Streiker for å gå av når de blir 50

Unge franskmenns drømmejobb er å bli offentlig funksjonær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DEN FRANSKE KRISEN» er ikke et nytt begrep. Veksten i Frankrike har vært nærmest null siden 1983, og eksportutviklingen er svak. Frankrike har stagnert både økonomisk og sosialt, med lav vekst, høy arbeidsledighet, høy gjeld, sosiale konflikter og en stor offentlig sektor. President Sarkozy har varslet reformer i månedsvis. Fagforeningene på sin side vil ikke miste privilegiene de har.

Nå er konflikten her.

I dag streiker fem millioner lærere, leger og postansatte. De vil ha høyere lønn og kjemper mot offentlige nedskjæringer. I tillegg streiker transportarbeiderne på andre uka mot endringer i pensjonssystemet, med store køer og forsinkelser som resultat.

DE KJEMPER FOR Å BEHOLDE gamle privilegier som gir offentlig ansatte, for eksempel elektrikere og togførere, teateransatte, noen lærere, parlamentsansatte, fiskere og gruvearbeidere, rett til å pensjonere seg helt ned i 50-årsalderen.

- Hvor kom 50-årsgrensa fra?

- Den kom for å sikre rekrutteringen til yrket. Da de åpnet jernbanen på 1850-tallet hadde de store problemer med å få folk. Folketallet gikk ned, levestandarden var høy og arbeidsoppgavene i jernbanen var tøffe. De ville ha jernbaneansatte som fikk dette som livskarriere, nærmest som embetsmenn. Da jernbanen ble nasjonalisert beholdt de privilegiene, sier BI-amanuensis Dag Tangen til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer