Teppedronninga

Teppearvingen Celine Maktabi-Borg (30) har tatovert inn navnet til dem hun er glad i. På kroppen hennes finnes både Lucas, Emanuel, Morten og Marius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette skulle være et intervju med den nye teppedronninga. Alene. Men inn i butikken kommer den abdiserte teppekongen Mahmoud Maktabi (67) med grått hår i hestehale, dressjakke, langt skjerf, hvit skjorte utenpå buksa, gullring og gullklokke. Han setter seg ved siden av henne og tenner en røyk. Og der blir han sittende.

Aktuell: Teppefamilien Maktabis nye sjef.


Familie:
Gift med Morten Borg (kronprinsesse Mette-Marits ekskjæreste). Sammen har de sønnen Lucas (3). Stemor til Marius (11), og fra tidligere har hun sønnen Emanuel (8).


Bor:
I en leilighet på Skillebekk i Oslo.


Kjører:
- Jeg har ikke sertifikat. Jeg går.


Favorittdings:
- Er barna en dings? Jeg tror ikke jeg har noen favorittdings. Kanskje tatoveringene mine? Jeg er veldig glad i dem.


Siste kulturopplevelse:
- Jeg red på kameler i Egypt rett over påske.

- Nå er du min sjef. Jeg må jo høre hva sjef sier, sier han til datteren Celine Maktabi-Borg (30). Hun sitter der i den hvite sjeselongen med lange, svarte skinnstøvletter, langt lilla skjerf og et diamanthjerte hun har fått av faren i halsgropa. Hun har vært modell, og er nå gift med Morten Borg, som har sønnen Marius (11) sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Nå er Celine fersk sjef for teppefamilien Maktabi. Og har allerede rukket å advare mot svindlere som prøver å misbruke Maktabi-navnet for å selge tepper.

- Siden faren din alltid har vært teppekonge, går jeg ut fra at vi kan kalle deg teppedronning?

- Herregud, jeg er yngre enn ham! Ja, enn kongen, altså. Jeg blir så innmari gammel når noen sier dronning til meg. Jeg er ikke femti år og sitter hjemme, vet du.

Mahmoud stumper røyken i askebegeret.

- Du vet, Celine vokste opp i butikken. Bygget en liten basar av puter og solgte småting. Og jeg hadde hele skoleklassen hennes i butikken. De hoppet fra teppebunke til teppebunke.

Mahmoud ler. Klukker som ei vannpipe.

- Da hun var 14 år solgte hun sitt første dyre teppe. En kunde hadde vært i butikken i ti minutter. Da kom Celine bort til meg i kassa og sa: «Nå skal han betale». Og så bladde han opp 35 000 kroner for et teppe. Jeg ble sjokkert. Du vet - it’s a gift from God! Du har det inni deg, og hvis du har det, da kan du selge alt.

<strong><b>Teppehandleren:</strong></b> - Jeg føler meg hjemme i Midtøsten, det er der røttene mine er, sier Celine Maktabi-Borg. I 1926 åpnet hennes  tippoldefar sin første teppebutikk i Beirut. Nå er hun femte generasjon Maktabi som blir teppehandler, i Oslo.
Teppehandleren: - Jeg føler meg hjemme i Midtøsten, det er der røttene mine er, sier Celine Maktabi-Borg. I 1926 åpnet hennes tippoldefar sin første teppebutikk i Beirut. Nå er hun femte generasjon Maktabi som blir teppehandler, i Oslo. Vis mer

Så blir Mahmoud stille. For en stund.

- Jeg ville at den nye butikken skulle være som en basar. Jeg er et rotehue og blander mye forskjellig, sier Celine. Rundt henne bugner butikken over av mørke trekommoder fra India, flagrende klær, vaser med blåmalte blomster, trefigurer fra Afrika, stuebord fra Kashmir, skap av kamelbein og sofaer fra Egypt. På vinduet står det «Celine Maktabi. Ekte persiske og orientalske tepper i 5 generasjoner».

På begynnelsen av 1900-tallet forlot Celines tippoldefar Persias tidligere hovedstad Esfahan, en eldgammel by kjent for teppeproduksjon. I 1926 åpnet han teppebutikk i Beirut i Libanon. Hans seks sønner og tre døtre spredte seg utover i den store verden. Og der ute, der åpnet de nye teppebutikker. Søndag 10. februar 1960 landet en av sønnene på Fornebu. 20 år gamle Mahmoud Maktabi hadde 35 kroner i lomma, og fire år seinere åpnet han sin første teppebutikk i Norge. Nå finnes det visstnok 173 butikker over hele verden.

Forretningsmannen og kvinnebedåreren Mahmoud Maktabi, med selverklært «gudegitt karisma», giftet seg fem ganger og fikk seks barn. Med sin fjerde kone fikk han sin yngste datter Celine, som nå tar over teppebedriften han bygde opp.

- Jeg er 67 år. Jeg må bremse, sier Mahmoud.

- Det er flere og flere jenter som tar over. Jeg har flere kusiner som har tatt over butikken. Nå er det ikke bare fedre og sønner lenger, sier Celine.

- Hvordan har det vært å vokse opp med en teppekonge som far?

- Vel. Det har ikke vært en A4-hverdag. Det er veldig rart å ha en far som alltid kommer seinere hjem fra byen enn meg. Og at det var han som danset på bordet, ikke jeg.

Teppedronninga

MB. Hun har tatovert det på innsida av håndleddet. Morten Borg.

- Jeg hadde jo sett ham mange ganger på byen.

Det var i 2003.

- Og en kveld så jeg ham på et av showene til Anne-Kat. Hærland. Jeg dro hjem, ringte opplysningen og fikk nummeret hans. Så sendte jeg en tekstmelding på natta der jeg skrev noe sånt som: «Hei du. Har du lyst til å ta en kaffe? Hilsen hun med det lange, mørke håret». Det ville han.

Og 4. september 2004 sto det i norske aviser: «Marius’ pappa giftet seg med datteren til teppekonge».

Og den store arabiske avisa Asharq al-Awsat skrev: «Libanesisk spire gror i det norske kongehuset».

- Alle har ei fortid, på godt og vondt. Jeg hadde jo også et barn fra før jeg traff Morten.

Da hun fødte Lucas for tre år siden, tatoverte hun Lucas, Emanuel og Marius rundt sin høyre ankel. Med svart løkkeskrift.

- Hvis folk spør meg, så sier jeg at jeg har tre sønner. Jeg gjør ikke forskjell på dem. Jeg betegner meg selv som Marius’ andre mor. For meg er han akkurat som alle andre barn, og jeg behandler ham på samme måte som de to andre guttene mine. Vi går ut og bowler, vi har putekrig i senga alle sammen, og vi står på skateboard.

Hun folder hendene rundt kneet og ler.

- Jeg er trebarnsmor, og da er det gøy å bli fjorten år igjen. Jeg tar på meg hettegenser og Converse-sko, og så går jeg ut. Og det er så kult å bære på skateboardet.

- Marius synes ikke det er en liten nedtur da, å komme fra Skaugum og hjem til leiligheten deres?

- Nei, det tror jeg ikke. Han er heldig, han har to gode hjem med mye kjærlighet. Jeg er gift med faren hans. Så enkelt er det.

Maktabis nye butikk i Kirkegata i Oslo er delt i to avdelinger. I den ene delen møbler. I lokalet ved siden av ligger tepper i store bunker. Over 10 000 tepper, visstnok, fra 200 kroner til 850 000. Et av dem består av 3,6 millioner knuter. Hver eneste knyttet for hånd.

- Det er helt gærent. Jeg liker det. Det tar mange år å lage et teppe. Det krever tårer og slit.

- Du står på en investering. Tepper er som kunst. Kunst på gulvet. Et hjem uten tepper, er helt kaldt, sier Mahmoud.

Hjemme har Celine tepper på gulvet, på veggene og på bordet. For ikke å glemme på sengen.

- Det eneste stedet jeg ikke har teppe, er på badet. Der har jeg til gjengjeld teppe på kommoden. Jeg har vokst opp med tepper rundt meg.

- Det må ha vært et mykt liv?

- Det gjorde aldri vondt å falle, nei.

Nå reiser teppekongen seg fra stolen, blåser ut røyk og går urolig rundt på det persiske teppet.

- Jeg skal fortelle morsom historie nå.

Han lener seg over bordet og forteller gebrokkent.

- Jeg sto i butikken, så kom en narkoman inn. Han løftet på et teppe og vrælte «ouuæh, ouuæh» med hendene over hodet. Og jeg sa til ham, du kan ikke kjøpe tepper med solbriller. Jeg ville kaste ham ut. Da kom en mann bort til meg: «Mr. Maktabi behave! Mr. Maktabi behave!» Og jeg sa: «What the fuck have I done? It’s not me, it’s that motherfucker!».

Og så pekte han på mannen med solbrillene. Det var Keith Richards.

Og utenfor døra sto seks limousiner.

Og inni der satt resten av The Rolling Stones.

Maktabi ler.

- De kjøpte fem tepper. Hyggelige fyrer.

Celine vrir seg ivrig i sjeselongen.

- Jeg kom inn i butikken mens de sto her.

- Og jeg ble helt 14 år. ■

TEPPEKJÆRLIGHET: - At man skal selge med kjærlighet. Det er det viktigste jeg har lært av faren min. Og jeg elsker jobben min, sier Celine Maktabi-Borg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer