Stemmerett

Det er mye godt valgflesk i kjeks og biff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje den mest brukte og forslitte av aforismene til Brillat-Savarin: «Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er.» Men det er god grunn til at fyndordet, som var langt fra nytt da den franske gastronomiens far skrev det ned i 1825, aldri går av moten: Det er nesten ikke grenser for hva man kan avsløre gjennom en titt i folks kjøleskap, bæreposer og restaurantregninger. Det finnes sosiologer og antropologer som ikke gjør annet enn å analysere den dypere symbolske betydningen til fløterand og fårikål, tacoens inntreden i de norske hushold og sammenhengen mellom bruk av speltmelprodukter og innkjøp av fornuftig fottøy. Akademikere ser denne innsikten som helt avgjørende for forståelsen av samfunnet vi er en del av. Matvareindustrien ser på det som en måte å forstå sine kunder og forutse den neste trenden.

Men det er ikke de eneste. Mat handler ikke bare om familieliv, identitet og forbruk. Det ligger også en betydelig del politikk i valget av ernæringsmidler. Ikke overraskende er det USA som har kommet lengst i denne måten å analysere samfunnet på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer