Tenk at det virkelig nyttet

For 20 år siden sang denne gjengen inn seks millioner kroner til fattige barn i Afrika. Husker de noe fra den gang de var «Sammen for livet»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAG 12. MAI 1985 møtter hele den norske artisteliten opp i Rainbow Studio i Oslo. På inngangsdøra til studioet var det hengt opp en stor lapp med beskjeden: «Legg igjen egoet ved døra!» På 12 timer ble det spilt inn singel og video til «Sammen for livet».

Åge Aleksandersen skrev melodien og Halvdan Sivertsen teksten. Anita Hegerland stilte i rød skinnbukse, Lillian Askeland med rød tversoversløyfe, og 69 unisone stemmer sang med på refrenget og «tenk at det kan nytte med en sang.» Seinere ble det gitt ut plate, som ble en bestselger, og i august samme år trakk konserten «Rock on the Dock» 13 000 tilskuere på Aker Brygge. Det hviskes nå om en ny, norsk versjon av «Sammen for livet». Er det en god idé? Og hva husker artistene fra innspillingen?

-  HALLO!

Ingrid Bjørnov er uforskammet opplagt i telefonen. Godt husker hun også, mye mer enn mange andre, skal det vise seg.

-  Jeg husker at «Sammen for livet» var stort og viktig. Man følte seg litt utvalgt når man fikk lov å være med. Det var pussig det med hvem som fikk synge solo. Det var nok en rangordning.

-  Du var en av de utvalgte?

-  Ja, Benedicte og jeg ble oppgradert i siste liten. Hvordan det ble bestemt, kom meg aldri for øret. Men vi sang altså «verden er en verden som er vår» på slutten av andre vers. Jeg vil si at det utvilsomt var et av sangens store høydepunkt.

-  Husker du antrekket ditt?

-  Ja, er du gal! Det var hjemmesydd kongeblå dressjakke, fire hull i det ene øret, Cyndi Lauper-hår med krepptang og seinskader etter hjemmebleking.

-  Nyttet det med en sang og et kor?

-  Vi samlet inn penger, men jeg vet ikke hvor mye.

-  Er det andre artisters solostrofer du husker godt?

-  Alexandra Sandøys «tenk at djet kan nyyyte» glemmer man ikke. Og så er det jo klart at Bjøro Håland gjorde et uutslettelig inntrykk med «tv-bilder kommer langveisfra».

Enkelte stemmer er ikke til å ta feil av. Bjøro Håland har en sånn stemme. Husker han strofen han sang?

-  Jaa, la meg se ... TV-bilder kommer ... var det «langt ifra», eller «langveisfra»?

-  Hva husker du best?

-  At alt var veldig positivt. Bak kulissene pratet vi om at dette var et fantastisk verdifullt øyeblikk. Vi var så mange som bare leste om hverandre, men aldri møttes. Det var vanvittig gøy å synge sammen.

-  Men ikke alle fikk synge solo?

-  Nei, det var kanskje ikke det. Jeg hadde jo noen vanvittige år på den tida, og hadde nettopp fått platinaplate for å ha solgt over hundre tusen plater.

-  Du er vel den eneste som har holdt samme stil?

-  Jeg har blitt noen år eldre, men har en enkel kledning. Det er bare å sette på seg hatten og så er alt som det skal være. Jeg husker veldig godt at jeg sto ved siden av Anne Grete Preus. På den tida var ho veldig, ja, hva kaller du det? Sånn punkeaktig? Det tykte jeg var veldig artig.

-  Du har bare gode minner, du?

-  Ja, vanvittig gode minner. Jeg har mange bilder.

-  I fotoalbum?

-  Nei, i min lille hjerne.

-  Er det andre artisters soloparti du husker godt?

-  Ja ... hun som hadde en sånn hes stemme ...

-  Alex?

-  Alex var det vel, ja. Og så husker jeg Åge godt.

ÅGE ALEKSANDERSEN er ikke like snakkesalig. Etter noen telefoner og mail kommer denne beskjeden fra Åge Aleksandersens management: «Åge mente at han ikke hadde noen spesielle kommentarer til dette. Utenom at han leverte sangen var han lite involvert.»

Ikke langt unna Åge sto en av 80-tallets mest omtalte norske artister.

-  Hallo!

-  Er det Anita Skorgan?

-  Det er meg.

-  Jeg skal skrive en sak om «Sammen for livet» ...

Det høres ut som noen humrer.

-  Husker du hvilken solostrofe du sang?

-  Eh ...nei. Men jeg husker jeg var der, altså. Jeg sto og skrek i rosa collegegenser. Relativt pinlig. Men det er noe jeg vil si i denne forbindelse.

-  Vær så god.

-  Det har vært forsøkt å kritisere aksjonen som var den gang. Personer i Etiopia sier det ikke gagnet landet på sikt, og det er et lettvint argument å kaste seg over. Jeg ble sendt ned til Etiopia for å se med egne øyne hvordan pengene ble brukt. Jeg reiste langt inn i bushen der ingen hvite kvinner har beveget seg før. Og gud hjelpe meg; der var det behov for mat. Det er helt bombesikkert at pengene kom fram, og ikke forsvant i korrupsjon og dritt. Artistene kan ikke klandres for at media ikke var interessert i å følge opp.

-  Hva husker du best fra innspillingen?

-  At det var vanskelig å få det til å låte reint. Det var også tendenser til konkurranse mellom artister, og man ble konfrontert med alle disse egorelaterte utslagene. Det er ikke så lett, vet du.

NY TELEFON. Nummeret hører til i Halden og Ole Evenrud. For tida er produsenten hjemmeværende pappa, og klar for ny runde som dommer i Idol. I 1985 var han bedre kjent som Ole I\'Dole.

-  Husker du innspillingen av «Sammen for livet»?

-  Nja, det er ganske vagt.

-  Husker du solostrofen din?

-  Ja. Jeg sang «Med bønn om hjelp». Jeg sto mellom Bjøro Håland og Anne Grete Preus.

-  Du hadde en litt annen stil i 1985?

-  Ja, det kan du trygt si. Jeg hadde en blomstrete skjorte. Og myyye hår.

-  Anita Skorgan minnes at det var problemer med å få det til å låte reint?

-  Å, ja? Men du vet; det der var ikke jeg så opptatt av. Det var mer viktig å se bra ut på håret.

-  Hva synes du om låta i dag?

-  Jeg har ikke hørt den på år og dag. Det er litt sånn gospelkor, og ikke den beste låta jeg har hørt i mitt liv. Men den gjorde nytten sin.

-  Er det en strofe du husker godt fra de andre?

-  Det var veldig morsomt at så mange skulle gjøre så mye ut av de tre-fire ordene de fikk synge, at du nesten ikke kjente igjen melodien. Det er jo klart jeg husker Alexs strofe «tjenk at deet kan nyyyte».

DET VAR EN rogalending som gjorde mye ut av lite. Kanskje du husker han.

-  Frode, vær så god!

Det er tidlig på dagen i Sandnes. Det er Frode «Froddi» Rønli som tar telefon, han energiske vokalisten i Stavangerensemblet med rasp i stemmen. Det viser seg også at det er rusk i husken.

-  Husker du mye fra «Sammen for livet»?

-  Nja, ikke så mye.

-  Hva sang du?

-  Sang jeg ikke på refrenget?

-  Jo, og så litt alene oppå refrenget. Men hva husker du best fra innspillingen?

-  Nei, vi sto nå i et studio en eller annen plass i Oslo. Hva er dette egentlig for noe?

-  En mimresak om «Sammen for livet».

-  Åhhh. Mimresak. Nei, du, jeg husker veldig lite.

ENDELIG OPPNÅS KONTAKT med Los Angeles og Alexandra Naumik Sandøy. Den polsk-norske artisten Alex bor i USA med musiker og samboer Atle Bakken. Hun svarer på mail.

-  Hva husker du best fra innspillingen?

-  At Norge hadde så mange gode artister.

-  Mange husker solostrofa di?

-  Det er bedre å bli husket på grunn av en strofe enn å bli glemt. Jeg var dessuten den første representanten for den store gruppa fra hele verden som i dag er blitt norske statsborgere.

-  Hvilken stil hadde du i 1985?

-  Jeg hadde Levi\'s jeans og jakke. Classic nevergoes out of style, så jeg gremmes ikke.

-  Hvor mye godt gjorde prosjektet for Afrika?

-  I tillegg til det økonomiske, åpnet dette øynene og fokus for Afrikas mange problemer. 20 år etter «Sammen for livet» er det fortsatt sult i Afrika. Aids. Mangel på legemidler, utdanning, ettervirkninger av krig og etnisk rensing. Hvis land i den rike delen av verden ikke reagerer, blir dette et avlingssted for terrorister, diktatorer, manipulatorer og opportunister.

-  I England er Band Aid gjenoppstått 20 år etter «Do They Know It\'s Christmas». Ville du vært med på en ny innspilling av «Sammen for livet»?

-  Det å gi til dem som trenger det er alltid en god ting. Jeg stiller alltid opp på en god hjelpeaksjon.

-  Om du måtte velge noen andre; hvem skulle da synge ditt parti?

-  En internasjonal norsk statsborger. Kanskje en norsk artist fra Afrika?

1. rad: Anne Grete Preus, Bjøro Håland, Alex, Casino Steel, Frode Rønli, Bente Lill Viste (Lily & The Gigolos), Randi Hansen, Turid Pedersen, Bjørn Eidsvåg, Lynni Treekrem, Kari Gjærum, Håkon Iversen, Hege Schøyen, Per Øystein Sørensen (Fra Lippo Lippi), Torstein Flakne (Stage Dolls), Ina Tangerud. 2. rad: Trond Ingebretsen, Jan Dahlen, Benedicte Adrian, Rolf Vingsternes (Blind Date), Ingrid Bjørnov, Helge Gaarder, Lillian Askeland, Ole I\'Dole, Wenche Myhre, Jan Eggum, Marit Mathisen, Trond Gran lund, Amung Enger, Terje Storli (Stage Dolls). 3. rad: Jonas Fjeld, Anita Hegerland, Espen Beranek Holm, Mai-Britt Andersen, Karin Krog, Halvdan Sivertsen, Gudny Aspaas, Hanne Krogh, Svein Hovland (Blind Date), Anita Skorgan, Freddy Dahl, Susanne Fuhr, Banana Airlines. 4. rad: Olav Stedje, Finn Kalvik, Lasse Hafreager (Samban det), Frank Aleksandersen, Ole Hedemann (Ung Pike Forsvunnet), Lage Fosheim, Anne Danielsen (Ung Pike Forsvunnet), Marius Müller, Claudia Scott, Gry Jannicke Jarlum, Eivind Rølles, Eldar Vågan, Ketil Stokkan, Pete Knudsen, Sidsel Endresen, Viggo Sandvik, Bo, Åge Aleksandersen, Inger Lise Rypdal, Tove Karoline Knutsen, Erlend Anthonsen (Stage Dolls), Banana Airlines. Ikke til stede da det historiske bildet ble tatt: Jahn Teigen, Elisabeth Andreasson, Terje Tysland og Kine Hellebust.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer