Stillheten etterpå

Det som er igjen er ofte det beste. Diskuter mat!

JEG TROR JEG er den eneste jeg kjenner som virkelig liker denne tida av året. Det er sikkert noen som synes tanken på at det skal bli lysere er fin, og andre som gleder seg over at jula endelig er over, og at det er ett år til neste gang de skal forsøke å opprettholde illusjonen om den «lykkelige familien». Men det er ikke virkelig å sette pris på den mørke bakevja som er begynnelsen av et nytt år. Mens jula er et hav av mat, tunge, lange middager, arbeid på kjøkkenet og en plikt til å opprettholde tradisjonen, er det ingen som bryr seg om hva du gjør i januar. Du ber ikke folk på middagsselskap i januar, du disker ikke opp med noe fancy for den du er glad i. Nei, du bare klarer deg, spiser mat for å bli mett og tømmer skapene for det som er igjen av jula. Og det er det jeg digger. Mens risengrynsgrøt og ribbe er tradisjonsrikt og viktig, men bare sånn passe godt, er restene av de to mye bedre enn originalen. Og mens jeg i jula blir grundig lei av den norske «må ha kokte poteter til middag-holdningen», er en rynkete, kald potet et hvitt lerret som trygler deg om å eksperimentere med den for at den ikke skal gå i søpla uten å ha blitt spist. KOKT POTET MED CHILI, BLÅMUGGOST OG SKINKEDette er restemat slik jeg liker den: enkel å lage, tarvelig å se på og nydelig å spise. Jeg er en sånn som alltid har gorgonzola i maten, men det er i grunnen litt råflott. En helt vanlig blåmuggost er bra nok. 2-3 kokte poteter1 fedd hvitløk1 ss smør1 ss chilisaus3 cherrytomaterlitt skinke, helst spekeskinke50-100 gram blåmuggostPepperTimianSett stekeovnen på 225 grader. Skjær potetene i skiver. Knus hvitløk og fordel den utover bunnen på ei lita, ildfast form. Ha smør i forma. Legg potetskivene oppå, gjerne oppå hverandre, som dominoer som har falt. Stek potetene i 10 minutter. Snu dem en gang underveis. Ta ut potetene og skru ned ovnen til 200 grader.Hell chilisaus over potetene. Skjær tomatene i skiver og legg dem oppå. Strø over skinke, ha på blåmuggost. Stek i ovnen i 5{ndash}7 minutter, til osten har smeltet. Ha på nykvernet pepper og timian og server. SALAT MED SURSØT RIBBEMens den tradisjonelle norske ribba er tung og vanskelig å fordøye, er denne retten spiss og syrlig {ndash} som slankemat å regne etter julas overdose. Jeg liker å bruke en litt bitter salat. 200 gram stekt ribbe1/2 dl balsamico1 dl vin, hva som helst i grunnen1 salathode1/2 bunt bladpersille1 løkTomaterKrutongerEvt. litt olivenoljeSalt og pepper Skjær ribba i 1-2 cm tjukke skiver. Kok opp balsamico og vin i ei vid gryte. Kok ribba i balsamicoen til nesten all balsamico- og vinblandingen har fordampet. Smak til med salt og pepper.Ha salat og persille i en salatbolle. Skjær løk og tomater i skiver og ha oppi salaten. Ha i ribba, strø evt. over noen krutonger. Hell evt. over litt olivenolje og server. andreas.viestad@dagbladet.no Meninger om mat? Bli med i debatten!