Du leser nå Dagbladet Pluss

Storm i ei suppeskål

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig fiskesuppe.

Fransk fiskesuppe: Innholdet i denne suppa fra Bretagne er som en norsk hverdagsmiddag ville vært dersom man fortsatt spiste hverdagsmat: Billig fisk, smør, løk, urter, poteter, pepper og kraft. Foto: Mette Randem.
Fransk fiskesuppe: Innholdet i denne suppa fra Bretagne er som en norsk hverdagsmiddag ville vært dersom man fortsatt spiste hverdagsmat: Billig fisk, smør, løk, urter, poteter, pepper og kraft. Foto: Mette Randem.Vis mer

Når man spiser, handler det ikke bare om maten. Man spiser et sted, en følelse. En bouillabaisse eller en aioli er mer enn bare fiskesuppe og tilbehør. De er essensen av «varmen, kraften og gleden ved den provençalske sola», som den franske forfatteren Fredric Mistral skrev. Og det er sant. Har du sett havet blinke i et solblankt stykke av den franske middelhavskysten, har du vært med på å oppleve et lite stykke av paradis på jord.

Det finnes mange grunner til å mislike Rivieraen, men grunnene blekner alltid som hår i sola når man har stedets sydende fiskesuppe foran seg. Når lukta av fisk, tomat, olivenolje og hvitløk fyller rommet, er det umulig ikke å kjenne lykken komme krypende.