landet har kommet dårligere og dårligere ut de tre årene indeksen har vært publisert. Fire år etter USAs invasjon befinner landet seg i en borgerkrig hvor det daglig blir drept sivile og militære i kamphandlinger.

AVSTAND FRA PROBLEMENE garanterer verken nærvær av trygghet eller fravær av ansvar. I moderne tid er det en veletablert sannhet at sekterisk blodbad kan styre børsen på den andre siden av kloden, og at fravær av ordensmakt i såkalt fjerne land kan forsyne naboen med narkotika. Det er også sikkerhetsspørsmålene knyttet til de fallerte statene som får mest oppmerksomhet i det amerikanske magasinet.

At Nord-Korea og Pakistan - som begge finnes blant de 15 mest ustabile statene i verden - disponerer atomvåpen, er en urovekkende, men liten del av det potensielle farebildet.

FRA EUROPA er kun tre land representert blant de 60 verste, nemlig fattige Moldova, totalitære Hviterussland samt krigsherjede Bosnia. I tillegg finnes Georgia på listen, et land som ligger både i Asia og Europa.

Norge er imidlertid kåret til verdens tryggeste land målt med samme metode, tett etterfulgt av Finland og Sverige.

DE TI VERSTE: Verdens ti verste stater består av åtte afrikanske land, samt Irak og Afghanistan. Her kan du trykke på markørene for å se hvilke land som er de mest ustabile i verden.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

bem@dagbladet.no

TRE TIÅR: Zimbabwes president Robert Mugabe har sittet ved makten i landet i 28 år. Zimbabwe er det fjerde verste landet i verden, i følge indeksen.
«FAILED STATES»: I en verden som blir mindre og mindre kommer ustabile stater stadig nærmere. Statsminister Ali Mohamed Ghedi (t.v) i Somalia leder en av verdens mest ustabile stater.
DÅRLIG NABOLAG: Flyktningstrømmen fra Sudan (1) går til Tsjad (5) og Den sentralafrikanske republikk (10). Konfliktene stopper ikke ved landegrensene.
TRONER PÅ BUNNEN: Omar Hassan al-Bashir tok makten i Sudan gjennom et kupp for 18 år siden. Landet er verdens mest falleferdige stat.
KJENNER SUDAN: - Ustabiliteten i Sudan er et grusomt paradoks, mener forsker Anita Haslie ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).
NORGE TIL STEDE: Torleif Enger og Yara gjør forretninger i to av de 10 verst stilte landene, <a href="http://pub.tv2.no/dyn-nettavisen/printversion/article.jsp?id=1135980">skriver NA 24</a>. Norge er forøvrig verdens tryggeste stat, i følge FP.
MOT BUNNEN: Invasjonen av Irak har ført landet inn i en blodig voldsspiral, og landet er verdens nest verste stat i øyeblikket. Her fra en bilbombe i Bagdad i februar i år.
ONDE RYTTERE: Janjaweed gikk fra å være en betegnelse på røvere til å bli regjeringens livsfarlige redskap i krigen mot opprørerne. Janjaweed betyr direkte oversatt «onde ryttere».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer