Høstgryte: Lammet har godt av å blande seg med andre grønnsaker enn kål. Med eple og selleri i gryta blir det store, rike smaker av seinhøsten. Foto: Mette Randem.
Høstgryte: Lammet har godt av å blande seg med andre grønnsaker enn kål. Med eple og selleri i gryta blir det store, rike smaker av seinhøsten. Foto: Mette Randem.Vis mer

Ta kål på mytene

Det er høst, og alle neser gruer seg.

Hvert år, når høsten har satt seg, begynner jeg å glede meg til fårikål, til de digre, rause smakene, til stemningen rundt bordet, til tradisjonen som blir bekreftet. Samtidig gruer jeg meg. For når jeg får lyst på fårikål, vet jeg at naboens fårikålmiddag heller ikke er langt unna, heller. Duften som siver opp fra annen etasje er en sjelden og uvelkommen påminnelse om hvor nært hverandre man egentlig bor i bygårder.

Det ligger mye varme, tradisjon og ikke minst smak i den klassiske norske lammegryta, som flere ganger er kåret til Norges nasjonalrett. Men er den egentlig spesielt norsk? Og behøver den å være det eneste vi gjør ut av grytekjøttet fra lam, som det jo er så mye av?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn