- Telefonen har sluttet å ringe

Dårlige tider for eiendomsmeglerne i Reykjavik.

REYKJAVIK (Dagbladet.no): Skiltet som forteller at «her er det visning», er limt på inngangsdøra.

Det 200 kvadratmeter store huset er striglet og rengjort, meglerne har press i klærne og nystrøket hår. Barnerommene har aldri vært så ryddige.


Vi er på visning i en enebolig utenfor Reykjavik, og det eneste som vitner om finanskrise er poplåta som strømmer fra radioen på kjøkkenbenken:

«Why do all good things come to an end...»

- FOR ETT ÅR SIDEN
ville et hus som dette blitt solgt i løpet av én dag, forteller megler Thorsteinn Gislason.

- Nå går det tregere. Men det er fortsatt noen som vil kjøpe bolig. De som har penger vil heller sette pengene i et hus eller en leilighet de kan leie ut og få inntekter fra - de stoler ikke på bankene, sier han.

Det nyoppussede huset ligger i det lille, populære strøket Kópavogur.

Det er priset til 79 millioner islandske kroner, et sted mellom 3 og 5 millioner alt etter hvilken kurs man regner med at den høyst ustabile islandske krona har i øyeblikket.

- Vi har fått inn et bud allerede, på telefon, forsikrer megleren.

- Telefonen har sluttet å ringe


Men ingen av de tre parene som er innom på visningen legger inn bud på direkten.

- Vi må ha noe større nå som ungene begynner å vokse til, men vet ikke hvor mye vi har råd til å bruke, forteller Björk Norddahl og Bragi Hilmarsson som er innom for å se på huset.


DET ER NEMLIG IKKE
så lett å ta opp lån når bankvesenet ligger nede for telling og ingen vet hvordan framtida ser ut for den islandske økonomien.

- De eneste mulighetene man har per i dag, er å ta opp lån fra myndighetenes boligkasse, forteller eiendomsmegler Bragi Valgeirsson i Remax på kontoret i Reykjavik.

- Men der kan man bare låne opp til 20 millioner islandske kroner, noe som tilsvarer en mindre leilighet.

En annen mulighet er å ta opp lån gjennom pensjonskassene mange islendinger er medlem av.

Når Dagbladet.no besøker meglerkontorene, er det stille i lokalene.


- Før ringte telefonene i ett sett, men nå skjer det lite her, sier megleren og viser til en bunke prospekter på skrivebordspulten.

- Finanskrisen har gjort det vanskelig for oss i meglerbransjen. Prisene går ned, men det er vanskelig å selge boliger. Ingen tør å ta opp lån slik situasjonen er nå. Og byggingen av nye boliger har stoppet helt opp.

Ifølge Bragi Valgeirsson har markedet gradvis gått nedover det siste halve året.

- Og de siste to ukene har det vært totalt dødt, sier han.

- Mange sitter fast i lånene sine og kan ikke ta sjansen på å sitte der med to boliger og to lån.

I HUSET I KÓPAVOGUR er meglerne fornøyd med oppmøtet på visningen til tross for at ingen la inn konkrete bud.

- Tre par er bra, siden visningen bare varte en halvtime og situasjonen i boligmarkedet er som den er, mener Thorsteinn Gislason.

- Og har man mulighet til å kjøpe, kan man få en god pris akkurat nå. Det gjelder også utlendinger som vil kjøpe bolig her. Vi har faktisk fått en telefon fra en norsk oljearbeider som er på utkikk etter et hus i Reykjavik. Forhåpentligvis benytter noen sjansen i markedet, sier megleren og smiler tappert.

Kollega Bragi Valgeirsson forteller at mange på Island brant seg på å ta opp lån i utenlandsk valuta som euro og japanske yen.

- Nå som vår egen krone stuper, er disse lånene doblet og avdragene har økt. Flere banker anbefalte denne metoden, og dette var særlig populært blant de som skulle bygge nye hus, sier han.

Ifølge en oversikt banken Glitnir la ut i september ble 14 prosent av lånene på Island i 2008 tatt opp i utenlandsk valuta. Til sammen utgjorde slike lån over 10 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Og mye tyder på at få islendinger så denne smellen komme: Antallet slike lån ble doblet i år målt mot 2007.

Styringsrenta på Island er til tross for et kraftig kutt på 3,5 prosentpoeng forrige uke fremdeles så høy som 12 prosent.

DE ISLANDSKE BANKENE ga mer enn gjerne innbyggerne boliglån med 40 års løpetid og 100 prosent sikkerhet i boligen - noe den statlige husbanken ikke kunne matche.

Tidlig i 2006 var under 30 prosent av alle lån finansiert med hjelp fra egenkapital. Islendingene lånte til langt over pipa. Lånene utgjorde på et tidspunkt 213 prosent av innbyggernes tilgjengelige inntekter, ifølge The Economist.

Den islandske krona ble svekket målt mot utenlandsk valuta, og islendingene har opplevd høy inflasjon i flere år.

Nå krysser Bragi Valgeirsson fingrene. 

Eiendomsmegleren håper telefonene snart begynner å gløde igjen:

- I mellomtiden får vi bare gi hverandre noen talglys til jul og prøve å få tilbake litt av gleden. Så må vi prøve å holde ut de neste månedene og se hva som skjer etter det.

Denne saken er laget av Magasinets nettredakjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på epost.

TREIGT MARKED: For ett år siden ville et hus som dette i Kópavogur blitt solgt på én dag. Nå går det tregere, forteller megler Thorsteinn Gislason.
MÅ HA NOE STØRRE: - Men vi vet ikke helt hvor mye vi har råd til å bruke på bolig i dagens usikre økonomiske situasjon, forklarer Björk og Bragi på visning.
- FÅR GI BORT TALGLYS TIL JUL: - Vi må prøve å overleve de neste månedene og se hva som skjer etter det, sier en noe resignert eiendomsmegler Bragi Valgeirsson i Reykjavik.