Til de grader Celsius

Noen restauranter lever godt på andre ting enn maten.

- Ute eller inne? spurte Robinson og kikket opp på himmelen som var både blå og farlig svartskyet over Christiania Torg i utkanten av Akershus festning.

De sto foran Kafé Celsius, der uteserveringen både på gårdsplassen og på torget foran den staselig rådmannsbygningen fra 1600-tallet gikk livlig i det hardt truede solskinnet.

- Vi prøver ute her på framsida, men i skyggen, svarte Fredag. - Hvis det begynner å regne, kan vi sikkert søke ly under en parasoll eller trekke inn.

De hadde knapt fått satt seg ved det siste ledige bordet før en ung kvinnelig servitør var på plass med menyer og det obligatoriske «Skal det være noe å drikke?» Hennes påpasselige tilstedeværelse skulle vise seg å bli en positiv opplevelse gjennom hele måltidet, i kjærkommen motsetning til Robinsons tidligere erfaring en gang på samme etablissement.

Kafé Celsius’ meny imponerer ikke med bredt utvalg. Snarere later den til å speile en «minste felles multiplum»-filosofi, med sikre hverdagsvinnere til en ikke avskrekkende pris på verken mat eller drikke. Robinsons forrett, mager og fin røkelaks på en god grønn salat omringet av en stripe søtlig sennepssaus, smakte utmerket, og Fredags grønne salat med vinaigrette fikk også fram et smil, om enn med noen rykninger.

- Vinaigretten var i syrligste laget og jeg liker ikke å grøsse når jeg spiser, lød det. - Men det var en frisk og innbydende porsjon med pickles, rødløk, tomat, paprika, oliven, asparges, agurk og mye frisésalat.

- Og de har godt brød her, gumlet Robinson. - Kjente jeg forresten et regndrypp? Dette blir en thriller.

Hovedrettene kom kjapt. Mens Fredags kyllingfilet hadde en smak som, enten det skyldtes fóring, tilberedning eller aldring, ikke var noen fulltreffer, for å si det mildt, var Robinsons grillede ytrefilet et tappert stykke okse som kjempet iherdig mot tennenes angrep til siste trevl.

- Det er mulig jeg er kresen, men dette er ikke det jeg forbinder med god kylling, sa Fredag. - Heldigvis er disse kalde småpotetene i yoghurtsaus riktig gode, og salsaen passe spicy. Fint sommerlig tilbehør, synd ikke kyllingen smakte litt mer av fugl.

- Sånn er det her også, sa Robinson. - Tilbehøret er best, stekte sommergrønnsaker og saltbakte småpoteter med en mørk, sterk saus. Men selv om trekullsmaken på biffen er nydelig, krever kjøttet veldig mye kjevejobbing. Oops, her kommer regnet ...

Servitøren var øyeblikkelig på pletten og viste vei inn i Celsius’ koselige, men akk så akustisk livlige peisestue der hvert ord smeller som revolverskudd mellom murveggene.

- Fint at vi kan avslutte med vårt på det tørre, kommenterte Robinson. Men en høyst ordinær ostekake, og en saftig og noe bedre, men litt for kompakt gulrotkake til Fredag ble ingen stor opptur.

- Dumt at en restaurant med så super beliggenhet og åpenbar publikumstekke ikke hever det kulinariske ambisjonsnivået sitt et hakk eller to, sukket Fredag. - Men kanskje folk synes det er ok sånn? Jeg har sett mange kjente ansikter her og ingen av dem virket spesielt grinete, så Kafé Celsius har kanskje funnet en formel som virker?

- Det ser sånn ut, medga Robinson. - Men Celsius blir fortsatt ikke førstevalg for meg. I all fall ikke hvis jeg skal prioritere maten. En øl og en salat i solveggen, derimot, da er jeg med.

fredag@dagbladet.no

LITT TRÅTT: Dumt at en restaurant med så super beliggenhet og åpenbar publikumstekke som Kafé Celsius ikke hever det kulinariske ambisjonsnivået sitt et hakk eller to.