Du leser nå Dagbladet Pluss

Sterkest i løypa

En vellykket toddy bør være altfor varm, altfor sterk og langt fra drikkeklar.

Best med bær: Den beste solbærtoddyen lages med frosne bær - da kan du styre sødmen og smaken selv. Luksusvarianten får en dæsj billig brandy i seg. Foto: Mette Randem.
Best med bær: Den beste solbærtoddyen lages med frosne bær - da kan du styre sødmen og smaken selv. Luksusvarianten får en dæsj billig brandy i seg. Foto: Mette Randem.Vis mer

VM på ski er en tv-begivenhet. For dem som sitter hjemme er det en lun og varm stund i sofaen, toppet med dipp, forhåpentligvis kronet med norsk seier. Og hvis det blir kjedelig, finnes det alltids 68 andre kanaler å se på.

I tillegg er VM på ski en sportsbegivenhet. For dem som er i løypa, og for dem som smører ski og er en del av «apparatet», er det kulmineringen av lang tids arbeid. De blir målt i halve meter og hundredels sekunder, og håper å bli belønnet med gull, sølv og bronse. Hvis det ikke lykkes denne gangen, er det jo andre konkurranser. Uansett hvor viktig Ski-VM er, så er det en av mange viktige begivenheter.

Ski-VM er kanskje aller mest betydningsfullt for dem som er der, ute i skogen og ved tribunene, langs løypa. De som har med radio, sitteunderlag og fargerike skjerf, som investerer dager og timer av livet sitt i å sitte et sted der man ikke ser mer enn noen sekunder av løpet, men hvor man likevel opplever alt. For dem kan suksessen måles i teksturen på snøen, på den tørre, myke lyden av perfekt smurte ski som glir over preparerte løyper. De har investert mye, de ofrer tid, energi og komfort uten å ha annet å vinne enn en opplevelse.