Streng italiensk skole

På Baltazar får du italiensk gourmetmat, ikke samlebåndspasta og -pizza. Men servicen er firkanta.

- HIMMELSK!

Robinson stønnet over forretten, eller «antipasti», som det heter på Baltazar. Et lubbent kamskjell, pakket inn i «lardo» - italiensk spekk - og grillet til gyllen perfeksjon. Resultatet var en saftig munnfull av søtlige kamskjell som brøt deilig mot en spiss, syrlig safranvinaigrette. Små terninger av rødbeter sto godt til.

- Men ett kamskjell på tallerkenen ser stusslig ut, kommenterte Fredag. Som til gjengjeld hadde fått en raus porsjon oksecarpaccio til forrett. På Baltazar serveres klassikeren med vaktelegg og trøfler. Smakene var nydelig avstemt mot hverandre, men den ellers så smaksrike trøffelen gjorde ikke mye ut av seg, og kjøttskivene var i tykkeste laget.

VAGLET HØYT OPPE under taket i det vakre, særpregede lokalet i Kirkeristen var det bare å konstatere at Baltazar holder et høyt nivå på maten. Men før Robinson og Fredag kom så langt i måltidet, var det skurr i systemet. Da de ankom restauranten ved Oslo domkirke, var det ingen som tok imot dem i døra. Vel oppe i andre etasje tok det også tid før betjeningen fikk øye på dem, ønsket velkommen, tok vintertøyet og viste vei til bordet på en av mezzaninene. Robinson og Fredag stilte med vann i munnen etter å ha lest kjøkkensjef Dag Tjerslands nye prakt-kokebok «Italia». Nå skulle smakene prøves ut. På Baltazar spises det på italensk manér: antipasti - forrett, primi piatti - første hovedrett, secondi - andre hovedrett av fisk eller kjøtt, og dolce - dessert. Restauranten tilbyr dagens meny, hvor du kan velge fra tre til seks retter. I tillegg finnes et mindre à la carte-utvalg.

- Den ene kjører dagens meny, den andre plukker samme antall retter fra à la carte-menyen, smilte Robinson til servitøren.

- Det går ikke, forkynte hun. - Begge på bordet må velge dagens meny, ellers vil ikke kokken lage den. Vi har for lite kjøkken.

Det var åpenbart ikke rom for forhandlinger. Det ble à la carte.

- Utrolig firkanta, hvisket Fredag til Robinson. - Lokalet er ikke fullt engang. Og vi er tross alt bare to ved bordet - ikke ti. Dessuten bør de opplyse om slikt før vi er klare til å bestille.

MATEN VEIDE OPP for mye av skuffelsen. Det begynte allerede med en lekker appetittvekker før forrettene. En ørliten porsjon jordskokk- og trøffelpuré med italiensk salami og parmesanost. Etter forrettene fikk begge en vellykket suppe som primi piatti: Robinson en soppconsommé med hummer-ravioli og gressløk, Fredag en skummende, rosa fiske- og skalldyrsuppe med basilikumbruschetta.

- Smakfullt og ikke for mektig, sa Fredag, som var bekymret for magemålet.

Før hovedrettene kom imidlertid en liten hvilerett, en eple- og ruccolasorbet som frisket opp ganen. Slike små detaljer hever måltidet. Til hovedrett valgte Fredag torsk i pancetta, mens Robinson ville ha andelårconfit.

- Perfekt, smilte Fredag etter første munnfull av hvit fisk svøpt i pancetta - italiensk, urøkt sideflesk. Torsken flaket seg og fikk masse smak av sideflesket. På tallerkenen kom også en fyldig jordskokkpuré og en balsamicosjy.

- Full score her også, mumlet Robinson, som fikk et mørt og saftig andelår, hjemmelaget parmapølse, kraftig rødvinssaus, borlottibønner og en bitter italiensk, grønnsak - radicchio trevigiano - som sto i fin kontrast til det fete kjøttet.

ETTER ROTET med bestillingene viste servitøren seg å være oppmerksom, blid og kyndig. Spesielt på vinfronten. Vinkartet på Baltazar er selvfølgelig dominert av Italia, og Robinson og Fredag fikk en vinpakke satt sammen av servitøren. Da er du garantert vin som passer maten. Til oksecarpaccioen anbefalte servitøren originalt nok en hvitvin. Og Trinita Roero Arneis fra Malvira i Piemonte var smaksrik og robust nok til det rå oksekjøttet. Men det er stivt å prise vinen til 110 kroner glasset, når andre restauranter i byen tilbyr den for 80 kroner. Robinson og Fredag satte punktum med sitronterte, sjokoladeterrine og espresso. Som ekstrabonus kom to små kopper med tiramisu.

- Baltazar holder stilen, og maten er herlig. Måtte de bare bli litt mindre stivbeinte i servicen. Selv i sosialdemokratiets hjemland har vi ikke alltid lyst på nøyaktig det samme, konkluderte de.

<B>SMAKFULLT I HØYDEN:</B> Baltazar tilbyr den eksklusive Italia-varianten.