Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Synes Bush er for soft

Den nye pressetalsmannen til den amerikanske presidenten kommer inn fra høyre.

- INGEN PRESIDENT har fremstått så impotent så lenge når det gjelder å forsvare presidentens makt og privilegier.

Det skrev spaltisten Tony Snow (50) i en kommentar i september i fjor under Katarina-bråket. Han er ikke av den forsiktige typen.

- George Bush gjør oss forlegne, mente han i november samme år.

I dag utnevnes han formelt til president Bush\' nye pressetalsmann. Mange vil si det er noe uvanlig over utnevnelsen. Snow har markert seg som profilert Bush-kritiker i sine år som journalist. Og det er ikke fra et demokratisk ståsted han kritiserer. Snow kommer inn fra høyre, han synes Bush er en softy.

FØRSTEVALGET. Tony Snow måtte gjennom noen legeundersøkelser før det var klart at han sa ja. Han var førstevalget, og han er frisk etter kreft. Sykdommen ligger i familien, moren hans døde av samme type kreft i mageregionen på 70-tallet. Men nå har sønnen fått friskmeldingen, legen forsikrer ham om at jobben ikke vil gi ham kreft, men legger lakonisk til: muligens hjerteproblemer, ifølge Time.

Han blir den tredje pressetalsmannen George Bush ansetter. Snow tar over for Scott McClellan, som 19. april varslet at han ville slutte, etter å ha hatt jobben i tre år.

Bush er i gang en oppussingskampanje, han har skiftet ut nære medarbeidere den siste tida, med Karl Rove som den mest profilerte. Utskiftingene ser ut til å ha vært populære i konservative kretser, og det gleder mange at administrasjonen har innsett behovet for en ny giv. 8. mai begynner Snow i den nye jobben.

Snow kommer fra jobben som nyhetsanker med eget talkshow på Fox. Han har vært kommentator på National Public Radio og en hyppig gjest i The Rush Limbaugh Show, samt syndikert aviskommentator. Han har også erfaring fra Det hvite hus, blant annet med et år som taleskribent for Bush senior bak seg på 90-tallet.

Synes Bush er for soft

EN MANN MED HUMOR og integritet, peker amerikanske kommentatorer på.

Da Irakkrigen var i ferd med å bryte ut uten gamle Europas velsignelse, sa Tony Snow:

- Å gå i krigen uten Frankrike, er som å gå på jakt uten trekkspill.

Ifølge LA Times balanserer han hårfint på grensa, der andre spiller trygt, noe som har gjort ham attraktiv som kommentator, en jobb der man gjerne skal mene noe og provosere. Andre mener han har tråkket langt over grensa.

Som taleskribent i 1991, forsvarte han noe av det David Duke sto for, og det på et tidspunkt da Republikanerne forsøkte å distansere seg fra den tidligere Klanlederen. Snow mente mye av det Duke sto for var gode, konservative idealer, familieverdier og berømmet ham for å uttrykke fornuftig motstand til avhengighet av velferdstiltak.

I 2003 mente Snow rasisme ikke var noe problem lenger.

- Ingen fornuftige personer støtter det lenger, ingen ønsker det. Det blir raskt og heldigvis et stygt minne.

SNOW, med tilnavnet snømannen, er vokst opp i Ohio og har en bachelorgrad i filosofi. Siden studerte han økonomi, og arbeidet et år som lærer i Kenya. Han har jobbet for psykisk syke og utviklingshemmede, og spiller en rekke ulike instrumenter, blant annet i et coverband. Snow er gift og har tre barn, en masse dyr og sterke meninger.

Nettopp det har moret liberale grupper de siste dagene. Nettet er blitt en stående bufeet av Snow man-sitater. Media Matters har laget en liste over foreslåtte spørsmål som pressekorpset kan konfrontere Snow med når han starter i jobben. Det er mye å ta av.

 - Bush har mistet kontrollen over de føderale budsjettene, skrev Snow i spalten sin i mars i år.

I fjor var presidenten for politisk korrekt.

- Bush har for vane å synge fra den politisk korrekte hymnen, mente Snow.

Nettstedet Think progress har laget en oversikt over hva Tony Snow har ment om presidenten, og det er ikke det at han sparer på kruttet. Bush har i Snows spalte blitt omtalt som pinlig, impotent og som en som ikke ser ut til å mene det han sier.

- George W. Bush snakker om et Amerika fullt at snillhet og god vilje. Bush har arvet morens kvikkhet, men har også farens syntaks. Sist uke sjokkerte han et vennlig publikum med å bjeffe ut absurde og upassende ord, som en sjel plaget av Tourettes, har Snow skrevet.

Tilbake i 2000 mente Snow Bush var alt for veik.

- Han er blitt en klassisk «dime-store Democrat.»

POLITISK står han altså lenger til høyre en Bush. For eksempel skriver han om forskjeller mellom etniske grupper:

«Those eager to exploit differences between blacks and whites in America ignore the fact that the differences have all but vanished.»

I forhold til Medicare og utdanningspolitikken er han også kritisk, og han mener presidenten har klart å overbevise de konservative i partiet til å tro han er en av dem.

- Om dette hadde blitt gjort under Bill Clinton ville republikanerne hylt.

Snow er sterkt kritisk til de høye bensinprisene, og mener det kommer av at vi er feige og redde. Han er i mot progressiv skattelegging.

Før han tok jobben skal Snow ha tenkt seg om lenge, ifølge CNN. Nå har han fått forsikringer om at han skal være delaktig i de viktige debattene og at han får et tungtveiende ord med i laget. Det hvite hus håper nyansettelsen vil sørge for at forholdet mellom administrasjonen og media blir bedre. Et av problemene under McClellan var at journalistene mente pressetalsmannen ikke hadde god nok tilgang til de innerste sirklene, og at han derfor ikke var effektiv nok.

HAN SKILLER SEG UT. Snow har bygget karrieren sin på å mene noe om presidentene. Bush sa også da han fortalte om ansettelsen at det dreide seg om en mann som ikke var redd for å si sin egen mening.

- De av deres om har lest hans kommentarer eller hørt på radioprogrammet hans, vet at han av og til har vært uenig med meg. Jeg har spurt ham om disse kommentarene, og han sa: Du skulle hørt hva jeg sa om han andre fyren, sa Bush i forbindelse med utnevnelsen.

Bush la til at han er stolt over å kunne kalle Snow for en venn, og fortalte om alt de hadde gjort sammen opp gjennom åra. Og Snow la til at han takket ja til stillingen fordi han tror på presidenten og at han ønsker å jobbe sammen med pressekorpset i Det hvite hus.

- Presidenten er fyren som driver dette stedet, jeg skal snakke for ham og av og til snakke for meg selv, sier Snow.

Fox konfronterte i går Snow med impotent-uttalelsen. Han sa med et lurt smil:

- Det som virkelig betyr noe er hva administrasjonen har bestemt seg for å gjøre, og det vil jeg uttrykke så best jeg kan. 

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

TIL HØYRE FOR BUSH:</B> Tony Snow er den siste i rekken av Bushadministrasjonens utskiftninger.
BYTTET UT:</B> Karl Rove, som fortsatt er under etterforskning i <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2003/10/08/380485.html">Valerie Plame-saken</A>, får nå en <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/04/19/463938.html>mer tilbaketrukket</A> rolle i Det hvite hus.
PUSSER OPP:</B> Det er klart for revitalisering i Bush-administrasjonen. Joel Kaplan tar over for Rove og oppgaven er å koordinere og utvikle Det hvite hus\' offisielle linje.
TRAKK SEG:</B> Scott McClellan er pressetalsmann fram til Tony Snow tar over i mai. Han har etter mange sin mening ikke fått til jobben helt, men endt opp som adminstrasjonens slaktoffer til mediene.
UTSKIFTING:</B> Joshua Bolten <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/03/28/462139.html">overtar</a> som stabssjef etter Andrew Card.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling