Til Italia via Trøndelag

Noe mat er så gammeldags at den blir moderne.

INTERNASJONAL KLASSE: Røroskål inneholder riktignok ikke kål, men er en gryterett som kan måle seg med det beste i utlandet. Enkel, men hvilken smak!
INTERNASJONAL KLASSE: Røroskål inneholder riktignok ikke kål, men er en gryterett som kan måle seg med det beste i utlandet. Enkel, men hvilken smak!Vis mer

||| JEG HAR ALLTID elsket virkelig gode gryteretter. Når alt stemmer, er de små vidundere under et lokk, uttrykk for et sted, en tradisjon, og en universell idé.

I Michelinstjernenes språk betyr én stjerne at et sted er ekstra bra i sin klasse, to stjerner betyr at det er verd en omvei, og tre stjerner betyr at det er verd en reise i seg selv.

Det finnes noen få trestjerners gryteretter. Jeg har reist ens ærend til Marseille for å spise bouillabaisse. Jeg har valfartet cassouletens hjemsteder i Languedoc, der man krangler så svinebust og gåsefjær fyker over hva som er opprinneligst, men hvor man alltid knekker skorpa seks ganger før man serverer. Jeg har opplevd det uforklarlige ved at kokt, blanda kjøtt — bollito misto — kan bli opphøyd til en kunstform i Nord-Italia.