Thai på veikronivå

Sommerlate dager kan godt krydres med thaimat, men Siam Oriental var tamt. Dessverre.

GODE MINNER fra en varm og døsig sommerdag inspirerte Robinson til å ta med seg Fredag på sykkeltur. De to tråkket i retning Waldemar Thranes gate, like nedenfor St. Hanshaugen midt i Oslo. Her fant Robinson fram til en som hadde gjort inntrykk for noen år siden, den lille thairestauranten Siam Oriental.

- La oss sitte ute ved et av fortausbordene, insisterte Fredag da et av de fire utebordene var ledig. De to kikket seg rundt og observerte opptil flere bord der kelneren tydelig kjente gjestene.

- Hyggelig med små bydelsrestauranter som blir stamsteder, påpekte Robinson og bestilte det thailandske ølet Singh (kr 49) for å gi strupen velvære etter den asfaltstøvete sykkelturen.

- Dette smakte som vanlig riktig så godt, thaiene kan kunsten det er å brygge smakfull pilsner, berømmet Fredag. Sola hang svalt og lavt over byen.

BEGGE ØNSKET å starte thaikvelden med suppe, ettersom thaiene er riktig gode på nettopp sterke og klare supper. Fredag satset på ei nudelsuppe med scampi, mens Robinson bestilte suppe med svinekjøtt. Begge til en svært overkommelig pris (kr 79).

- Hva er dette? undret Fredag. Det er helt i orden at maten er enkel, men dette er jo rett og slett en pakke som likner mistenkelig på Mr. Lee-nudler i ei skål med tynn og altfor salt kraft, litt sammenrasket grønt og noen få nesten rå scampi. Det holder ikke.

Robinson var like lite imponert, og maktet ikke å avslutte sin suppe.

- Her har kokken kokt suppe på en pappspiker, og svinene er sendt på skogen. Dette er en hån mot rett i koppen, faktisk, mente Robinson.

DEN HYGGELIGE servitøren skal ikke lastes. Hun var stadig borte ved bordet med et smil og sjekket om glassene var fylte - og hun spurte om maten smakte. Hva sier man til et smil når den første matretten er så elendig?

- Vel.

- Fint med en vennlige kelner, og jeg tror hovedrettene vil gjøre at vi sykler fra Siam mette, fornøyde og med ønske om å komme tilbake, sa Fredag.

Robinson ville ikke ødelegge optimismen og bestilte ei flaske Chablis fra det lille vinkartet.

- En fransk fredsmekler før hovedretten gjør seg alltid, sa Robinson som valgte å prøve ut en klassisk og helt vanlig asiarett, det vil si kylling, grønnsaker og cashewnøtter.

- En rett det ikke er mulig å feile på, var Robinson overbevist om.

Fredag holdt seg til havet og ga scampiene nok en sjanse. Kelneren ordnet vinkjøling ved bordet, en syklist i trang trikot raste forbi og noen fotballgutter trikset i gata.

DEILIG Å SITTE ute på denne måten, som å være på reise, ytret Fredag fornøyd. Robinson nikket og skålte. Det ble liten venting på hovedrettene. Det passet bra. Maten kom fort og, dessverre, den ble fort glemt.

- Kokken må ha en utrolig dårlig kveld, sa Robinson etter å ha smakt på kyllingretten.

- Cashewnøttene er litt seige, og de smaker en anelse trått, nei og nei. Og krydderbeholdningen er salt, intet annet.

Fredag ville ikke høre på pessimisten, og antydet at scampiretten måtte ha et visst anslag.

- Men, nei. Hadde de enda fått noen sekunder mer i woken, og hvor i all verden er smaken av fjerne himmelstrøk og eksotisk krydderblanding? undret en skuffet Fredag.

ROBINSON SKJENKET mer vin. Grønnsakene ble spist opp, noen av scampiene og litt av kyllingen.

- Ikke for å være matlei, men dette minner om ei veikro. Kanskje Siam burde kalles Thai the way etter dette, foreslo Robinson. Fredag ba om regninga. Kelneren fikk sitt tips, og neste gang, Siam, viser dere at vår one night stand ikke betydde noe.

THAI BAK HAUGEN: Like nedenfor St. Hanshaugen i Oslo holder Siam Oriental til. Thaiglade Robinson og Fredag måtte dessverre gå skuffet derfra.