PATTY HEARST: Bildet er fra overvåkingskameraet til Hibernia Bank i San Francisco som ble ranet i april 1974. I dag sier Hearst at hun ikke hadde fri vilje og at hun tror hun var rammet av Stockholmsyndromet eller posttraumatisk stresssyndrom. Foto: AP/FBI
PATTY HEARST: Bildet er fra overvåkingskameraet til Hibernia Bank i San Francisco som ble ranet i april 1974. I dag sier Hearst at hun ikke hadde fri vilje og at hun tror hun var rammet av Stockholmsyndromet eller posttraumatisk stresssyndrom. Foto: AP/FBIVis mer

Stockholmsyndromet - finnes det?

Brukes som sensasjons-merkelapp på mange ulike tilstander.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- DETTE ER VÅR VERDEN NÅ, å sove i dette velvet for å overleve. Den som truer vår verden er fienden, sa et av de fire gislene som ble holdt fanget i seks dager under et dramatisk bankran i Stockholm i 1973.

Gislene satt innelåst i bankhvelvet i Kreditbanken, de fikk tau trædd over hodet og ble truet med kvelning. Men til tross for livsfaren, gislene forsøkte å forhindre politiets arbeid og ville ikke bli reddet. - Jeg kunne dratt verden rundt med dem, sa gisselet Kristin Enmark etterpå.«Jeg må kanskje skyte deg i benet for å vise at jeg mener alvor», beklaget den ene kidnapperen seg for Sven Säfström.

- Jeg husker hvor snill jeg syns han var da han sa at han bare skulle skyte meg i benet, sa Säfström senere. I bankhvelvet spilte de kort og bondesjakk med gisseltakerne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn