Symbolsk: - Menneskers atferd i bestemte situasjoner kan betraktes som et skuespill som utspiller seg på en teaterscene, skriver Bente Træen.Foto: NTB Scanpix 
Symbolsk: - Menneskers atferd i bestemte situasjoner kan betraktes som et skuespill som utspiller seg på en teaterscene, skriver Bente Træen.Foto: NTB Scanpix Vis mer

Svaret «Anne» ga etter sin siste one-night stand viser tydelig hvor forskjellig vi tenker om sex

- Jeg kunne ønske vi var bedre til å sette ord på våre følelser, behov og tanker – både i forhold til sex og livet for øvrig – og å kommunisere dette til partneren.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Fikk du orgasme?», spurte intervjueren «Anne». Svaret hun ga om sin siste one night stand illustrerer tydelig at når to mennesker har sex, er ikke dette bare en fysisk aktivitet:

«Nei. Det var sikkert fordi jeg tenkte på hundre ting. Jeg klarte ikke å nyte det. Jeg tenkte masse på hvordan jeg skulle være. Hvordan han ville at jeg skulle være. Og så tenkte jeg framover. Vil han treffe meg igjen? Hvordan vil det gå? Jeg klarte ikke å nyte det. Ikke sånn at jeg hadde det vondt, det var ikke det, men sånn at det ikke gikk for meg. Jeg klarte ikke å ha det så godt».

Sex er symbolsk, og har ulik betydning for forskjellige mennesker – og grupper av mennesker.

Menneskers atferd i bestemte situasjoner kan betraktes som et skuespill som utspiller seg på en teaterscene. Vi spiller rollene våre slik vi tror det forventes av oss. For å håndtere denne kunsten benytter vi sosialt aksepterte meninger og symboler knyttet til de bestemte sosiale handlingene. I en seksuell situasjon bedriver vi en selvpresentasjon, og hvordan vi presenterer oss for den andre kan skape både avstand og intimitet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn