Stort ved Tinget

Nå trenger ikke våre folkevalgte sitte og sture i Stortingskantina lenger.

-  AKKURAT HER og nå kan jeg ikke skjønne hvordan noen frivillig ønsker å være vegetarianer.

Robinson hadde nettopp tatt den første biten av sin hovedrett.

-  Du har kjøtt, og så har du kjøtt , sa Robinson. Ord som krem og smør ble brukt for å beskrive konsistensen, mens himmelsk og utrolig ble brukt når smaken skulle kommenteres. Da klarte ikke Fredag å holde seg lenger:

-  Ok. Slutt å mase og la meg smake.

To tygg seinere var det heller ikke noen tvil på den siden av bordet. Kalvemørbraden var i særklasse.

Inntil ganske nylig var det restauranten Terra som holdt til i lokalene. Så åpnet Løvebakken her i slutten av januar, bare et par meter fra selveste Løvebakken utenfor Stortinget. Interiør, meny og service er litt up-marked, men samtidig avslappet - uten at lommeboka får varige men. Her kan både folkevalgte og folket føle seg hjemme.

-  Det ser litt ut som noe fra en moderne møbelkatalog. Litt sånn post-minimalisme, men likevel ikke overlesset, forsøkte Fredag seg.

Robinson sa «tja» og ventet på en oppfølging fra Fredag. Den kom aldri. For nå kom forrettene på bordet. Med dem kom også kveldens første - og eneste - skuffelse.

-  LESS IS MORE når det gjelder kongekrabbe. Det skal så lite til for å dominere - og ødelegge - den ekstremt delikate og skjøre havsmaken, sa Robinson om sin forrett.

Krabbekjøttet var, sammen med mango, tomatconcasse (hakkede tomater på norsk) og fennikelsalat, plassert på toppen av et stykke toast (kr 120). Brødet var i overkant både fett og salt. Den stakkars krabba kjempet forgjeves.

-  Dette er det derimot ingenting å utsette på. Nam, sa Fredag.

Urtemarinert carpaccio med pesto (kr 105) er kanskje ikke den største utfordringen en kokk kan få, men gudene skal vite at Robinson og Fredag har smakt mange lite minneverdige varianter av den klassiske retten opp gjennom åra. Denne var absolutt minneverdig. -  Kjøttet er smakfullt og den hjemmelagde pestoen er fantastisk. Slik kan det gjøres. Så enkelt, og samtidig så godt, sa Fredag. 

-  Menyen kan vi lese sjøl, bemerket Robinson tørt etter at servitøren hadde gjort akkurat det - å svare på Robinsons spørsmål med å lese høyt fra menyen. Vinkunnskapen imponerte heller ikke. Til hovedrett hadde Robinson og Fredag bestilt den ovennevnte kalvemørbraden (kr 210), samt skinnstekt torsk med rødvinssmør (kr 195). Det er kanskje ikke lett å finne en vin som passer til begge deler, men å forsøke å bløffe seg fra det, fungerer dårlig.

-  ÆRLIGHET VARER stadig lengst, sa Fredag etter at servitøren var gått.

Robinson nikket.

-  Et gammelt, men godt råd til alle servitører: Hvis du ikke vet, si at du skal gå og spørre noen andre. Det er fullt ut akseptabelt.

Spisevennene endte med ei flaske Nebbiolo Langhe, en vennlig italiener til 450 kr. Den gikk for så vidt greit til både fisk og storfe.

-  Torsken er kanskje et hakk under kalvemørbraden, men holder likevel et pent og høyt nivå, sa Fredag.

-  Ja, det skal godt gjøres å komme opp mot dette, sa Robinson lykkelig.

I tillegg til mørbraden ble det

servert «husets kalvepølser», som med sin smaksstyrke utgjorde en fin kontrast til kjøttet. Dagens grønnsaker, som Fredag også fikk, besto av søt

rødløk, sprøstekte mandelpoteter, grønn asparges og syltet sopp. Ypperlig.

-  Og det går fint til fisken også, sa Fredag fornøyd.

LØVEBAKKEN SATSER også friskt på lunsj, kaffe og kaker, og har følgelig egen konditor. Robinson og Fredag valgte sjokoladeostekake og appelsintrifli, eller flådde appelsinbåter i yoghurtbasert saus (begge kr 85). En fin avslutning på et hyggelig - og velsmakende - måltid.

-  Et lite minus for forsøket på å drukne kongekrabben i salt. Det

skriver vi på kontoen for barnesykdommer. Alt i alt er dette overbevisende. Hvis de fortsetter å servere kjøtt av den klassen jeg fikk i kveld, er deres lykke gjort, sa Robinson, og la til: -  Vegetarianere vet ikke hva de går glipp av.

SMAKFULLT:</B> Både interiøret og maten er delikat i nyåpnede Løvebakken.