Støttekontrakten

Mens Anbjørg Sætre Håtun (35) lå alvorlig syk, festet ektemannen Jono El Grande (35) ei hel uke til ende. Med konas velsignelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en sommer det var skikkelig heftig med sykdommen og alt. Jeg måtte ha en utblåsning, så du kan si at jeg gjenopplevde russetida, forteller Jon Andreas Håtun, også kjent under kunstnernavnet Jono El Grande.

Det er sommeren 2006. Jon Andreas Håtun har dratt ned til Hankø alene. Han går på konserter. Drikker øl. Sover på gulvet hos venner.

Hjemme på pikerommet i bygda Elvran i Nord-Trøndelag ligger kona Anbjørg. I halvannet år har hun vært utslått med post-cancer-fatigue - et fysisk utmattelsessyndrom som kan opptre etter kreftbehandling.

- Jeg trengte å fokusere på noe annet. Selv om Anbjørg ikke kunne være med ut, tillot hun meg å stikke hodet over vannet og hente litt oksygen.

Anbjørg nikker.

- Det nytter ikke å være pårørende og sitte på sidelinja i livet. Skal han ha overskudd og krefter til å ta vare på meg, er jeg helt avhengig av at han fungerer. Men selvfølgelig er det blandet. Det er jo en sorg over ikke å få være med, sier Anbjørg.

September 2008. Anbjørg står bøyd over venninna, kunstner Bjørg Thorallsdottir, med en krølltang. På bordet i stua står tre glass musserende vin. Anbjørg har rød silkekjole og perfekt lagt sølvgrå øyenskygge. Om en halvtime begynner Aschehougs årlige hagefest, og Anbjørg, Jon og Bjørg skal ut. Drikke vin. Møte folk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer