Stor stil til liten pris

Finanskrise behøver ikke bety interiørkrise. Vi utfordret tre stylistteam til å innrede en stue - på strengt budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

MED SLUNKNE LOMMEBØKER er det på tide å spenne kreativitetsmuskelen.

Stylistenes tips

Jannicke og Alessandros tips 

• Bland gammelt og nytt, kontrastene gjør det mer personlig. 

• Enkle grep, som noen greiner i en vase og noen nye levende lys, kan forandre mye i en stue. Og er hyggelig i den mørke tida vi går inn i nå.

• Folk kaster fortsatt mye, gå på skattejakt i konteinere.

• En personlig måte å dekorere en vegg på er å henge opp mange småbilder. Begynn med en liten klase, og jobb deg utover etter hvert som du får råd. Bruk enten samme type ramme, eller bare svart-hvitt-bilder.

Totalsum: 10 598 kroner

Tahanis tips

• Lag din egen kunst! Med graffiti og klistremerker rett på veggen eller egne bilder som du kan få blåst opp til plakatstørrelse i kopibutikken.

• Ta med naturen inn, det er helt gratis.

• For proff lakkfinish: Ta med hyller og bord til billakkereren, det er billig og gir et kinnende jevnt resultat.

• Kjeder som Clas Ohlson og Biltema har mye som passer inn i den industrielle tilen, selv om de kanskje ikke opprinnelig er ment som stuepynt.

Totalpris: ca. 10 000 kroner

Studentenes tips

• Før du tar turen på Ikea, gjør et søk på Finn.no. Her selges mange nye, eller så gode som nye, produkter fra lavpriskjedene til en enda lavere pris. Du kan også gjøre kupp på billige kvalitetsmøbler.

• Se etter servise og glass på loppemarked og bruktmarked. Det er bare kult å matche vidt forskjellige tallerkener på samme bord.

• Tenk nytt, bruk avlagte ting på nye måter.

• Det er mye du kan gjøre selv, bare kast deg inn i det!

Total pris: 12 922 kroner

Loppemarkedekspertene Jannicke Kråkvik og Alessandro D’Orazio, som har laget boka «Gammelt nytt på nytt» om hvordan innrede med gamle ting på en ny måte, er i sitt ess når de må tenke økonomisk. Men en begrensning på 13 000 kroner for et helt stuemiljø er en utfordring selv for proffer.

- Det er lite penger. For mange vil bare sofaen koste såpass. Derfor gikk vi for en rimelig sofa, et annerledes, morsomt og personlig møbel, sier Jannicke Kråkvik.

Den originale løsningen består av to paller med påskrudde bein fra et sidebord fra Ikea, skumgummimadrass trukket med tekstil og massevis av puter. Her er det en blanding av lavpriskjeder og loppemarked.

- Vår er erfaring er at folk synes det er veldig vanskelig å finne på ting selv. Nå har det lenge vært mye kjøp og kast, og folk har sikkert bare godt av å dempe seg litt, sier hun.

- Men hvilke billige grep kan man gjøre hvis man lengter etter noe nytt?

- Du kan enten male en vegg, det forandrer enormt mye, eller skifte ut puter. Sy selv av gamle klær og stoffer i stedet for å kjøpe, sier Jannicke.


SELV OM HUN ER 
glad i å kjøpe gamle ting, vil hun advare folk mot å ha altfor høye ambisjoner om å pusse opp loslitte møbler.

- Å trekke om en sofa er vanskelig, og er veldig dyrt å få gjort hos profesjonelle. Men å pusse ned og lakke et bord kan alle klare. Det samme gjelder å skifte ledning på en gammel lampe, sier hun.

<strong><b>BLANDINGS:</strong></b> Jannicke Kråkvik og Alessandro D’Orazio har innredet en stue til under 11 000 kroner. Hemmeligheten er loppemarkedfunn (bildene på veggen), en sofa til ca. 1600 kroner (paller med påskrudde bein fra «Trollstua» sidebord fra Ikea, skumgummimadrass og rimelig tekstil) og puter fra Kid Interiør og loppemarked. Bord fra Verket Interiør (2700 kr), lampe fra Habitat/Room (1100 kr) og stol fra Ikea (985 kr) trekker opp prisen litt, mens plankebiten som stearinlysene står på er funnet i en konteiner og er derfor helt gratis. Krakker fra Habitat/Room (425 kr stk.), teppe fra Ikea (895 kr), kurv fra Kid (250 kr), kopper (85 kr stk.), mugge (195 kr) og bolle (185 kr) fra Room. Alle foto: METTE MØLLER OG SIV JOHANNE SEGLEM
BLANDINGS: Jannicke Kråkvik og Alessandro D’Orazio har innredet en stue til under 11 000 kroner. Hemmeligheten er loppemarkedfunn (bildene på veggen), en sofa til ca. 1600 kroner (paller med påskrudde bein fra «Trollstua» sidebord fra Ikea, skumgummimadrass og rimelig tekstil) og puter fra Kid Interiør og loppemarked. Bord fra Verket Interiør (2700 kr), lampe fra Habitat/Room (1100 kr) og stol fra Ikea (985 kr) trekker opp prisen litt, mens plankebiten som stearinlysene står på er funnet i en konteiner og er derfor helt gratis. Krakker fra Habitat/Room (425 kr stk.), teppe fra Ikea (895 kr), kurv fra Kid (250 kr), kopper (85 kr stk.), mugge (195 kr) og bolle (185 kr) fra Room. Alle foto: METTE MØLLER OG SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Stuehjørnet hun har innredet sammen med samboeren og partneren Alessandro D’Orazio, er en blanding av nytt og gammelt, med inspirasjon fra Nederland, der de er flinke til å resirkulere gamle materialer.

Et par dyrere ting, som lampa, bordet og stolen, drar opp totalsummen. På den andre siden drar bildene på veggen summen ned. De er en blanding av funn fra loppemarked og nye rammer med gamle bilder i. Fotografiene kommer fra den tjukke, gamle boka «Nordens billedkunst», som inneholder hundrevis av motiver til en totalsum av 50 kroner.


UTFORDRINGEN PASSET
interiørstylist Tahani Aiesh perfekt. Hun elsker å tråle hyllene på Biltema og Clas Ohlson, ikke akkurat de første butikkene du tenker på for å handle stæsj til stua di.

- Men jeg finner masse fine, billige ting der som passer fint til denne industrielle stilen, sier Aiesh.

Hun er den ene halvdelen av Steen & Aiesh interiør- og utstillingsdesign. Oppgaven har hun løst i sin egen stue, som har fått et nytt, røft uttrykk - til en billig penge.

Den nye stilen er bygget opp rundt sofaen hun har laget selv, med planker, madrass, tekstiltrekk og stiftemaskin.

- Det er ikke vanskelig. Du bare måler opp og går til Maxbo med målene. Så spikrer og limer du selv. Da får du noe som passer akkurat til din stue, forklarer Aiesh.


HUN HAR VALGT
å sette ryggstøtten rett på veggen; treplater med litt vattering og stoff stiftet rundt.

Stor stil til liten pris

- Det er ofte sofaen som koster i en stue. Materialene til denne kom totalt på litt i overkant av 2000 kroner, sier hun.

På veggen og det lille bordet henger klistremerker fra Ikea som gjør det hele litt mer personlig. En grov hylle fra Maxbo, som antakeligvis er beregnet til å stå på et verksted eller i en garasje, har fått plass under vinduet.

Foran hyllene har stylisten festet strikkstropper, sånne som vanligvis brukes til å feste bagasje.

- Det blir som en oppslagstavle, du kan henge hva du vil på dem, designe din egen hylle, sier hun.

- Hyllene kan du også kle med tekstiler, og metallet kan du spraylakkere i en knallfarge. Da får du en hylle som er helt din egen.

DE HVITE VARMEOVNENE som må hentes fram nå som vi møter kaldere tider, blir plutselig et dekoreringselement i denne stilen. Og fordelen med å bruke industrielle elementer er at de som regel er robuste og praktiske. I tillegg til å være billige.

Bryter du opp med tekstiler og kvister eller andre innslag fra naturen, får du en fin kontrast.

- Ta naturen inn - det er helt gratis, sier Aiesh.

PÅ INTERIØRDESIGNER- og dekoratørfagskolen på Strømmen utenfor Oslo har sisteårsstudentene Siri Veum Slorafoss (35), Lone Mathiesen (45), Hege Linn Mejlbo (37) og Eline Bakken Berg (26) kastet seg over utfordringen med liv og lyst. Resultatet er en fargerik krok i skolens fotostudio.

- Vi bestemte oss for å inkludere litt design og heller fire på noe annet, forteller de.

En stol fra Arne Jacobsen og et originalt moderne gjøkur trekker opp prisen.

Designermøbler vil koste penger uansett, med mindre du ved et nærmest usannsynlig lykketreff finner et prikkfritt eksemplar på loppemarked foran en uvitende korpsmusikant.

Nå som folk holder tettere om lommeboka, kan det likevel være en idé å svinge innom nettauksjoner som Ebay og Lauritz.com for å se etter stolen du alltid har ønsket deg.

Noen selger kanskje unna gamle klassikere for å spe på økonomien, og folk er sannsynligvis mindre ivrige på å overby hverandre nå.

FOR Å HOLDE BUDSJETTET, etter å ha brukt noen tusen på Svane-stolen, har studentene plukket fra loppemarked, Finn.no - og i nabobutikkens søppel.

- Villmarkspanel som de skulle kaste, forklarer Mejlbo foran den gamle planken som har fått nytt liv som magasinstativ med kleshengerne pyntet med perler.

- Disse krokene hang på, men du kan også kjøpe dekorative billige kroker hos for eksempel Ikea, tipser hun.

De tre damene innrømmer også å ha gått litt bananas i tapetavdelingen på Maxbo. I dårlige økonomiske tider kommer du nemlig langt med store doser kreativitet. Til den ene stueveggen har studentene valgt å lage et slags lappepanel med finérplater kledd med stoffbiter og tapetprøver.

- Prøvene er gratis, og treplatene skjærer de opp for deg for 50 kroner ekstra, sier Lone Mathiesen.

- Du kan også sette inn fotografier innimellom for å gjøre det mer personlig, eller tavler og magneter.

Stoffet og tapetprøvene har de stiftet på platene og festet på veggen med kraftig borrelås. Stiftemaskinen kommer også godt med til sofaen. Den ble funnet på loppemarked for 400 kroner, den gangen med et råttent, rosa trekk. Sofaens eier er ingen proff, men har trukket den om selv.

- Du bare river av det gamle trekket, klipper ut en mal og stifter det nye på, forklarer Mejlbo.

DE TRE MENER det er mye du kan gjøre selv, hvis du bare kaster deg ut i det.

Perler, stoffrester og avlagte klær kan brukes på nye måter, som jeansputene Hege Linn Mejlbo har sydd.

- Let i kjeller og på loft, du finner sikkert noe du kan bruke. Og småting som nye knotter og lakk på skapene kan gjøre stor forskjell, sier Mathiesen.

gda@dagbladet.no

SOLID: Underlag til blomsterpotter blir robuste fat (99 kr på Ikea).
NY BANE: Hege Linn Mejlbo, Siri Veum Slorafoss og Lone Mathiesen jobbet tidligere på helt andre felt. Nå er de snart ferdig utdannede interiørdesignere.
KLISTREMERKER: Festes på møbler og vegger for et personlig uttrykk.
KNUTE: Koster 25 kr/stk. Fest mange sammen til en original lampe.
YO-YO: En egen teknikk for å lage dekorative tekstilroser.
ENKELT: En gammel planke med kleshengere blir avisstativ.
INDUSTRIELT: Interiørstylist Tahani Aiesh fra Steen & Aiesh i sin egen stue. Sofaen har hun snekret selv med enkle materialer, totalpris ca. 2500 kr. På hylla fra Maxbo (598 kr) har Tahani festet strikkstropper fra Clas Ohlson (35 kr) som fungerer som oppslagstavle. Teppet fra Åhlens (275 kr) er egentlig et juletreunderlag, stolen er funnet på loppemarked (25 kr), puffer fra Ikea (249 kr), falske «skinn» (299 kr) og hvitt bord (398 kr) fra Living. Den store lampa fra Living (2495 kr) er det dyreste i rommet.
RETROMIX: Studentene fra IDS-skolen har fikset og mikset med stoff- og tapetprøver, en loppemarkedsofa med nytt trekk, gjøkur fra Bolia (1750 kr), teppe fra Hødnebø Karihaugen (1190 kr), hvit pels fra Ikea (249 kr), skap fra Finn.no (1100 kr), tre lamper fra Ikea (249 kr stk.), trekasser fra loppemarked (100 kr stk.), Arne Jacobsen-stol fra nettauksjon (4500 kr), fat fra Living (198 kr), retro cd/platespiller fra Expert Danmark (650 kr). Totalsummer er rett under 13 000-kronersgrensa.
GRATIS: Sett kvister fra naturen i gamle flasker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer