Strekkmerker, hengepupper og dvaske mager

Mødre laster opp bilder av seg selv på nettet for å hylle kroppen som den er.

- JEG FORSØKER Å LIKE MEG SELV, etter to babyer, skriver en anonym kvinne på nettstedet The Shape of a Mother.

Hun har lastet opp et bilde av seg selv som gravid, og skriver at hun alltid har hatt problemer med å akseptere kroppen sin. Graviditeten har ikke gjort det enklere:

- Noen dager er alt jeg ser de umake brystene mine som henger og den dvaske magen min. Når jeg ser på bilder her inne på nettstedet tenker jeg at det ikke er noe galt med de andre kvinnene, de ser nydelige ut. Det er vanskelig å tenke det om seg selv. Men jeg ser at magen min er helt normal når jeg sammenligner med noen av de andre mødrene her inne, skriver hun videre.

Mange kvinner har svart henne med oppmuntrende innlegg om at hun ser flott ut.

Nettstedet The Shape of a Mother er viet til mødre som forteller sine historier om graviditet. Her laster de opp før- og etterbilder. Det er ikke bare lystig lesning og oppmuntrende fotografier en møter her.

TVERT OM, DET ER STREKKMERKER, hengemager, vektøkning og lange pupper som ofte er tema.

Graviditet er for mange kvinner en ekstrem forvandling med annet fortegn enn reality-showet som gjør folk penere.

På nettstedet forteller mødrene om sine bekymringer, de utveksler oppmuntrende råd og surfer på andres bilder, for å finne ut hva som er «normalt» og ikke.

Nettsiden ikke ment som en utstilling over deformerte kvinnekropper. Det er snarere en hyllest til kvinnene og de harde takene kroppene har kommet seg igjennom. Innleggene her fungerer for noen som en forberedelse på hvordan kroppen endrer seg under graviditet. Det dreier seg også om en avvisning av motebladenes retusjerte kvinneidealer som ikke er representativt for virkelighetens kvinner.

HUN STARTET MED Å LEGGE UT seg selv, nettstedets skaper Bonnie Crowder. Hennes drivkraft er det hun mener er den manglende diskusjon om hvordan virkelige kvinnekroppen ser ut etter fødsel. Slike kropper er aldri synlig, sier Crowder, tvert om er det sjelden det er et tema hva graviditeten gjør med kvinner.

- Kroppen vår formes av ting utenfor vår kontroll: Komplikasjoner, svangerskapsforgiftning, helserisiko...Det er utrolig hva den kan komme seg igjennom. I noen tilfeller setter det seg merker for livet, som årringene på et tre. Vi kan se på arrene våre og de forteller historien om oss, skriver Bonnie selv under et bilde lagt ut på nettsiden.

Tobarnsmoren har holdt på i ett år med nettsiden som har kategorier som «mage», «bryst», «keisersnitt», «gravid», «tvillinger», «femte graviditet», «mer enn fem graviditeter», «uventet fødsel».


HENNES EGEN
forstrekte mage etter fødselen pryder toppen av nettstedet. Tobarnsmoren møtte raskt en masse begeistring for prosjektet ute i nettverdenen, derfor fortsatte hun.

Fortsatt legger hun ut bilder av forskjellige mager, faste eller dvaske lår og hud med eller uten strekkmerker. Mødre sender inn bilder av seg selv anonymt eller helt åpent, de kan også bruke Flickr, der det ligger rundt 550 bilder akkurat nå.

Alle former, farger, nasjonaliteter og størrelser er representert, alt for at vi lettere skal lære sette pris på kroppen som den er. Målet er å vise at det ikke er kvinnene som poster her som er unormale, heller at det er unormalt å se ut som en fotomodell to måneder etter en fødsel.

EN REKKE UNDERSØKELSER viser at holdning til kroppen og opptatthet av utseendet er avgjørende for hvordan mødre ser på det å få barn. Det får også innvirkning på det å amme, som stadig debatteres i offentligheten.

Mens Norge er på verdenstoppen i amming, 80 prosent av norske kvinner ammer sine barn til de er minst seks måneder, er det verre i land som Storbritannia og Belgia. Bare 25 prosent av britiske og 10 prosent av belgiske barn får morsmelk ved samme alder.

I den britiske undersøkelsen Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Child om graviditet og amming deltok 12 000 kvinner. Det viste seg at ammehyppighet øker med alderen, utdanning, ikke-røyking og tidligere barn.

Et viktig funn var at kvinner som var opptatt av kroppens form, de som utrykte kontrollbehov og hadde mindre barne-orienterte svar på hvordan de skulle ta seg av barnet, hadde færre intensjoner om å amme.

- JEG VAR IKKE FORBEREDT, forteller en annen anonym kvinne, som har lagt ut bilde på nettstedet av sin ikke helt flate mage tre år etter to keisersnitt på to år og to store babyer.

- Jeg var helt uforberedt på hvor stor forandring i hud og muskulatur jeg opplevde gjennom graviditeten. De stygge arrene jeg satt igjen med var jeg helt knust over. Denne nettsiden er viktig, det hadde vært mye lettere å slå seg til ro med forandringene om jeg hadde skjønt at jeg ikke var den eneste det hadde skjedd med, eller om jeg tør å si det: At det er helt typisk, skriver kvinnen på nettsiden.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>LEGGER UT BILDER AV SEG SELV:</B> En av de anonyme mødrene som har sendt bilde av seg selv etter fødselen.
STÅR BAK NETTSTEDET:</B> Slik presenterer tobarnsmor Bonnie Crowder seg på forsiden av nettstedet sitt, <a href=http://www.theshapeofamother.com/>The Shape of a Mother.</A>
FØR OG ETTER:</B> På nettstedet laster mødre opp bilder av seg selv før, under og etter graviditeten.
POSITIV RESPONS:</B> - Tryggheten din er makeløs! Flotte bilder. Jeg har fortsatt ikke fått mot nok til å gå i bikini siden fødelsen, skriver en mor på bloggen.
<B>-HER ER MAGEN OG LÅRENE MINE:</B> To år etter fødselen, skriver <a href=http://theshapeofamother.com/2006/07/special-red.php>en anonym mor</a>.
DU ER FLOTT!</B> Kvinnene oppmuntrer hverandre ved å legge inn kommentarer under bildene.
GLAD FAMILIE: Bonnie Crowder og familien utenfor Disneyland.
EKTE MØDRE: Kropper vi ser avbildet i media er retursjert og representerer ikke det normale, mener skaperen av nettstedet, som vil vise fram ekte kvinner.