Steingodt på toppen

Tar du inn på Petter Stordalens nye betongkoloss på Økern, trenger du ikke dra til byen for et godt måltid.

En hotellrestaurant ved en trafikkmaskin utenfor Oslo sentrum er normalt ikke noe å skrive hjem om. Men Petter Stordalen har det med å skape interesse. I sommer, i hvit dress, åpnet transformasjonen av et brutalt seinmodernistisk landemerke til «et bygg med mye hjerterom i denne kalde, men kule betongen.» Spørsmålet er om dem som sjekker inn på kurs- og konferansehotellet tvinges til å reise inn til byen for å spise godt. Og om restauranten i niende etasje er så interessant at andre enn hotellgjestene bør ta seg en tur til Økern.

- Noen vil si utsikten herfra er et nitrist kontorlandskap, men inngangen til Groruddalen er på mange vis en bedre vinkel å se Oslo fra enn Holmenkollåsen og andre utkikkspunkt, mente Robinson etter å ha sagt ja takk til et glass musserende.

Sett utenfra er hotellet steinkaldt, men restauranten er alt annet enn kjølig, mer varmt asiatisk. Menyen er også inspirert østfra. Bare tre forretter og like få hovedretter gjør det lett å velge. Men det beste alternativet er nok kokkens smakemeny, sju retter nykomponert fra uke til uke, til rimelige 495 kroner.

Kvelden begynte med kongekrabbesalat og pastinakksuppe, servert i en kopp med en stenk trøffelolje, fint komponert mellom det syrlige kjøttet og søtlig suppe. Servitøren anbefalte klokt et glass tørr Riesling.

Siden Robinson hadde vært utsatt for et knallhardt lakseregime på reise uka før, innvilget han lett ønsket om å bytte ut den røde fisken med noe annet. I stedet kom det ristet gåselever på bordet. Fredag var også fornøyd med gravet laks med koriander og sitronsorbé og tartar av laks med anisakevitt.

- Jeg vet at Dolly Dimples er hotellets eneste romservice-alternativ. Jeg skjønner ikke dem som velger det framfor å ta heisen opp hit, mente Fredag.

Etter tempura av scampi dyppet i karribearnés renset Robinson og Fredag ganene med en sval kokos- og sitrongressorbé. Islettet av Asia var tydelig gjennom det meste, også serveringsmåten. Flere av rettene settes på midten av bordet for deling. Men selv med asiatisk krydder, var det aldri for sterkt. Til tider til og med for svakt. Hovedretten av schezuangrillet lam hadde en deilig peppersmak. Problemet var at det virket som om kokken hadde glemt saltet, den eneste nedturen gjennom måltidet.

Da den norske blåmuggosten var fortært, kom den morsomme oppturen: Et søtt fyrverkeri av en banansplitt, komplett med marshmallows, salte nøtter, iskuler og tuttifruttistrø.

HØYT OVER ØKERN: Petter Stordalens relativt nyåpnede hotell har en asiatiskinspirert restaurant i niende etasje, med god utsikt til et område som ikke står i turistbrosjyrene. Maten er så god at gjestene ikke trenger å dra til byen for å spise. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
HØYT OVER ØKERN: Petter Stordalens relativt nyåpnede hotell har en asiatiskinspirert restaurant i niende etasje, med god utsikt til et område som ikke står i turistbrosjyrene. Maten er så god at gjestene ikke trenger å dra til byen for å spise. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

- Dette er verken asiatisk eller sofistikert, bare veldig artig og retrogodt, momset Robinson.

- Jeg tror vi kan si at folk godt kan ta seg en tur til Økern. Hvis de ikke vil spise, kan de sitte i baren her og nyte den industrielle utsikten, oppsummerte Fredag.

Sju retter med nesten to flasker vin og kaffe beløp seg til et par tusenlapper, en rimelig pris - hvis en reiser kollektivt til Økern. ■

robinson& fredag@dagbladet.no