Du leser nå Dagbladet Pluss

Taler til tunga

Ekte pinsevenner griller maten sin.

En smak av ild:Pinsa betyr en ekstra fridag, det gir det lille ekstra vi trenger til å blant annet finne fram grillen.
En smak av ild:Pinsa betyr en ekstra fridag, det gir det lille ekstra vi trenger til å blant annet finne fram grillen.Vis mer

Norge går til pinsen med all vår nøye opparbeidede religiøse ambivalens. På den ene siden er pinsen en naturlig høytid i et land med egen statskirke, ledet av Kongen, der 80 prosent er medlemmer. På den annen side er det ikke sikkert det blir plass til så mye religiøs refleksjon, all den tid gruppen som faktisk tror på Gud minker, og mindre enn 10 prosent går jevnlig i kirken. Enda færre vet hva pinsen er for noe.

Kyniske akademikere forklarer religion med en slags nyttemodell. At folk er religiøse fordi det er noe de tjener på. Det bekrefter deres plass i fellesskapet, gir status og penger, og det anses som en nyttig forsikring, i tilfelle det skulle vise seg å være et liv etter dette. Men det er usikkert om dette er en bra forklaring, i hvert fall ikke i Norge, hvor det å være personlig kristen er noe som dramatisk minsker sjansen for å bli invitert på fest, og andelen som tror på himmel og helvete er på respektive 30 og 15 prosent. (Vi må sette vår lit til at det ikke er mange som tror på det siste uten å også ha et visst håp om det første.)

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.