Sushi-kurs på Frogner

House of Sushi har mye godt på menyen, men må skjerpe seg på råvarene.

ROBINSON OG FREDAG inntok House of Sushi på Frogner en lørdagskveld.

Og det begynte med at Robinson skrattlo av Fredag som fomlet med spisepinnene for å få i seg forretten: Sashimi med uer-og lakseskiver i ponzusaus (riseddik, appelsin- og sitronsaus, hvitvin, soya), anbefalt med rette av kelneren.

-  Du bruker pinnene som kniv og gaffel, flirte Robinson som regner seg som sushi-ekspert.

-  Nå skal ikke du være så kjepphøy fordi du tilfeldigvis kan mye om sushi og bor i et urbant strøk. Jeg går over til bruke fingrene, snerret Fredag.

-  Hvor mange nordmenn tror du egentlig vet hva sushi er? Enn si har smakt det? Og hva tror du dine fiskerforfedre hadde sagt til rå fisk på tallerkenen?

Fredag, som også har sushi blant sine favoritt-spise\'r, hadde forberedt seg til måltidet gjennom å studere japansk matkultur i leksikon på nettet. Siden forrige papirutgave på slutten av nittitallet er sushi kommet med som søkeord. Sashimi også. Det forteller noe om utviklingen her på berget.

-  Kan du ikke, i stedet for å gjøre narr av alle som ikke er så bevandret i trendy mat som sushi på hippe spise-steder, gi et lite kurs? spurte Fredag småironisk.

Robinson som har en pedagog i magen, syntes det var en storartet idé og lot seg ikke stoppe.

-  SKAL VI TA DET fra børjan? Altså, japansk nasjonalrett. Japanerne har, i motsetning til nordmenn, vært flinke til å utnytte havets råvarer og gjort rå fisk til en spesialitet. Den enkleste innføring i sushis univers er: Nigiri sushi; liten risball med topping av rå fisk. Maki-sushi; ruller med tang rundt sushi-ris med forskjellig fyll. Sashimi; bare rå fisk i tynne skiver uten ris.

-  Når du går på sushi-restaurant, bør du be kokken sette sammen en meny ut i fra hvilke råvarer som er dagens beste, med en pris tilpasset lommeboka di. Men du bør være kresen i valg av sted, fortsatte Robinson som hadde bestilt sake, japansk risvin, kalt gudenes drikk.

-  I Norge får du sake alltid servert varm, men jeg har lest i boken «Japansk mat» av Seigo Sato og Line Valen, at den skal drikkes kald om sommeren og varm om vinteren. Boka anbefales alle som er nysgjerrig og vil lære. Boken er også en fantastisk innføring i japansk kultur. Og vil du prøve sushi sjøl, skal du søke råd hos lokale fiskehandlere. De sitter på en skattekiste av kunnskap. Begynn for eksempel med rå reker med litt limesaft på, eller rå laks marinert i god olivenolje med litt sitron, knuste koranderfrø, frisk koriander eller kjørvel og salt og pepper. I Norge har vi tørket, saltet og røkt fisken. Nå bør vi med verdens beste råvarer også på hjemmebane snart våge å slippe havet til på tungespissen, doserte Robinson, som i samarbeid med den velvillige kelneren sto for kveldens meny.

SASHIMI\'N LOVET GODT, men hovedretten ble en nedtur.

-  Den smaker ikke annerledes enn ferdigbrettet med sushi fra Centra, sa Fredag.

-  Råvarene er ikke bra nok, og da lar ikke sushi seg redde. Sushi er en hyllest til selve råvaren, forklarte Robinson. Der må House of Sushi legge seg på et høyere nivå. Maki\'n med friterte tigerreker var god, men risen for søt.

Men det gikk ned, og spisevennene var mer sultne. Kelneren foreslo en skalldyrsalat med chili-majones og teriyaki-saus (kan kjøpes ferdig).

-  Himmelsk, sa begge to, som også var meget fornøyd med desserten; sjokolade fondant (varm, myk sjokoladekake) med is og friske bær.

-  I Norge er sushi blitt så in at du kan få det på alt fra gatekjøkken til de mest eksklusive restauranter. House of Sushi er ikke blant de dyreste, men god sushi er aldri billig. Er sushi virkelig god, sender den deg rett til himmels, sa Robinson.

-  Okey da, du kan det meste om sushi og maki og sashimi, og nå har du lært bort en del teori, som jeg aldri har lagt vekt på. Jeg har bare spist sushi. Jeg skjønner at vi ikke må ta all sushi for god fisk, bokstavelig talt.

Men jeg har i hvert fall opplevd noe som du ikke kommer i nærheten av, triumferte Fredag.

-  Vet du når jeg spiste sushi første gang?

Sammen med Nelson Mandela i Kyoto i begynnelsen på 90-tallet. Den slår du ikke.

Nyåpnet: House of Sushi på Frogner er relativt nyåpnet. House of Sushi finnes også på Skøyen og Majorstua.