Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Stiller sulten

Sult er fortsatt ujålete og sjarmerende. Men hvis du er ute etter minneverdige matopplevelser, bør du finne et annet sted.

Forretter kr 69

Hovedretter kr 169

Desserter kr 67 - HER ER ALT ved det gamle, sa Robinson og satte seg godt til rette i baren Tørst. Det er fortsatt ikke mulig å reservere bord på søsterrestauranten Sult, så det er det sosialdemokratiske køprinsippet som gjelder. Heldigvis er Tørst et godt sted å slå i hjel ventetida - for den kan bli lang. Særlig når man er sulten. Sult er en typisk bydelsrestaurant. Her møtes lystige venninnegjenger, nyforelskede par og eldre ektepar. Ikke så rart, restauranten har hatt rykte på seg for å servere billig gourmetmat i ujålete lokaler.

SIDEN STARTEN på midten av 90-tallet har Sult klart seg gjennom mange epoker i utelivsbransjen. Restauranten er uforandret selv om mange av småbutikkene på Grünerløkka er blitt stilige designsteder med kubanske drinker og loungemusikk. Fremdeles ser Sult ut som et hull i veggen med vaglete bord, røffe murvegger i grått, rødt og svart, synlig ventilasjonsanlegg i taket og store vinduer ut mot den trange delen av Thorvald Meyers gate. Men det er først og fremst maten som har gjort Sult kjent og elsket. Så billig at selv fattige studenter kan ta seg råd til et herremåltid en gang iblant. Menyen ser fortsatt lovende ut, og byr på fire forretter og fire hovedretter, og en god blanding av kjøtt, fisk og skalldyr. Her får man også vite stedets slagord: «Sult er matens beste krydder.» - Jeg håper kokken har noe mer på lager. Det virker litt defensivt å satse på gjestenes sult som konkurransefortrinn, sa Robinson, og valgte å starte vegetar med grillet chèvre med trøffel-olje (kr 69). - Den ser ut som en godt stekt fiskekake, men smaker heldigvis som den skal. Kanskje litt lite gjennomstekt, den er fortsatt hard og kald i midten. Men den harde skorpa med brent smak kler den franske geitosten, sa Robinson.

ET ROSASTEKT andebryst med olivenpuré og portvinssjy (kr 69) fant veien til Fredags tallerken. Det var en voksen porsjon andekjøtt med følge av grønn salat. - Kjøttet er som andekjøtt ofte er, tidvis tungt å tygge og en kamp med sløve kniver. Smaken er ren, kokken har ikke forsøkt seg med krydder eller marinering av noe slag. Heldigvis er ikke sausen for søt, altfor mange tror at det søte andekjøttet må følges av en ditto saus, men den beste anderetten jeg har smakt, ble tvert imot servert med en sterk og kraftig saus, doserte Fredag. En ny kikk på menyen viste at Sult har en forkjærlighet for havets frukter: kveite, torsk og kamskjell, med forskjellig tilbehør. Restauranten skifter meny hver dag, mens vinlista holder seg lenger. Og det er ei god liste med hovedvekt på italienske viner. Prismessig kan alle finne noe som passer egen lommebok, vinene varierer fra drøye tohundrelappen til 800 kroner. Til maten ble det en Piemonte-vin, Barbera d\'Alba, Superiore 1998 Cabutto (kr 358), en bløt og smaksrik vin som fungerte like bra både med og uten mat.

TIL HOVEDRETT valgte Fredag kveite med gulrotpuré, potetstappe og rødbetsaus (kr 169). På tallerkenen kom et stort stykke fisk, mye stappe og en liten innsjø saus. - Minimalismens tid på kjøkkenet er definitivt over, sa Fredag, men ble skuffet over at mye mat også betydde lite smak. Tung stappe tok kvelertak på den lille rødbetsmaken som fantes, og den søte gulrotpureen forsvant helt. Resultatet var en intetsigende haug med mat. Robinson var ikke uenig når det gjaldt lammet med annapotet (kr 169). - Det er ikke noe galt med smaken på de ovnsbakte potetskivene, lamme- stykkene, de wokede grønnsakene eller den syrlige sjyen, men i kombinasjon mister det særpreg. Trøsten er at man i hvert fall blir mett. Men alt er ikke bare sorgen på Sult. Stedet har en behagelig avslappet atmosfære og sjarmerende betjening. Det er et hyggelig sted å spise, hvis man er ute etter grei mat til ok priser.

DA HOVEDRETTEN hadde fått synke, og flaska med Barbera D\'Alba var tilnærmet tom, kom servitøren med dessertmenyen. Sult er et effektivt spisested. Menyen inneholder fire valg, stort sett kaker og puddinger. - De selger også kokeboka «Sult» her. Dessverre er ikke maten den beste reklamen for boka, sa Fredag, og bestilte ostekake og mudcake (kr 67). - Måltidets høydepunkt, smilte Fredag. Et stort, saftig og klissete stykke sjokoladekake gikk ned på høykant, sammen med en dobbel espresso. Robinson fikk ikke samme opptur, og pirket pliktskyldig i ostekaka. - Som resten av måltidet. Forglemmelig. Sult er ikke et sted man blir sittende og prate lenge etter at maten er spist, da trekker man heller tilbake til bardisken på Tørst. Og overlater bordplass til ventende og sultne gjester. - Restaurantens slagord bør oppdateres, mente Fredag på vei ut. - Her er nemlig sult matens eneste krydder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media