Svart kapittel

I 1968 ble Martin Luther King jr. (39) skutt på Lorraine Motel i Memphis. Fordi han var svart. Fire tiår senere dingler fremdeles renneløkkene i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er 4. april, 1968. Martin Luther King jr. er forsinket til en middag. Litt før klokka seks går han fra rom 306 på Lorraine Motel i Memphis og ut på balkongen. I silkeglatt, svart dress og hvit skjorte småprater han med venner og kollegaer som venter i skumringen nede på parkeringsplassen. King roper ned til musikeren Ben Branch som skal spille på kveldens allmøte:

- Du må synge «Precious Lord, Take My Hand» for meg i kveld, Ben. Syng den så vakkert du kan.

Sjåføren roper opp til King at han må ta på seg frakken, det er en kjølig kveld.

Klokka er 18.01. På det falleferdige pensjonatet på den andre siden av veien, er vinduet på toalettet i gangen åpnet med ei glipe. På rom 306 på Lorraine står Kings venn og medarbeider Ralph Abernathy foran speilet for å ta på seg etterbarberingsvann. King lener seg fram over det grønne rekkverket på balkongen. Ett skudd. Han faller bakover og ned på den sementerte balkongen med en krystet sigarett i hånda og slipset flerret av.

- Der står bilen han kjørte hit i. Der oppe ble han skutt.

Albert Lust (65) sitter på gjerdet nedenfor balkongen der King ble drept. Halvmånen henger skrått på ettermiddagshimmelen over motellet der de hvite gardinene er trukket for. De turkise dørene er lukket. Lorraine Motel gikk konkurs, og er nå en del av National Civil Rights Museum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer