Store forventninger

Morfinen ble erstattet med saltvann. Smerten forsvant. Da morfinhemmende stoff ble tilsatt sluttet placeboeffekten å virke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SMERTE. Du tryner på slalåm og brekker armen. Au! Så skjer det. Kroppens eget morfin, opiodene, skilles ut. Smerteoverføringen hemmes. Det gjør mindre vondt. Helt av seg selv.

Dette er ikke noe mysterium.

Forsker og psykologiprofessor Magne Arve Flaten ved Universitetet i Tromsø har forsket på placeboeffekten, i over 10 år. Den har mye med kroppens egne smertestillere å gjøre, og det er mysteriet vi snakker om.

- Hvorfor gjør det mindre vondt når vi tror vi får smertestillende medisin, men ikke får det, spør Flaten. Det er snakk om forventninger, store forventninger.

For placeboeffekten, alle medisinprodusenters mareritt, er en uhyre effektiv behandling uten bruk av virksomme elementer. Brekker du armen og tror du får morfin virker effekten, selv om det egentlig bare er saltvann du får.

SAMMEN MED KOLLEGA Arnstein Finset har Flaten vært klinisk slem det siste året.

- Pasienter ble usatt for ulik smerte. Varmesmerte er vanligst. Man påfører smerte som ikke gir vevskader, forklarer Arnstein Finset om forskningen på  placeboeffekten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer