Terr- ific!

Terra byr på stilig interiør, god mat og stort vinutvalg. Bakom suser Middelhavet, men prisene er norske.

-  HER VAR DET stilfullt. Jordfarget rustikk og moderne minimalistisk i skjønn forening, sa Robinson og lot blikket sveipe over Terras luftige lokaler. Ettermiddagen var ennå bare i tilløpet, sola badet fortsatt Stortinget et steinkast unna, og baren og de aller fleste bordene ventet på gjester med sans for det middelhavske på både vegger, vin- og spisekart.

-  Rolig innredning. Nøktern, men ikke kjedelig, prøvde den framskredent interiørukyndige Fredag. Robinson holdt smilet tilbake og vendte oppmerksomheten mot menyen: -  Hva med Frisk Vårsalat med Sprø Panchetta (kr 115) til meg og Spanskinspirert Tapas (kr 155) til deg? Så kan vi dele?

Fredag hadde ingen innsigelser. Rett nok sto både Sotet Tunfisk (kr 89) og Grillede Kamskjell (138) på menyen som to av flere fristende alternativer, men tapasbeskrivelsen «blanding av spanske krydderpølser, kapersbær, god skinke, marinerte oliven, litt salat» seiret.

-  Spesielt er jeg fascinert av presiseringen «god skinke», mumlet Fredag:

-  Selv om «ikke spesielt god skinke» eller «vond skinke» ville vært enda mer oppsiktsvekkende varedeklarasjoner. For øvrig har de som satte opp denne menyen, et noe uortodokst forhold til bruk av store bokstaver, men dem og Språkrådet om det.

VARMT, LYST OG duftende landbrød fra en stor kurv og en skål grønn pesto landet raskt på bordet.

-  Ferskt brød og vin er enda bedre enn ferskt brød uten vin, mente Fredag og ba om et glass hvitvin. Det materialiserte seg raskt i form av en lett, syrligfrisk og middels smaksrik ungdom fra Puglia, Salento Bianco 2004, til 62 kroner glasset og 310 kroner flaska. (En rask nettsjekk viste at den finnes på polet til 90 kroner flaska.)

-  Ganske imponerende vinkart her. 34 franske og 45 italienske rødviner lar seg høre. Hvitvinsutvalget er litt knappere, men du skal være kraftig kresen for ikke å finne noe som passer, mente Robinson.

 Oase:  Terra er en middelhavsinspirert restaurant i lokalene der Narvesen en gang hadde sitt hovedutsalg i Oslo, et lite steinkast fra Stortinget.
Oase: Terra er en middelhavsinspirert restaurant i lokalene der Narvesen en gang hadde sitt hovedutsalg i Oslo, et lite steinkast fra Stortinget. Vis mer

-  Jeg finner ingen halvflasker, parerte Fredag, og fortsatte:

-  Men seks hvite og fire røde på glass hjelper. Og synes du det er ok å spandere 600 kroner på trekvart liter vin, har du mye å velge blant.

SKINKA HOLDT det menyen lovet.

-  Parma, og den mørkere ved siden av er en spansk som jeg ikke husker navnet på, men som ikke er serrano, forklarte servitøren. Fredag sa seg uansett tilfreds med den milde, runde smaken, og da Robinson hadde konstatert at salaten besto sprøhetstesten, ble forrettene fortært i en god atmosfære av innfridd forventning. Den ble ikke dårligere da Robinson fikk sin hovedrett, Krydderbakt Torsk med Potet & Olivenstappe (kr 225), og straks konstaterte at fisken var fast og kritthvit i kjøttet.

-  Den flaker seg fint også, kom det med stille jubel i røsten:

-  Hvis stappa hadde vært litt saltere og noen grader varmere, ville vi faktisk ha nærmet oss det perfekte. Hva med din mat?

-  Jo takk, svarte Fredag, dypt inn i en Grillet Indrefilet (kr 259) med Kremet Scorzonne og en mørk, sterk saus. -  Dette er det møreste kjøttet jeg har spist på lenge. Faktisk tviler jeg på om dette dyret noensinne har rautet på norsk.

-  Rødvinen da? spurte Robinson, som holdt seg til den hvite mens Fredag hadde svitsjet til et glass Mas Collet (kr 77), en spansk 2001-vin smaksbeskrevet som «krydder og modne mørke bær».

-  Jeg mener å ane eik også. Uansett er dette en vin med nok smak til å klare seg fint i konkurransen med den kraftige maten, sa Fredag og skrapte i seg siste sauserest før den obligatoriske replikken: -  Og nå: Dessert!

DET MÅTTE BLI sjokolade. Robinson erklærte seg mett og avrundet med å akseptere en fiks liten Litt søtt til Kaffe\'n - Hjemmelaget konfekt -anbefaling (kr 39) sammen med en espresso, Fredag satset tyngre og løste billett til Terras Sjokoladedrøm (kr 98), et triptykon av mousse, fondant og terrine sammen med en skål mangopuré.

-  Spennet i sjokoladesmak kunne vel vært litt større, men ellers var drømmen behagelig nok, som i og for seg hele måltidet har vært det, lød dommen da det søte var spist. Robinson nikket samtykkende:

-  God mat, fint lokale, trivelig betjening, ikke stort å sette fingeren på, lød konklusjonen, før de to betalte seg ut i den nyoppussede Stortingsgata.

-  1300 kroner er ikke akkurat middag på sparebluss. På den annen side er det ingen kunst å gjøre det dyrere og dårligere, så jeg klager ikke, sa Fredag.

-  Og sausen, den skal jeg huske.