Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Stjerner på jorda

Jeg spiser lavvann og snøkrystaller.

FILOSOFI: - For meg handler det ikke først og fremst om oppfinnelser, sier Juan Mari Arzak. Han finner inspirasjon i nærmiljøet sitt.
FILOSOFI: - For meg handler det ikke først og fremst om oppfinnelser, sier Juan Mari Arzak. Han finner inspirasjon i nærmiljøet sitt. Vis mer

Det er kanskje den vakreste retten jeg har sett: En tallerken med blank, tyktflytende væske, en blanding av vann, honning og bjørkesirup, settes framfor meg. Så kommer det en liten mugge med rød væske, og denne helles oppi den blanke. I stedet for at de to blander seg, beveger den karmosinrøde fargen seg ut i små irregulære baner. Først helt uten system. Så blir mønsteret tydeligere. Den forgreiner seg. Formen gjentar seg i det uendelige, til det til slutt minner om en stjerne. Det er et evighetsbilde i miniatyr. I hver lille detalj ligger en kopi av den store formen, som en snøkrystall eller korall.

På noen få sekunder har det oppstått en perfekt geometrisk form med tusenvis av små detaljer - mer nøyaktig enn noen menneskelig hånd kunne tegne. Blendet, målløs, sitter jeg og studerer den. Men før jeg vet ordet av det løftes tallerkenen opp, en skje føres ned i krystallen og stjernen brytes opp, helles over to stykker med en slags sitronterte. Så er bildet borte, spist opp. Og middagen på Arzak fortsetter med flere usannsynlige og vidunderlige retter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 UKE*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr 1 uke. 0,14 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr 1 måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. 2,76 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Alle abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?