Stjernenes herre

Han er utropt til verdens mektigste gastronom, men Michelin-direktør Jean Luc Naret (47) er helt hjelpeløs på kjøkkenet.

- JEG PRØVER ikke engang. Jeg elsker å gå på markedet, men jeg kan ikke lage mat. Hver eneste lunsj og middag spiser jeg på restaurant, og det er en glede å gjøre det 365 dager i året. Vi kaller det bare for Michelin-dietten, sier Naret og smiler bredt.

I designerdress og med vannkjemmet hår tar han imot Søndag i Michelin-guidens strengt bevoktede hovedkvarter midt i Paris. Her produseres den myteomspunne røde matguiden som mange ser på som en fasit for hva som er gode restauranter. Den tidligere hotelldirektøren har hatt som mål å avmystifisere Michelin-guiden, men kontoret sitt vil han helst holde hemmelig. Det er også strengt forbudt å fotografere ham andre steder enn på «nøytral grunn» bak hovedkvarterets jernporter.

SÅ ER HAN ingen hvem som helst i matverdenen. Jean Luc Naret er mannen som ringer restaurantene når de får en Michelin-stjerne - eller når de mister en. I år var Eivind Hellstrøm en av dem som fikk en mindre hyggelig telefon da Bagatelle mistet en av sine to stjerner.

- Det er aldri kjekt å gi den beskjeden selv om det alltid er en god grunn til at noen mister en stjerne. Jeg vet om flere norske kokker og har spist på mange gode restauranter i Norge, men jeg prøver å være diskré når jeg er der, sier Naret.

Siden han ble Michelin-guidens sjette direktør i 2003, har Naret satset kraftig på internasjonal ekspansjon. New York, San Francisco og Tokyo er noen av byene som har fått egne Michelin-guider, og det er bare begynnelsen. Ifølge direktøren vurderer de stadig nye områder, deriblant mulighetene for en egen skandinavisk utgave.

- Det blir flere og flere stjernekokker i Skandinavia, og vi har ikke glemt Europa selv om vi satser i andre verdensdeler, forklarer han.

MEN DET ER LIKEVEL Asia Naret mener flere matelskere bør vende nesa mot. Og da tenker han ikke på biff chop suey eller svinekjøtt i sursøt saus. Hele 191 stjerner ble delt ut i Tokyo da Asia i fjor fikk sin første Michelin-guide. Paris måtte til sammenlikning nøye seg med 97 stjerner.

- Japan har vært undervurdert når det gjelder mat. Vi visste at det var mange bra restauranter i Tokyo, men ble likevel overrasket. En av restaurantene som fikk tre stjerner, er en liten sushirestaurant med plass til seks personer. Den har verken lysekroner eller damaskduker, men maten er helt fantastisk. Kokkene der har ikke det samme egoet som mange av de europeiske stjernekokkene, sier Naret.

SOLBRUN GOURMET: Som Michelin-guidens øverste leder er Jean Luc Naret konstant på reise. Det eneste stedet han ikke spiser, er ifølge ham selv på fly. Alle foto: KRISTOFER SANDBERG
SOLBRUN GOURMET: Som Michelin-guidens øverste leder er Jean Luc Naret konstant på reise. Det eneste stedet han ikke spiser, er ifølge ham selv på fly. Alle foto: KRISTOFER SANDBERG Vis mer

Han råder folk til ikke å dømme restauranter utelukkende etter interiøret. Selv har han bare ett krav til stedene han spiser på: at hver eneste rett på menyen skal være like god.

Som Michelins solbrune ansikt utad er Naret på reisefot i tre av fire uker. Når han kan slippe unna, drar han til Mauritius.

- Jeg bodde der i ti år da jeg var i hotellbransjen. Mauritius er en smeltedigel av mennesker og kulturer. Et fantastisk sted jeg kan anbefale både når det gjelder mat, hoteller og service. Jeg vet om mange stjernekokker som drar dit for hente inspirasjon. Selv drar jeg dit for å lade batteriene.

MEN SOM 18-ÅRING var det Norge gourmeten dro på ferie til.

- Min første kjæreste var fra Norge, og jeg pleide å dra på besøk til henne. Vi dro til Bergen, Oslo og Nordkapp. Å se midnattssola er en av de vakreste opplevelsene jeg har hatt.

- Hvem var hun?

- Det vil jeg ikke si. Kanskje hun leser avisa. Men jeg elsker Norge. Å sitte på en kafé og se på folkelivet.

- Du har blitt karakterisert som en sjarmerende franskmann i designerklær som bare spiser på luksusrestauranter.

Stjernenes herre

- Hahaha.

Naret ler høyt og litt for hjertelig mens han lener seg bakover og slår seg på låret.

- Det er ikke sant. Men jeg har verdens beste jobb og føler meg veldig heldig som får reise rundt og teste hoteller og gode restauranter. Men jeg flyr ikke rundt i jetfly, altså. Jeg gjør ikke det.

- Spiser du noen gang junkfood?

- Selvfølgelig. Verdens beste hamburger spiser jeg på et lite sted som heter Burger Joint i New York. Det hender jeg spiser der først og så tar en skikkelig middag etterpå, men jeg prøver å ikke legge på meg for mye. Det eneste stedet jeg ikke spiser, er på fly. mnf@dagbladet.no

MASKOT: Michelin-mannen var med da første Asia-guide ble lansert.
ORIGINALEN: Michelin-guiden slik den så ut i 1900. En originalutgave ble nylig solgt på auksjon for 5000 euro.