Suksessflyktningene

Til og med FrP ville ha vietnameserne til Norge.

- Vietnamere er sammen med srilankere av innvandrergruppene som har klart å integrere seg best i den norske kulturen og samtidig beholdt sin egen, sier forsker Aina Basilier Vaage til Dagbladet.no.

Følger opp 110 familier

Spesialisten i psykiatri er igang med sin doktoravhandling ved Universitetet i Bergen. Den handler om 110 vietnamesiske familier som kom til Norge som båtflyktninger. Det er første gang en norsk forsker ser på hvordan det har gått med båtflyktningene.

Da vietnameserne kom hit i 1982 ble de intervjuet av psykiatriprofessor Edvard Hauff, og nå, over 20 år etter, skal de oppsøkes på nytt.

Arbeidssomme

Også i SSB bekreftes det at vietnameserne gjør det bra i Norge.

- Stadig flere vietnamesere er kommet i arbeid. En av grunnene til at denne gruppa har klart seg bra er at de har bodd i Norge lenge, sier Kristian Rose Tronstad i Statistisk Sentralbyrå til Dagbladet.no.

De første årene var situasjonen en annen, med lav sysselsetting og andre problemer også for vietnameserne. I SSB-rapporten Fakta om 10 innvandrergrupper kan du lese hvordan det går i dag.

Vaage tror det er den flerkulturelle kompetansen som er årsaken til at vietnamesiske båtflyktninger har klart seg så godt i Norge.

- Det er en gruppe som er svært opptatt av skole, utdanning og de er utrolig arbeidssomme, sier Aina Basilier Vaage.

Da saken om de 98 vietnamesiske båtflyktningene med familie i Norge kom opp i Stortinget før jul var FrP var blant partiene som stemte for å gi dem oppholdstillatelse i Norge.

- Utrolig takknemlige

Noen konklusjoner kan hun foreløpig ikke servere fra sin doktorgradsavhandling ett år ut i forskningsarbeidet. Basilier Vaage er spent på finne ut mer om dem som ikke har klart seg så bra, de som kom uten nettverk.

- Det er et folk som er svært opptatt av storfamilien. Blant mange av de første båtflyktningene førte ansvarsfølelsen for dem som var igjen i gamlelandet til at de valgte bort utdannelse. Mange brukte sin tid på å forsøke å få de gjenværende til Norge og å hjelpe dem med penger som ble sendt hjem, sier hun.

- Det som slår meg er en utrolig takknemlighet til Norge, for muligheten de fikk. De føler seg priviligert.

Men som alltid, alt er ikke like rosenrødt. Det er flere vietnamesere som straffes enn landsgjennomsnittet. Og en av båtflyktningene, Whyn Lam, er bekymret for at vietnamesere ikke behersker godt nok norsk.

<B>JOBBER OG TJENER OVER GJENNOMSNITTET:</B> Vietnameserne var den første store flyktningegruppen som kom til Norge. I dag klarer de seg godt i sitt nye hjemland ifølge statistikken. Disse vietnameserne jubler for Stortingets ja til å ta imot 98 båtflyktninger før jul i fjor.
NÅDDE MÅLET SITT:</B> Kieu Tran (26) kom til Norge som båtflyktning og ha viet sitt liv til å få 98 vietnamesere til Norge. Les intervjuet med henne i <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2003/04/19/366649.html">Magasinet.</a>