Svart magi

Sjokoladekake er en god grunn til å holde seg hjemme.

JEG ER IKKE SÅ VELDIG glad i søndager, med sitt prektige forventningspress og øredøvende stillhet - de timene du skal klemme inn all kvalitetstida det er tatt for gitt at resten av uka ikke kan by på. Jeg har heller aldri likt meg så veldig godt på forblåste Høvik, en søvnig små-, mellom- og storborgerlig getto utenfor Oslo, et sted som i hvert fall ikke er by, samtidig som den ikke er langt nok unna til å være på landet.

Men akkurat denne spesielle søndagen på Høvik var det særlig ille. Jeg hadde ikke vært i hundre prosents form eller humør da jeg sto opp den samme morgenen. Og da det ikke hjalp stort med en kaffe og en liten spasertur, og et par museumsbesøk ikke klarte å frambringe verken søndagsro eller arbeidslyst, hadde jeg bestemt meg for å reise på utflukt. «Sjokoladekake, det hjelper alltid,» hadde jeg tenkt. «Sjokoladekaka på Bølgen & Moi. Og en kikk på alle de skinnende pokalene til Sonja Henie.»

FOR MEG ER DEN mørke, myke, magiske mystikken til sjokolade en av de triveligste tingene å ty til når jeg vil ha trøst og trygg tilfredsstillelse. Sjokolade smaker godt - det er det viktigste, naturligvis, for smaken av noe godt kan gjøre vidundere med humøret. Men hvis du ser nøyere på hva sjokoladen inneholder, vil du også finne at den er en snedig sammensatt medisin mot melankoli og mismot. Sukker og fett er naturligvis med på å få opp blodsukkeret og gi energi, og det er viktig i seg selv. I tillegg er det små mengder koffein i sjokoladen, og dette gjør deg rask og våken. Og theobromin, som har en mildt stimulerende effekt på sentralnervesystemet, utvider blodårene og stimulerer hjertemusklene. Sjokoladen har også bitte små mengder av enkelte «cannabinoide» kjemikalier, som er i slekt med dem som finnes i cannabis. Vi må heller ikke glemme fenyletylamin, som er noe så spesielt som et ganske ufarlig amfetaminliknende stoff, et som også finnes naturlig i kroppen - i små doser til vanlig, i store doser når du er forelsket - og dette fungerer som et antidepressiv og skaper en generell følelse av velvære.

Kort sagt: Sjokolade er et designerdrug for dårlige dager.

MEN DET BLE IKKE BEDRE av sjokoladekaka. På ingen måte. Jeg spiste den feite og fine mørke og søte kaka, mens jeg innimellom drakk en eplemost. Og klokka ti på fire fant jeg meg selv i duskregnet på den grå asfalten utenfor Bølgen & Moi på føkkings Høvik, splitter edru og kastet ut av en restaurant for første gang i mitt liv (hvis man ikke regner Kroa i Longyearbyen som en restaurant, og det gjør man ikke). Det måtte være noe helt spesielt utiltalende med utstrålingen min den dagen, for jeg hadde ikke engang oppført meg spesielt dårlig.

Den milde saligheten som sjokoladekaka hadde vært i ferd med å gi meg var visket ut på et sekund - sjokolade er tross alt ikke noe sterkt narkotikum, og det krever et visst samarbeid fra omgivelsene. Alt jeg kjente var den særegne bankingen i tinningen som antyder at en hodepine er på vei. Så måtte jeg ta den lange veien hjem fra Høvik. Og jeg kan garantere, veien er mye lengre og søndagen enda seigere når man er kastet ut av et utested i all offentlighet og i fullt dagslys. Jeg tenkte at dette ... Dette var en dag jeg helst burde ha tilbrakt hjemme. Hadde jeg ikke vært så motvillig til å bake mine egne kaker, kunne jeg ha spart meg selv for en hel masse ubehag.

Det må sies at jeg fikk en hyggelig unnskyldning fra restauranten etter mitt uheldige besøk. De bedyrer at bestilling av restaurantens sjokoladekake slett ikke behøver å medføre noen ubehageligheter - noe jeg ikke har noen grunn til å tvile på, eller ønske om å etterprøve. For fra nå av er sjokoladekake en hjemmeting.

VARM SJOKOLADEFONDANT

Dette er en forbilledlig oppskrift som jeg fant i Trond Mois fine bok « 100 retter og matopplevelser». Den er både temmelig fancy, og samtidig veldig lett å lage, og hvis du vasker opp etter deg, betaler husleien i tide og ellers ikke spiller høy musikk altfor seint, så er det så godt som ingen fare for at du blir kastet ut etterpå.

Oppskriften er nok til 8. Jeg har funnet at det går fint å fryse røra, så man trenger ikke være så mange. Du kan også steke noen av fondantene litt lenger, og da holder de seg fint i noen dager - selv om det mest spennende og imponerende naturligvis er når de kommer ut av ovnen med flytende kjerne. Oppskriften til Trond Moi spesifiserer ikke hva slags smør man skal bruke, men jeg foretrekker faktisk å bruke normalsaltet smør, for et hint av salt i søtmat gjør smaken mer interessant og gjør oss i stand til å smake flere av sjokoladens nyanser. Jeg bruker en mørk jålesjokolade, den gode 56 % kakao-sjokoladen til Valrhona. Det blir merkbart bedre enn vanlig kokesjokolade.

250 g smør

250 g sukker

300 g sjokolade

170 g hvetemel

8 egg

mer smør til formene

Smelt smør i en kjele over lav varme. Ha i sukker og sjokolade i biter. Rør inn hvetemelet og bland inn ett og ett egg om gangen.

Fyll smurte muffinsformer, eller andre små porsjonsformer med sjokolademassen. Stek i ovnen ved 200 grader i om lag 10 minutter, til deigen har stivnet, men fyllet fortsatt er flytende. (Mois oppskrift sier 20 minutter, men i min ovn, som er temmelig nøyaktig i sin temperaturangivelse, var dette altfor lenge.)

Hvelv umiddelbart ut på tallerkener. Server med is og frukt. Jeg synes også det kan være godt med en klatt rømme til.

MØRK SJOKOKAKE

Dette er en litt bearbeidet oppskrift jeg har fått fra Christopher Sjuve, hentet fra hans planlagte bok «Det tyngste jeg vet». Planene er imidlertid lagt på hylla for en stund, etter at Christopher utviklet en lei sjokoladeallergi.

Den er lett å lage og lett å spise for mye av. Det er ekstra godt.

Bunn:

30 g melis

100 g smør, romtemperert

50 g malte mandler

litt salt

1 eggeplomme

110 g mel

litt finrevet appelsinskall

(enten her, i sjokomassen eller begge deler)

Sjokoladefyll:

200 g sjokolade

200- 250 g crème fraîche

50 g smør, romtemperert

Lag bunnen: Bland sammen melis, smør, mandler, salt, eggeplomme, mel og appelsinskall til du har en jevn, tykk deig. Trykk ut (jeg klarer aldri å kjevle deigen ut til en jevn plate, og ser heller ikke helt poenget) i en 30 cm form og stek i 20- 25 minutter ved 200 grader. Du kan med fordel dekke bunnen med bakepapir og en lett vekt, for eksempel tørre bønner mens den steker. (Hvis ikke, stek ved 180 grader.)

Smelt sjokoladen. Bland med crème fraîche og smør. Hell blandingen oppi den stekte bunnen. Avkjøl i kjøleskapet.

Mørk sjokokake: Lett å lage og lett å spise for mye av.
Sjokoladefondant: Server med is, frukt og gjerne en rømmeklatt.