Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Svart hjerte

Sjokoladen er best når barna ikke liker den. Diskuter mat

«GI MEG EI SJOKOLADEKAKE som er så svart som rumpa til Satan,» skrev marki de Sade i et brev til kona si under et av sine mange fengselsopphold. Det er kanskje ikke så lurt å ta imot mattips fra en mann som anbefaler å spise omelett med svært skarpt bestikk, servert på ryggen til en ung pike, men akkurat når det gjelder sjokoladekaka, kan det vel ikke være noe sadistisk eller på andre måter kinky med den {ndash} bare rein, snill tilfredsstillelse. Eller?I dag er sjokolade barnas mat, og det er bare strenge oppdragere og tannleger som ser noe annet enn uskyldig nytelse i det populære kakaoproduktet. Slik har det ikke alltid vært. Går vi tilbake i tida {ndash} til den gang sjokoladen var svart, ikke lysebrun, og nytelse var en synd som ble forbeholdt de få {ndash} var sjokoladen noe mer, noe som ble tilskrevet både himmelske og djevelske kvaliteter. DEN FØRSTE KULTUREN som underla seg sjokoladen (eller ble underlagt sjokoladen, litt avhengig av hvordan man ser det), var mayaindianerne, eller muligens det mystiske olmecfolket. Aztekerne, noen hundre år etter, som vi vet litt mer om, brukte kakaobønner som penger. Ett egg kostet tre bønner, en tur til en prostituert kostet tolv. Dette var et nokså lurt system, og fikk fart på økonomien, ettersom bønnene ikke holder seg så lenge. Og da som nå endte nesten alle penga opp hos de rikeste. Også det lurt, for det å nyte sjokoladen var forbeholdt adelen og strengt forbudt for vanlige folk. Det eneste unntaket var noen unge jomfruer, som ble gitt et høyt glass itzpacalatl {ndash} en kakaodrikk med blod {ndash} like før prestene rev ut deres fortsatt bankende hjerter. Den alminnelige sjokoladedrikken som overklassen ruset seg på, var xhocholatl , en kakaodrikk med chili, vanilje, allehånde, blomster og noen ganger litt honning. Sjokoladen ble sett på som både hellig, farlig og stimulerende for seksualdriften. Kong Montezuma, som til enhver tid hadde en milliard kakaobønner i sitt skattkammer, drakk opptil 50 kopper om dagen for å være i stand til å betjene sin hærskare av koner. DA EUROPEERNE ETTER COLUMBUS og Cortés fikk smaken på sjokolade, overtok de den samme merkelige kombinasjonen av pasjon, fanatisme og puritanisme som aztekerne hadde utvist i forhold til nytelsesmiddelet. Unge piker ble forsøkt beskyttet fra den farlige drikken, den aldrende Ludvig den 14. fikk sitt kongelige septer (hvis du skjønner hva jeg mener) smurt inn med sjokolade for at det skulle gjenfinne sin tidligere kraft, og revolusjonære borgere skrev sinte pamfletter mot den aristokratiske sjokoladen og valgte seg stram, beksvart kaffe i stedet. Også blant de religiøse var sjokoladen opphav til intriger og dramatikk: Påsken 1773 døde pave Clement 14. etter å ha drukket en kopp forgiftet sjokolade {ndash} angivelig etter å ha blandet seg inn i jesuittenes lønnsomme kakaohandel. Fransiskanerne, som også tjente gode penger på kakaoimport, påsto at sjokolade var en hellig drikk, og fikk laget bilder av engler som matet fastende helgener med sjokolade {ndash} det var med på å forhindre at sjokolade ble forbudt under fasten. En biskop som ville forby sin menighet å drikke sjokolade under messen, ble først utsatt for massiv boikott, deretter ble han drept {ndash} også han forgiftet gjennom en kopp sjokolade.MEN HVA VAR DET EGENTLIG DE NØT, fortidas sjokoladeelskere?Det er ikke uten grunn jeg startet med de Sade, for han nevnte noe som alle andre tok for gitt, men som ikke er så selvfølgelig i disse dager: At sjokoladen skal være mørk, aller helst nesten helt svart. Alle mulige supersøte melkesjokoladevarianter passer fint for barneganer, og for voksne som bare har lyst på noe søtt, men det er i den beksvarte og litt bitre kakaoen at sjokoladens magi ligger gjemt {ndash} ikke i sukkeret eller i melka eller overraskelsene. Når jeg lager sjokoladedesserter, forsøker jeg å få tak i kraftig, god sjokolade {ndash} helst halvbitter sjokolade som har rundt 70 prosent kakao. Ei sjokoladekake skal være en bombe, en kopp varm sjokolade bør inneholde nesten like mye sjokolade som melk (jeg bruker 1 plate kokesjokolade og = vaniljestang på to små kopper varm sjokolade) {ndash} og en sjokoladefondant bør aller helst brenne deg i munnen, både fordi den flytende sjokoladen er så varm inni, men gjerne også fordi den inneholder en raus dose chili. SJOKOLADEFONDANT En sjokoladefondant er ei utrolig fancy sjokoladekake i porsjonsform {ndash} den er fast som ei kake utenpå, og inni er den flytende og varm. Vanligvis overlater jeg det til dessertkokker og konditorer å lage innfløkte og elegante kaker. Det er deres liv å slite for søtsakene, mitt handler om å nyte dem.Men en fondant er mye enklere enn den ser eller høres ut. Du smelter smør og sjokolade, har i litt mel og egg. Etter noen minutter i ovnen er den på magisk vis stiv utenpå og flytende inni.Selv om aztekernes jomfruofring ikke passer så godt i forhold til dagens moral og lovverk, er det fortsatt ting vi kan lære av dem: Dette med å ha chili oppi sammen med sjokoladen passer veldig godt {ndash} det gir desserten en spennende dimensjon og forhindrer at sjokoladen blir altfor snilt kvalmende. Ifølge min chilikonsulent Craig Whitson fra Oklahoma/Stavanger, er det best å bruke røykt chipotlechili eller tørket anchochili. Får du ikke tak i noen av delene, fungerer det fint med chilipulver, så lenge det ikke har stått i hylla i årevis.Det beste er å bruke en sjokolade som inneholder 60{ndash}75 prosent kakao. Vanlig kokesjokolade, som inneholder rundt 45 prosent kakao, går også bra, men da bør du ha i noen spiseskjeer usukret kakaopulver også.Du kan lage alt klart på forhånd og steke fondantene like før du skal servere. Nok til 4{ndash}6 300 gram mørk sjokolade250 gram usaltet smør5 eggeplommer5 hele egg150 gram sukker120 gram hvetemel1 tørket ancho- eller chipotlechili, eller 1 spiseskje chilipulver {ndash} smak deg framSmelt smør og sjokolade i ei lita gryte (helst over vannbad) eller i mikrobølgeovnen i rundt tre minutter. Ta av varmen. Pisk eggeplommer, hele egg og sukker og bland det inn i sjokoladen. Sikt inn mel. Knus chiliene og smak til sjokoblandingen med chili. Smør små former eller folie formet til små former med litt smør. Hell i sjokoblandingen. La stå inntil du skal spise. Forvarm ovnen til 200 grader {ndash} 175 grader hvis du har varmluftsovn.Bak formene nesten nederst i ovnen i om lag ti minutter.MØRK SJOKOLADEKAKEDette er ei mørk og tung sjokoladekake som ikke inneholder noe mel, og som ikke skal stekes. Spiser du denne hver dag, blir du slank og vakker {ndash} det lover jeg. Kaka skal lages i en lav paiform. Litt chili er ikke dumt her heller. Til bunnen: 100 gram pekannøtter100 gram sjokoladekjeks, så tung du får tak i, jeg har funnet noen brownieaktige kjeks som fungerer bra1 spiseskje kakao3 teskjeer brunt sukker1 spiseskje rom, eller annen brun sprit (gjerne litt mer)30 gram smør40 gram mørk sjokoladeTil fyllet: 350 gram mørk sjokolade50{ndash}100 gram smør1,5 dl fløte3 eggeplommer1 dl pisket krem Bunnen: Knus nøtter og kjeks i kjøkkenmaskin. Smelt smør og sjokolade (se forrige oppskrift). Bland alle ingrediensene i en bolle. Ha i en paiform og press blandingen langs bunnen og sidene av paiformen. Sett i kjøleskapet. Fyllet: Smelt smør og sjokolade, rør inn kremfløte. Ta av varmen. Pisk eggeplommene og bland dem inn i sjokoladeblandingen. Vend den piskede kremen inn i fyllet. Hvis du vil ha fyllet litt marmorert, trenger du ikke å være så nøye når du rører den inn.Ta bunnen ut av kjøleskapet og hell i sjokoladeblandingen. Sett i kjøleskapet i minst en time før du serverer.

Sjokoladefondant: En sjokoladefondant er fast som ei kake utenpå, og inni er den flytende og varm.
Mørk sjokoladekake: Ei mørk og tung sjokoladekake som ikke skal stekes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media