Svensken som vil bygge hus på månen

Mikael Genberg vil bygge en rød svensk «stuga» på månen. Prislapp: 400 millioner. Göran Persson er informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PÅ GULVET STÅR EN liten plastmodell av et rødt hus.

- Dette er bare en modell. Vi er ikke helt fornøyd med hvordan den ser ut. Og så skal jo huset være i full størrelse selvsagt.

Mikael Genberg reiser seg fra gulvet.

- Men hvordan vi skal få røyk opp av pipa blir en stor teknisk utfordring. Det er jo ikke atmosfære på månen.

VI ER I DE GAMLE lokalene til «Allmänna Svenska Elektriska AB» i Västerås, en times tid utenfor Stockholm. Den lille generatorfabrikken som startet i 1890 har nå blitt til det internasjonale konsernet ABB, og har forlengst flyttet hovedkvarteret ut av den søvnige svenske industribyen. Nå vil kunstneren Mikael Genberg starte et nytt teknologisk eventyr i de gamle fabrikklokalene ved Mälaren.

Tidligere har han gjort seg bemerket ved å bygge et hotell under vann, og et annet et 13 meter oppe i et tre. Han har også bygd offentlig toalett med enveisglass som vegger, og en kaffebar der du må klatre opp på fem meter høye stoler. Og nå vil han til månen. Der vil han plassere en rødmalt hytte på rundt tre ganger to meter på Stillhetens Hav.

- Det er jo så svensk! Dette er nære folkesjela. Alle hus er sånn i Dalarna.

- Dette er ikke et ironisk kunstprosjekt altså?

- Nei, nei inte alls! Dette handler om gleden ved å gjøre det umulige mulig. Mitt håp er at når en fyr fra Sverige kan sette opp et hus på månen, så kan en tolvåring i favelaen i Rio se at alt er mulig, han kan bygge den korvkiosken han drømmer om å starte. Det gjelder å flytte fokus fra våre små problemer og se hva et menneske kan få til.

I dag har Genberg besøk av et tredvetalls kinesiske designstudenter på studietur i Skandinavia.

- Vi prøver å finne ut hvor amerikanerne planlegger å lande med sin bemannede romferd i 2018, slik at når de kommer kan vi si at vi har bygget et hus til dem, sier Genberg engasjert mens han peker på et kart over månen.

Noen av designerne klapper, andre smiler.

- Vi svensker har allerede bygget en satellitt som nå går i bane rundt månen. Den heter SMART-1. Vi har kompetanse på å bygge små og billige romskip, sier Genberg.

Noen av tilhørerne lener seg litt fram. Dette er nytt for dem. En vag følelse av realisme sniker seg inn i rommet.

- Har dere lest Tintin?

Genberg trekker fram tegneseriealbumet om Tintins måneferd.

- Sånn skal raketten se ut. Men den skal være malt gul og blå.

De kinesiske designerne ler.

IKEA GOES SPACE. Ferden skal ikke være bemannet. Og Genberg har kompromisset på en ting: Huset skal ikke bygges i tre. Det må være et sammenleggbart hus. Skal bokhyllen Billys hjemland sende noe til månen må det selvsagt være selvbetjente flatpakker.

- Det er akkurat så sprøtt som du tror det er, sier Genberg etter at den kinesiske delegasjonen har forlatt bygningen.

Han begynner å snakke om den vitenskapelige delen. At ingen har landet på månen siden 1976. Om de to robotene som skal samle inn prøver. Om hvordan han håper ekspedisjonen endelig skal bevise at det finnes vann på månen.

- Det er mange gode teknologiske og industrielle argumenter for en svensk måneferd, men det er det ulogiske ved dette, galskapen ved det, som gjør at jeg synes det er verdt å gjennomføre.

ET SERIØST PROSJEKT. Genberg er ikke en gal mann som sitter alene i sitt atelier og maler bilder av røde stuer på månen. En rekke personer i svensk romfartsindustri er engasjert i prosjektet, blant annet forskere ved Universitetet i Uppsala. Romfartsindustrien har også sett muligheter i prosjektet.

- Dette kan sikkert bli et seriøst prosjekt. Det har en uvanlig opprinnelse, og høres jo vanvittig ut, men det har mange andre visjoner i seg enn det kunstneriske. Forskning og teknologisk utvikling har en stor plass i prosjektet, sier Fredrik von Scheele, sjef for utvikling av romfartsprosjekter i det statlige svenske selskapet Rymdbolaget.

Selskapet har gjort et prisoverslag for Genberg, og har sagt seg villig til å bygge landingsfartøyet hvis Genberg skaffer finansiering. En måneferd vil minst koste en halv milliard svenske kroner. Det inkluderer to roboter som kan kjøre rundt på månen og ta prøver.

- Kunsten er ikke å dra til månen. Det er blitt gjort før. Kunsten er å gjøre det billig nok, sier von Scheele.

Genberg synes ikke prislappen er avskrekkende.

- Hva er kursen nå, 81? Det blir jo bare 400 millioner norske kroner, sier han, og peker på hvor mye penger næringslivet bruker på markedsføring.

- Det finnes fergerederier som bruker nesten like mye hvert år på å få folk til å drikke alkohol på båtene sine. Og hva er det Volvo bruker på Whitbread-seilasen? Det er noen hundre millioner det og. Dette blir litt som å delta på en verdensutstilling. Men dette er litt mer synlig. En sterk pr-mulighet for Sverige.

GENBERG HAR JOBBET med ideen siden 1999. Da leste han en artikkel om den delvis svenskbygde satelitten SMART-1, som nå går i bane rundt månen.

- Det slo meg med en gang, tenk om vi kunne bygge et svensk hus på månen. Tanken lå i bakhodet en stund, helt til jeg skjønte at det ikke var umulig.

Den første telefonen gikk til den svenske Rymdstyrelsen for å få et prisoverslag.

- I ettertid har de sagt til meg at de lurte på hva slags idiot det var som ringte. Selv ble jeg litt sjokkert over hvor dyrt det ville bli.

Nå jobber han med å skaffe sponsorer.

- Göran Persson er informert. Han likte ideen. Men vi vil først og fremst ha inn private penger. Mange er interessert, men de er redde for å satse i tilfelle det ikke blir noe av, sier Genberg.

Utleiemulighetene vil også kunne gi prosjektet noen inntekter. Genberg peker på vinduet ved siden av døra.

- Her kan vi ha et lysskilt, og så kan man leie månehuset for en dag. Da får du navnet ditt på skiltet.

Han mener å kunne ha månehuset klart i 2009-2010.

- De to robotene er allerede ganske langt utviklet. Og huset kommer til å stå hur lenge som helst! Det skal lages av et tynt materiale som herdes av UV-stråling, så det vil bare bli sterkere og sterkere. Og det er viktig at det er stort nok til to personer. Vi regner med at det skal bli to til tre meter høyt, alt kommer an på hva som ser kulest ut. Det er et estetisk spørsmål.

Men det var dette med røyken opp av pipa. Den må på plass på et eller annet vis.

- Vi satser kanskje på en form for gass, sier Genberg.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

UTLEIE: Genberg håper å kunne leie ut månehuset til folk som vil ha navnet sitt på lysskiltet på døren.
SYMBOL: Den røde svenske stugan går igjen i flere av Genbergs prosjekter. Her er inngangen på undervannshotellet The Utter Inn.
OG I TREET: Hakkespett-hotellet er et annet av Genbergs kunstprosjekter. Her kan du overnatte i en rød stue 13 meter oppe i et tre i en park i Västerås.
KUNSTNER: - Det er galskapen i dette som gjør at jeg synes det er verdt å gjennomføre, sier Genberg.
EN RØD STUGA PÅ MÅNEN: - Jeg vil vise at det umulige er mulig, sier den svenske kunstneren Mikael Grenberg, som vil bygge et rødt hus på månen.
PR-PROSJEKT: - En svensk måneferd vil ha stor pr-verdi, sier Mikael Genberg. Her sammen med en gruppe kinesiske designere på studietur.
SVERIGE I ROMMET: Svensk romindustri har bygd mesteparten av satellitten SMART-1, som nå går i bane rundt månen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer