FILOSOFI: - For meg handler det ikke først og fremst om oppfinnelser, sier Juan Mari Arzak. Han finner inspirasjon i nærmiljøet sitt.
FILOSOFI: - For meg handler det ikke først og fremst om oppfinnelser, sier Juan Mari Arzak. Han finner inspirasjon i nærmiljøet sitt.Vis mer

Stjerner på jorda

Jeg spiser lavvann og snøkrystaller.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er kanskje den vakreste retten jeg har sett: En tallerken med blank, tyktflytende væske, en blanding av vann, honning og bjørkesirup, settes framfor meg. Så kommer det en liten mugge med rød væske, og denne helles oppi den blanke. I stedet for at de to blander seg, beveger den karmosinrøde fargen seg ut i små irregulære baner. Først helt uten system. Så blir mønsteret tydeligere. Den forgreiner seg. Formen gjentar seg i det uendelige, til det til slutt minner om en stjerne. Det er et evighetsbilde i miniatyr. I hver lille detalj ligger en kopi av den store formen, som en snøkrystall eller korall.

På noen få sekunder har det oppstått en perfekt geometrisk form med tusenvis av små detaljer - mer nøyaktig enn noen menneskelig hånd kunne tegne. Blendet, målløs, sitter jeg og studerer den. Men før jeg vet ordet av det løftes tallerkenen opp, en skje føres ned i krystallen og stjernen brytes opp, helles over to stykker med en slags sitronterte. Så er bildet borte, spist opp. Og middagen på Arzak fortsetter med flere usannsynlige og vidunderlige retter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn