Sukkersøtt i solveggen

Arne Brimi passer alltid på å ha med noe godt i tursekken. Noen ganger er det så enkelt som en appelsin, noen sukkerbiter og aluminiumsfolie.

VIANVANG: Vintersola skinner over Vianvang, og Arne Brimi har lagd bål på tunet. God turmat har alltid vært viktig for kokken, ikke minst når han har med venner på tur. At appelsinen er fast følgesvenn for mange skiløpere er neppe en nyhet. En lokal variant som Brimi får god respons på er varm appelsin med sukker.

- Det er mange forskjellige navn på denne komposisjonen. Mange kaller det «Stormkyss». Skjær toppen av en appelsin, ha et par gode sukkerbiter ned i fruktkjøttet. Pakk inn i aluminiumsfolie, og varmes over bålet, sier Brimi.

For de yngste er det stas å lage det hele som et fiskesnøre. Alt du strenger ekstra er hyssing og en litt kraftig kvist. Bind den innpakka appelsinen til kvisten og varm alt over bålet.

- Det skal ikke være for mye styr med turmaten. Det er viktig å klargjøre mest mulig hjemme før du legger tu på tur. Og når man er ute i naturen er det lov å fråtse litt. Har man forbrent noen kalorier på veien, er det lettere å smøre litt tjukt på, sier Brimi.

En turklassiker han får god respons på er en grillvarma Club Sandwich. Alt gjøre klar hjemme, og pakkene varmes over bålet.

- Et klassisk smørbrød hvor oppskriften og fremgangsmåten er justert litt. Ikke som på golfklubb, men slik det høver seg ute i fjellet, sier Brimi.

Har man gjort hjemmeleksa godt, kan man også lage en god fiskemiddag på tur. Pakk inn laks, smør og purre og varm alt over bålet. En favoritt hos det voksne publikum.

- Noe av det som var morsomst med innspillingene av «Gutta på tur» var at det hele tida utfordret kreativiteten. Vi lagde mye mat ute, med begrensa med råvarer. Om sommeren og høsten er det lettere å utvide med det du finner i naturen. Om vinteren må du planlegge litt mer, sier Brimi.

Et det ikke lov å brenne bål der du ferder er et lite stormkjøkken et godt alternativ. Engangsgrillene derimot har ikke Brimi mye til overs for.

- Problemet er ikke grillen, men alle som glemmer å ta den medseg hjem, mener kokken.


Brimis beste turopplevelser

En tursekk skal alltid inneholde en god matbit. Her er Arne Brimis forslag for en vellykket vintertur.

Appelsin i folie

- en populær turtriks for barna. Lokalt kalles dette for«Stormkyss».

4 gode saftige appelsiner

4 sukkerbiter

aluminiumsfolie

stormkjøkken

Slik gjør du:

1. Skjær av toppen av appelsinene. Pakke dem inn i aluminiumsfolie.

2. Legg appelsinpakkene i en stormkjøkkenkjele. Eller legg dem på bålet.

3. La dem ligge på varmen til de safter seg.

Foliestekt laks

- en middag eller lunsj på tur. Enkelt, og veldig godt.

Ha gjerne med litt brød i sekken.

400 g laksefilet

100 g smør

1 purre

aluminiumsfolie

salt og pepper

Slik gjør du:

1. Gjør klar pakkene før du legger ut på tur.

2. Rens fisken. Sett smøret ut av kjøleskapet slik at det blir romtemperert. Ha smøret i bunnen av aluminiumspakkene. Press ned purrebitene og legg fiskebitene over.

3. Lag en pakke. Pass på at det er luftrom mellom folien og fisken.

4. Fest aluminiuspakkene til en kvist med hyssing. Ha fisken over god bålvarme i 6-7 minutter.

Karameliserte pærer på pinne

- en god dessert på tur eller hytta. Varmes over stormkjøkkenet.

400 g fersk pære i biter

sitronsaft

stormkjøkken

1 dl solbærsaft

2 ss smør

Slik gjør du:

1. Rens pærene hjemme. Ha de i en pose sammen med litt sitron. Dette fordi at pærene ikke skal blir brune.

2. Varm smør og sukker i stormkjøkkenet. Ha i pærebitene. Stek de møre.

3. pises rett fra stormkjøkkenet. Gjerne med einekvister.

Tips: Dette kan også være en dessert som passer godt på hytta.

Lag gjerne en krem med whisky eller likør til.

Lefseruller med snøfrisk og røkt laks

- enkel og kraftig turmat. Varmes til at laksen blir lun og osten litt mer flytende.

8 gode lefser

200 g røkt laks

100 g snøfrisk

1 ss grov sennep

Slik gjør du:

1. Bland snøfrisk og sennep til en krem.

2. Smør et godt lag ostekrem på lefsene. Ha på røkt laks og svart pepper.

3. Rull sammen til lefseruller, og pakk de godt inn i aluminiumsfolie.

4. Varmes på bålet til laksen blir lun.

Club Sandwich på bålet

- en klassiker fra restauranter og golfklubber verden over.

Her er en variant som passer på fjellet.

8 gode brødskiver av godt brød

2 ss sennep

2 ss snøfrisk med einebær

8 skiver spreøstekt bacon

2 hardkokte egg i skiver

aluminiumsfolie

Slik gjør du:

1. Sprøstrek bacon i ovn eller panne. Kok egga og skjær i skiver

2. Smør sennep og snøfrisk på brødskivene.

3. Legg på bacon og egg. Legg deretter på en ny brødskive.

4. Pakk smørbrødet inn i aluminiumsfolie. Varmes på bålet.

Kraftig gryte i snøhule

- et måltid som «Gutta på tur» koste seg med da de var på snøhuletur i Jotunheimen.

500 g bacon

20 g tørka sopp

500 g kokte bønner

300 g løk eller sjalottløk

100 g purè av olivrenolje og soltørka tomater

2 skiver chevre pr. person

Slik gjør du:

1. Hemmeligheten ligger i å forberede seg godt før du skal ut på tur. Gjør klar alle ingrediensene og pakk de i poser.

2. Fres bacon og tørka sopp i kjelen, ha i resten av ingrediensene. Slå i vann eller snø om vinteren.

3. Kok opp og småkok i 3-4 minutter. Smak til med litt salt og pepper. Server med god chevre på toppen.

Økologisk solbærsaft fra Bærgården. Den lille saftprodusenteen Bærgården i Sylling produserer økologisk solbærsaft i praktiske pappbokser. Safta er litt tynnere enn solbærsirup fordi den inneholder mindre sukker. Egner seg godt til solbærtoddy eller varm på termosen. Saften kan bestilles over nettet på www.enger.no.