Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Synes ikke medlemskapet er problematisk

Forsvars- og industritoppene i Norsk Anchorite Klubb synes ikke medlemskapet har skapt vanskelige dobbeltroller.

- Nei, jeg har ikke følt det, for jeg har brukt Anchorite så lite, sier administrerende direktør Asgeir Myhre i Teleplan til Magasinet. Myhre ble vervet av en nylig avdød kollega som var veldig aktiv i klubben.

- Jeg var på mitt vervingsmøte og ett møte etterpå, hvor Per Egil Hegge i Aftenposten holdt kåseri. Det må være fire år siden. Jeg har ikke omgang med noen av Anchorite-medlemmene i den settingen at de er medlemmer der, sier Myhre. Han sier at han bare «sporadisk» har møtt tidligere avdelingssjef i Forsvarsdepartementet Jørgen Berggrav, blant annet for å diskutere et prosjekt for norske styrker i internasjonale operasjoner.- Og så brukte vi ham en gang som referanseperson i forbindelse med et eksportframstøt til Midt-Østen, sier Myhre og sikter til besøket fra De forente arabiske emirater i 2005. Han sier at Forsvarsdepartementet ikke er kunde av Teleplan, og at Teleplan så å si alltid handler med Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO).

Teleplan-sjefen sier at han ikke kjenner stabssjefen for FLOs stab, Henning Smidt, og at han heller ikke kan huske at Teleplan har hatt noe med Smidt å gjøre.

Heller ikke kontréadmiral Jørgen Berggrav kan huske at medlemskapet har bragt ham opp i vanskelige dobbeltroller. Han forteller at han jobbet med kampflysaken helt fra han sommeren 2005 ble sjef for Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging. Det siste knappe året før han forlot departementet den 1. november i fjor, ledet han styringsgruppen for kampfly-prosjektet, som skal gi sin vurdering av hvilket fly som er best egnet.

- Har du snakket med Per Høiby om kampflyprosjektet?

- Ikke etter at han sluttet i departementet. Ikke annet enn «hvordan går det med prosjektet?». Jeg har ikke diskutert «butikk» i kampflysaken med ham, sier Berggrav. Han sier at han sist snakket med Per Høiby for et års tid siden, og at han går ut ifra at det var i Norsk Anchorite Klubb.

De to kjenner hverandre fra da de var kolleger i Forsvarsdepartementet. Berggrav synes diskusjonene i klubben er nyttige for å forstå en god del samfunnsaktuelle spørsmål.

- Jeg har hatt ansvaret for utviklingen av Forsvaret, og det er jo et tema som opptar mange som er med i Norsk Anchorite Klubb, sier han.

Berggrav husker besøket fra De forente arabiske emirater i 2005, da Teleplan ville selge araberne et Naval Operation Center.

- Jeg har aldri diskutert business med Asgeir Myhre, sier Jørgen Berggrav.

Administrerende direktør Per Høiby i JKL sier at han ikke har snakket med Jørgen Berggrav om kampflysaken.

- Jeg har ikke diskutert det med Jørgen Berggrav. Jeg kan ikke huske sist jeg så ham der, engang, sier Høiby til Magasinet.

Mercuri Urval-direktør Jon Erling Tenvik husker godt møtet i Norsk Anchorite Klubb den 12. oktober 2000, og brevet han dagen etter skrev til Forsvarsministeren. I brevet skriver han at Forsvaret burde bruke norsk rederinæring mer i forbindelse med Nato-øvelser, kriser eller krig - såkalt Naval Control of Shipping.

- Jeg tror ikke det var på grunn av mitt brev at vi fortsatt driver med det. Det har jeg ikke ambisjoner om å påberope meg. Jeg er veldig glad for at Forsvaret har den kapasiteten som en del av sitt arsenal, men jeg tør ikke spekulere i om brevet hadde noen vesentlig betydning i så måte, sier Tenvik, som er reserveoffiser og engasjert i saken.

Tenvik forteller at han ble rådspurt i kollegiet da Mercuri Urval for to år siden fikk jobben med å finne ny sjef for IKT-avdelingen i FLO, fordi han hadde kompetanse om Forsvaret.

- Men det var ikke jeg som var prosjektansvarlig, sier han.

Tenvik mener at hans posisjon i Norsk Anchorite Klubb ikke har gitt Mercuri Urval noen fordel når det gjelder å få oppdrag for Forsvaret. I 2006 fakturerte Mercuri Urval Forsvaret for 275 000 kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media