VOND Å STAVE, GOD Å SPISE: Sauce Kientzheim er en slags hybrid av majones og hollandés, skapt av molekylærgastronomen Hervé This. Navnet kommer fra hans elsassiske hjemby.
VOND Å STAVE, GOD Å SPISE: Sauce Kientzheim er en slags hybrid av majones og hollandés, skapt av molekylærgastronomen Hervé This. Navnet kommer fra hans elsassiske hjemby.Vis mer

Stav denne!

En saus blir født.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

||| DET ALLER FØRSTE DU MÅ tenke på hvis du skal finne på en ny emulsjonssaus, er navnet. Sausen din bør være i stand til å stå ved siden av de andre store sausene, fra Mahon, Holland og Béarn.

Hvis din oppfinnelse blir stående, vil navnet følge den, og man vil huske hvordan den ble til og hvem som lagde den. Navnet kommer til og med til å bli brakt videre til andre kulturer, og bli gjenstand for hissig språkdebatt i avsidesliggende land. (Sjelden er folk så rasende som når jeg skriver om hollandés eller bearnés.)

Det er kanskje derfor Hervé This, faren til den molekylære gastronomien, kalte sin saus for Sauce Kientzheim, etter en liten by i Alsace som familien hans kommer fra.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn