FISK OG GRØNNSAKER: Vil du unngå å bruke ferdigmat som så godt som alltid inneholder tilsetningsstoffer, er alternativet å lage maten selv fra grunnen av. Det er ikke så komplisert og tidkrevende som mange vil ha det til, mener Jan-Tore Egge. For eksempel går det raskt å steke fisk i panna, og bruker du mer grønnsaker holder du kostnadene nede og får helsegevinster som bonus.Foto: GODFISK.NO
FISK OG GRØNNSAKER: Vil du unngå å bruke ferdigmat som så godt som alltid inneholder tilsetningsstoffer, er alternativet å lage maten selv fra grunnen av. Det er ikke så komplisert og tidkrevende som mange vil ha det til, mener Jan-Tore Egge. For eksempel går det raskt å steke fisk i panna, og bruker du mer grønnsaker holder du kostnadene nede og får helsegevinster som bonus.Foto: GODFISK.NOVis mer

Ti tips mot juksematen

Slik unngår du tilsetningsstoffer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

DET ER IKKE TIL å komme fra at tilsetningsstoffer har gjort mathverdagen vår enklere.

Ved hjelp av ulike tilsetninger kan produsentene lage supper, sauser, desserter og gryter i lett håndterlig pulverform.

Og vi kan kjøpe lettvarianter av majones, leskedrikker, yoghurt og melkeprodukter.

Men smaker lettproduktene egentlig det samme?

- Jeg syns ikke det. Ofte virker de mer syntetisk på smak, mener Jan-Tore Egge som leder bevegelsen Slow Foods Oslo-avdeling og har bearbeidet boka «Den hemmelige kokken» for norske lesere.

- Det opprinnelige produktet har fått sin konsistens i en prosess der det skjer en reaksjon eller emulsjon mellom stoffer i de naturlige råvarene. Fett er ofte med i en slik emulsjon, og er i tillegg til å gi konsistens også en smaksbærer, forklarer Egge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn