Nye takter:  -Om folk er sånn eller sånn, om de er født sånn eller blitt sånn, er egentlig ganske uinteressant for meg. Nei, folk må få lov til å gjøre som de vil, sier Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland om homofilispørsmålet, et tema som var en varm potet i store deler av hennes karriere i KrF. Her knipset i rollen som gjestedirigent for Trondheim Symfoniorkester, da hun var kulturminister (Foto: Tom E. Østhuus).
Nye takter: -Om folk er sånn eller sånn, om de er født sånn eller blitt sånn, er egentlig ganske uinteressant for meg. Nei, folk må få lov til å gjøre som de vil, sier Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland om homofilispørsmålet, et tema som var en varm potet i store deler av hennes karriere i KrF. Her knipset i rollen som gjestedirigent for Trondheim Symfoniorkester, da hun var kulturminister (Foto: Tom E. Østhuus).Vis mer

Stemningsskifte

Valgerd Svarstad Haugland (55) mener KrF har gjennomgått en radikal forandring. Det har for så vidt hun også.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

-Vaskehjelp, sier Valgerd Svarstad Haugland og nikker bestemt. -Hvis du vil få et forhold til å fungere tror jeg anskaffelse av vaskehjelp er like viktig som samlivskurs. Når man får fjernet slike dagligdagse ting som kan slite på et forhold, går samlivet mye lettere. Vi har tatt turen til Asker, hjem til den ferske fylkesmannen for Oslo og Akershus. Og her er det — ikke overraskende, ingen krok som er mørk. Eller støvete, for den saks skyld. Svarstad Haugland byr på kaffe og småkaker. Hjemmelagde småkaker? -Jooo, sier hun og trekker på det. -De er hjemmelagde, men ... ikke nødvendigvis i dette hjemmet, he-he.

Hun er kledd i svart, elegant og tettsittende, og rundt håndleddet har hun et bredt armbånd som er dekket av glitrende, dyprøde strass-steiner. På føttene har hun et par skyhøye og svært fargerike sko. «Kontantstøttens mor» har aldri forsøkt å gi inntrykk av at hun er en typisk husmor. Det er karrierekvinne hun var. Og er. I så måte har hun gjort det ganske bra, hun har ledet Kristelig Folkeparti inn i to regjeringer, vært barne- og familieminister og kulturminister, jobbet som kirkeverge i Oslo, og tiltrådte altså nylig som fylkesmann.-Hva gjør egentlig en fylkesmann? Svarstad Haugland er ikke overrasket over spørsmålet. Hun har fått det før. -En fylkesmann er regjeringens og statens mann i fylket. -Eller kvinne? -Akkurat det elementet har jeg ikke giddet å bry meg om. Jeg er helt komfortabel med å bli kalt fylkesmann. Fylkeskvinne blir i hvert fall veldig merkelig. Som fylkesmann i Oslo og Akershus har jeg ansvar for en fjerdedel av Norges befolkning, så, jo, det er ganske stort.-Men hva skal du egentlig gjøre? -Lede instansen som tar seg av tilsynssaker, klagesaker, byggesaker, skolesaker, søknader, alt som sorterer under fylket — det meste av det som angår folks hverdag. -Hvor ligger utfordringen i en slik jobb? -Det er mange utfordringer, men for meg blir det først og fremst å ikke gå for dypt inn i detaljene i de mange, ulike sakene. Dessuten må jeg passe meg for ikke å bli politiker igjen. Jeg får stadig spørsmål om ting i KrF, det må jeg nå la andre uttale seg om. -Det kan bli vanskelig for deg? Svarstad Haugland himler med øynene. -Å, ja. Det kan det. Jeg er fremdeles veldig engasjert, vet du.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn