Tidenes luftkrig

Da amerikanske flygeledere aksjonerte, sparket Ronald Reagan alle sammen, satte fagforeningslederne i fengsel og puttet militære flygeledere i kontrolltårnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET GÅR TROSS ALT ganske sivilisert for seg i Norge. Også når det gjelder flygeledere.

3. august 1981 gikk 13 000 amerikanske flygeledere til streik. De krevde 10 000 dollar mer i lønn, åtte timers kortere arbeidsuke, og full pensjon etter 20 år. Etter lange og harde forhandlinger kom de nasjonale flymyndighetene FAA og ledelsen for flygeledernes fagforening PATCO fram til et kompromiss om betaling og arbeidstid. Det ble avvist av 95 prosent av flygelederne i en uravstemning. Dermed ble det streik.

Den relativt ferske president Reagan godtok ikke dette. Flygelederne hadde ikke streikerett, og han ga dem et ultimatum: Kom dere på jobb innen 48 timer, eller få sparken.

1650 flygeledere returnerte på jobb. I tillegg var det 4500 som ikke var i streik. De resterende 11 000 fikk sparken, og beskjed om at de aldri mer ville få jobb i en føderal etat.

- De har streiket på tross av lovforbud og eden de har avlagt. Hvis ikke brudd på slike bestemmelser betyr noe, hvordan kan vi holde et samfunn gående, sa Reagan da beslutningen ble offentliggjort like etter at fristen gikk ut kl 21.00 5. august 1981.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer