«Thorni pulte. Helgi skrev.»

Vikingene tagga de også. Den gang i runer. I dette gravkammeret finnes noen av de groveste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR EN ISKALD natt på Orknøyene da en gjeng nordfra ledet av jarl Harald gikk over øyene ved juletider 1153.

Vinterstormen tvang de hardbarkede mennene til å søke ly. Orknøyingenes saga forteller at de dumpet ned i et hull i bakken og fant ly i et gravkammer. 

I haugen som i dag kalles Maes Howe, i sagaen var navnet Orkhaug, holdt vikingene fest i flere dager. Og de brukte tida til å risse runer i de gamle steinveggene. 

I dag, 855 år etter vikingbesøket, kan du krype inn den 11 meter lange gangen til det 5000 år gamle gravkammeret for å se på festplassen til vikingene. RUNENE PÅ VEGGENE HER HANDLER OM dem selv, deres bedrifter, deilige damer og seksuelle aktiviteter, som kanskje foregikk i siderommene i gravkammeret.

Orknøyene har den største ansamlingen av runer utenfor Skandinavia. Det er sjelden man finner dem i så stor tetthet som her på øyene, som var under norsk herredømme fram til 1468.

- Det er den største runesamlingen på et så lite område. Her er over 30 innskrifter samlet på ett sted, sier førsteamanuensis Terje Spurkland ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer